Hojs in Božinović v Portorožu o lajšanju prehajanja meje med državama

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju epidemije bolezni covid-19.
Fotografija: Notranja ministra Slovenije in Hrvaške sta v Portorožu govorila tudi o načinih, kako olajšati prehod meje med državama. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Notranja ministra Slovenije in Hrvaške sta v Portorožu govorila tudi o načinih, kako olajšati prehod meje med državama. FOTO: Leon Vidic/Delo

19.20 Belgija sprošča omejitve

Belgija zaradi izboljševanja epidemiološkega stanja ponovno odpira notranjost gostinskih lokalov in barov, kinodvoran, gledališč in tudi fitnesov. Vendar pa samo do četrtine zmogljivosti in ob strogem upoštevanju higienskih ukrepov. Doma pa bodo ljudje znova gostili do štiri ljudi. Ukrep je začel veljati danes. Mogoče bodo znova kulturne prireditve z do 200 ljudmi, če se bodo držali varnostnih ukrepov proti širjenju novega koronavirusa. V Bruslju ne bo treba več nositi mask na obrazu tudi zunaj. Bodo pa še vedno potrebne na sredstvih javnega prevoza in na krajih, kjer je gneča, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

16.02 Hojs in Božinović v Portorožu o lajšanju prehodov meje v času covida-19

Notranja ministra Slovenije in Hrvaške, Aleš Hojs in Davor Božinović, sta na današnjem srečanju v Portorožu govorila tudi o načinih, kako olajšati prehod meje med državama. Tako je Božinović predstavil digitalno potrdilo za prehod hrvaške meje, Hojs pa je napovedal odprtje mejnega prehoda za dnevne migrante na območju Brežic oziroma Krškega. Dvostransko srečanje, ki je potekalo v okviru dvodnevnega gostovanja ministrov za notranje zadeve držav procesa Brdo v Portorožu, je bilo po Hojsovih besedah nadaljevanje izjemno dobrega sodelovanja med državama. Med drugim bodo tudi letos slovenski policisti odšli na hrvaško obalo in tamkajšnjim policistom pomagali v času turistične sezone, je v izjavi za medije navedel slovenski minister.

Božinović je na srečanju, tako Hojs, predstavil že uvedeno digitalno potrdilo na hrvaški strani, s katerim bo mogoče dobiti potrdilo pdf oziroma kodo QR, ki bo zadostovala za prehod na Hrvaško. Predstavitev slovenske rešitve na tem področju je napovedana za prihodnje dni, je dodal Hojs. Božinović je navedel, da so od začetka meseca svojim državljanom izdali že več kot 100.000 digitalnih potrdil ter da so pripravljeni na sprejem potrdil iz vseh držav EU. Do zdaj so imeli na ta način že med 8000 in 10.000 gostov, v glavnem iz Poljske in Češke, pa tudi iz Danske in Nemčije.

15.45 Klinični centri preverjajo interes za cepljenje pri kronično bolnih otrocih

V obeh kliničnih centrih v teh dneh zbirajo podatke in oblikujejo sezname otrok, starejših od 12 let, ki so posebej ranljivi kronični bolniki. Pri njih tako preverjajo interes za cepljenje proti covidu-19. Na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana so sicer že cepili 85 mladostnikov, ki so starejši od 16 let in so posebej ranljivi kronični bolniki.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so za STA pojasnili, da so na pediatrični kliniki že v prvi fazi s pomočjo zdravnikov zbrali podatke posebno ranljivih kroničnih bolnikov, ki so starejši od 16 let – že od začetka je namreč Pfizerjevo cepivo registrirano za starejše od 16 let –, in se nato na podlagi pogovorov s starši dogovorili za cepljenje tistih, ki morda še niso bili cepljeni. Tako so cepili 85 oseb.

Tudi v UKC Maribor so za STA pojasnili, da trenutno še zbirajo podatke od svojih zdravnikov, na podlagi katerih bodo ustvarili seznam. Nato bodo stopili v stik s starši otrok in preverili interes za cepljenje. Sicer pa se na cepljenje zdravih otrok, starejših od 12 let, pripravljajo tudi po cepilnih centrih. Vodja ljubljanskega cepilnega centra Simona Repar Bornšek je za STA pojasnila, da bodo ob cepljenju otrok na cepilnem mestu prisotni tudi pediatri. Na cepljenje v Ljubljani menda čaka okoli 800 otrok. Cepili jih bodo predvidoma v prihodnjem tednu.

15.20 Novi izbruhi okužb na farmah minkov

Izbruhe okužb z novim koronavirusom so do sredine maja potrdili na več kot 400 farmah minkov v desetih članicah Evropske unije, je opozorila Nemška zveza za zaščito živali. Pri tem je bilo prizadetih več milijonov minkov, je poudarila zveza, ki je pozvala k prepovedi vzreje teh živali za krzno. Okužbo z novim koronavirusom so ugotovili na 290 farmah minkov na Danskem, na 69 farmah na Nizozemskem in na 13 farmah na Švedskem. V Grčiji so od 91 farm okužbo potrdili na 22 farmah, so sporočili v zvezi. Dodali so, da so o izbruhih okužb poročali tudi iz Francije, Italije, Latvije, Litve, Poljske in Španije, danes poroča nemška tiskovna agencija DPA. Na Danskem, ki je največja proizvajalka krzna minkov na svetu, so pristojni novembra lani odredili zakol vseh 15 milijonov minkov v državi, potem ko so na farmah teh živali potrdili mutacijo novega koronavirusa, ki se je prenesla na ljudi. Od takrat je vzreja minkov prepovedana, prepoved pa velja do konca leta.

Farme minkov so znane kot žarišča koronavirusa. FOTO: Alexandros Avramidis/Reuters
Farme minkov so znane kot žarišča koronavirusa. FOTO: Alexandros Avramidis/Reuters


13.45 V Rusiji porast števila okužb z novim koronavirusom

Iz Rusije so danes poročali o 10.407 novih okužbah z novim koronavirusom v zadnjih 24 urah. To je največje dnevno število okužb od 14. marca, medtem ko se oblasti soočajo s težavami pri prepričevanju prebivalcev, naj se cepijo proti covidu-19, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V pandemiji je najbolj prizadeta Moskva, kjer prav tako zaznavajo porast števila okužb, katero je bilo na dnevni ravni najvišje od 16. januarja.

Rusija je med najbolj prizadetimi državami med pandemijo, saj je po številu okužb na šestem mestu. Oblasti medtem obtožujejo, da so težo pandemije zmanjševali tako, da so kot smrtne žrtve covida-19 upoštevali samo tiste, ki so jim v obdukciji potrdili, da je bil covid-19 glavni vzrok smrti. Podatki ruskega statističnega urada so pokazali, da je do konca aprila v povezavi s covidom-19 umrlo 270.000 ljudi, kar je več kot dvakrat več od uradnih podatkov. V Rusiji, kjer so doslej registrirali že štiri ruska cepiva proti covidu-19, med njimi kot prvo cepivo sputnik V, so od lanskega decembra z vsaj enim odmerkom cepili okoli 18 milijonov oziroma 12 odstotkov prebivalcev. Ruski predsednik Vladimir Putin je Ruse že večkrat pozval, naj se cepijo, medtem ko poskušajo oblasti okrepiti kampanjo cepljenja.

13.15 Humanitarna organizacija opozarja na izključenost beguncev iz kampanj cepljenja proti covidu-19

Skoraj 80 milijonov beguncev po vsem svetu je večinoma izključenih iz kampanj cepljenja proti covidu-19, je danes opozorila mednarodna krščanska humanitarna organizacija World Vision. Pred vrhom skupine G7 v britanskem Cornwallu je predstavnik organizacije Marwin Meier opozoril, da begunce pri cepljenju v večini držav ignorirajo. Povedal je, da obstajajo dokazi, da so v samo 20 od 163 držav dostavili cepivo v begunska taborišča, poroča nemška tiskovna agencija DPA. V Grčiji so begunce začeli cepiti šele prejšnji teden, na Poljskem pa jih v kampanjo cepljenja sploh niso vključili. Meier je poudaril, da tu ne gre samo za cepilni nacionalizem. Opozoril je tudi, da je nevarnost okužb z novim koronavirusom v gosto poseljenih begunskih taboriščih vsaj trikrat večja od povprečja.

V Grčiji so begunce začeli cepiti šele prejšnji teden, na Poljskem pa jih v kampanjo cepljenja sploh niso vključili. FOTO: Alkis Konstantinidis/Reuters
V Grčiji so begunce začeli cepiti šele prejšnji teden, na Poljskem pa jih v kampanjo cepljenja sploh niso vključili. FOTO: Alkis Konstantinidis/Reuters


12.48 Povezana turistična združenja za znižanje praga za dodelitev pomoči panogi

Povezana turistična združenja menijo, da je v interventnem zakonu predlagan prag za dodelitev enkratne pomoči za družbe z upadom vsaj 65 odstotkov prihodkov glede na 2019 postavljen previsoko. Po njihovem ga je treba občutno znižati, pomoč pa prilagajati obsegu izpada prihodkov. Želijo si tudi podaljšanja ključnih ukrepov pomoči do konca leta.

image_alt
Novi državni bon naj bi bil vreden 120 evrov


11.51 Razmere ostajajo stabilne

Včeraj je umrl en bolnik s covidom-19. Delež okuženih znaša 7,3 odstotka. Sedemdnevno povprečje okužb znaša 212, v primerjavi z dnem prej se je zmanjšalo za 16. Delež pozitivnih testov pa je bil za 0,1 odstotne točke višji kot dan prej.
V bolnišnicah se zdravi sedem covidnih bolnikov manj kot dan prej in štirje manj na oddelkih za intenzivno terapijo.

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom v Sloveniji je prejšnji teden v primerjavi s tednom prej upadlo, tokrat za 245 primerov. Tudi število hospitaliziranih covidnih bolnikov se je še nekoliko znižalo, na intenzivnem zdravljenju je le še okoli 50 bolnikov. Umrlo je 15 bolnikov s covidom-19, kar je pet manj kot teden prej.

10.29 Evropski parlament prepričljivo pritrdil covidnemu potrdilu

Evropski parlament je na plenarnem zasedanju pričakovano in s prepričljivo večino pritrdil uvedbi digitalnega covidnega potrdila, ki naj bi s 1. julijem začelo veljati v vsej EU. Poslanci verjamejo, da bo potrdilo olajšalo potovanja v Uniji in prispevalo k okrevanju gospodarstva po pandemiji covida-19, še posebej turizma. Za izdajo potrdila za državljane EU je glasovalo 546 poslancev, 93 jih je bilo proti in 51 vzdržanih. Za izdajo potrdila za državljane tretjih držav je glasovalo 553 poslancev, 91 jih je bilo proti in 46 vzdržanih, so danes sporočili iz parlamenta.

V parlamentu pri tem poudarjajo, da bo potrdilo brezplačno in ga bodo morale priznavati vse države članice. Imetnikom potrdila ne bodo mogle naložiti dodatnih omejitev pri potovanjih, kot sta npr. karantena ali dodatno testiranje, razen če bi bilo to upravičeno in sorazmerno z vidika zaščite javnega zdravja.

Poslanci verjamejo, da bo potrdilo olajšalo potovanja v Uniji in prispevalo k okrevanju gospodarstva po pandemiji covida-19, še posebej turizma. FOTO: Jorge Guerrero/AFP
Poslanci verjamejo, da bo potrdilo olajšalo potovanja v Uniji in prispevalo k okrevanju gospodarstva po pandemiji covida-19, še posebej turizma. FOTO: Jorge Guerrero/AFP


09.50 Po letu dni premora se julija v Laško vrača festival Pivo in cvetje

Po letu dni premora zaradi epidemije se julija v Laško vrača 56. festival Pivo in cvetje. Zaradi varovanja zdravja bo letošnji festival osredotočen le na petek, 9. julija, in soboto, 10. julija, so sporočili organizatorji festivala. Programsko bo festival letos drugačen od prejšnjih izvedb, obiskovalcem pa bodo ponudili raznolike vsebine za vse generacije, so napovedali. V dveh dneh se bo na enem odru zvrstilo šest koncertov, po trije v petek in v soboto, program pa se bo začel ob 19. uri. Zaradi varovanja javnega zdravja bodo organizatorji v koncertno prizorišče letos spremenili športno igrišče v mestnem središču in na vsakem koncertu ekskluzivno gostili le 200 najbolj zvestih privržencev.

FOTO: Jure Makovec/promocijsko gradivo Mediaspeed.net
FOTO: Jure Makovec/promocijsko gradivo Mediaspeed.net


09.49 Novi pozitivni koronski primer v furiji: Tokrat Llorente

Potem ko je španska nogometna reprezentanca tik pred začetkom evropskega prvenstva zaradi pozitivnega koronskega testa izgubila kapetana Sergia Busquetsa, je bil zdaj med reprezentanti pozitiven še Diego Llorente. Kot je sinoči sporočila španska zveza, bo 27-letni član Leeds Uniteda zapustil priprave trikratnih evropskih prvakov v Las Rozasu.

09.27 V torek potrdili 255 novih okužb

Ob 3506 PCR-testih so v torek odkrili 255 novih okužb, kažejo podatki Sledilnika za covid-19. Delež pozitivnih testov je 7,3-odstoten. Poleg tega so opravili še 25.533 hitrih antigenskih testov. Trenutno je v državi 3422 aktivnih primerov okužb s koronavirusom.



09.05 S prvim odmerkom cepljenih 730.076 prebivalcev


S prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 je bilo cepljenih 730.076 prebivalcev oziroma 34,8 odstotka vseh, je razvidno iz aplikacije cepimose.si. Z drugim odmerkom je bilo cepljenih 493.129 prebivalcev oziroma 23,5 odstotka vseh. Najhitreje cepljenje poteka v zasavski in koroški regiji. Zasavska regija bo ob nespremenjenem tempu prva dosegla 40-odstotno precepljenost pri prvem odmerku. J. T.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


07.25 Francija dodatno sprostila omejevalne ukrepe

V Franciji lahko ljudje od danes znova uživajo v notranjih prostorih restavracij in lokalov, zunaj pa se lahko gibljejo do 23. ure, pred tem se je začela policijska ura ob 21. uri. Francoski predsednik Emmanuel Macron je v torek tvitnil, da se s tem v državo vrača življenje. V okviru novih sprostitev lahko od danes za eno mizo v lokalu sedi šest gostov, odprli so se tudi notranji prostori fitnesov. V državi so še naprej obvezne maske tudi na prostem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Francija je danes v celoti odprla tudi svoje meje za prebivalce Evropske unije. Vstop v državo je možen ob predložitvi negativnega testa na novi koronavirus, dokazila o cepljenju ali prebolevnosti. Epidemiološke razmere v Franciji se že dlje časa izboljšujejo. Na intenzivni negi je trenutno okoli 2390 covidnih bolnikov, še konec aprila jih je bilo okoli 6000. Do torka so v državi najmanj enkrat cepili več kot 28 milijonov ljudi, kar je skoraj 43 odstotkov celotnega prebivalstva.

06.00 V New Yorku avgusta načrtujejo veliki koncert za ponovno rojstvo po covidu-19

New York namerava avgusta gostiti veliki koncert v Central Parku za praznovanje ponovnega rojstva mesta po pandemiji covida-19, je v ponedeljek po pisanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil župan Bill de Blasio. Podrobnosti o programu niso razkrili, De Blasio pa je za organizacijo zaprosil znanega glasbenega producenta Cliva Davisa. De Blasio je na novinarski konferenci napovedal Teden vrnitve. Gre za niz dogodkov, s katerimi bodo proslavili izhod New Yorka iz pandemije, ki je mesto še posebej prizadela v prvih dneh. Koncert bo vrhunec »neverjetnega, nepozabnega, enkratnega tedna ... za praznovanje ponovnega rojstva New Yorka,« je dejal župan. Natančnega datuma ni razkril, a po pisanju časnika The New York Times ga okvirno načrtujejo za 21. avgust. Veliko od 60.000 vstopnic bi razdelili brezplačno, čeprav bo na voljo tudi VIP-sedišče, je povedal Davis. Koncert bi bil zadnji v vrsti večjih glasbenih dogodkov, ki bi jih gostili na trati Central Parka. Takšna sta bila brezplačni koncert Simona in Garfunkla leta 1981 in koncert Global Citizen septembra 2019.

De Blasio je koncert napovedal v času, ko si v najbolj naseljenem ameriškem mestu želijo obnoviti turizem. Številne omejitve za zajezitev širjenja virusa so odpravili, guverner zvezne države New York Andrew Cuomo pa je v ponedeljek dejal, da bo večina preostalih ukrepov odpravljenih, ko bo dosežena 70-odstotna precepljenost.

De Blasio je na novinarski konferenci napovedal Teden vrnitve. Gre za niz dogodkov, s katerimi bodo proslavili izhod New Yorka iz pandemije, ki je mesto še posebej prizadela v prvih dneh. FOTO: Angela Weiss/AFP
De Blasio je na novinarski konferenci napovedal Teden vrnitve. Gre za niz dogodkov, s katerimi bodo proslavili izhod New Yorka iz pandemije, ki je mesto še posebej prizadela v prvih dneh. FOTO: Angela Weiss/AFP


00.45 Evropski parlament o vladavini prava in patentni zaščiti cepiv

Evropski poslanci bodo na zasedanju v Strasbourgu danes razpravljali o stanju pravne države v EU in mehanizmu pogojevanja evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava. Glasovali bodo tudi o predlogu resolucije, ki se nanaša na omejitev patentne zaščite za cepiva proti covidu-19, s katero bi omogočili čim širšo proizvodnjo cepiv. 

00.30 Seja vlade danes ni predvideva

Seja vlade o epidemioloških razmerah in morebitnih spremembah ukrepov za danes ni predvidena, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje. V tem tednu bo ena seja vlade, in sicer v četrtek.

Preberite še:

Komentarji: