Vlada proti projektu Levice, od katerega je odvisna njihova nadaljnja pot

Ukrepe za povečanje fonda javnih stanovanj je vlada že sprejela, neodplačni prenos stanovanj na slabo banko, kot ga predlaga stranka, pa bi predstavljal negospodarno rabo sredstev.
Fotografija: Do poletja bi koalicija morala pod streho spraviti štiri projekte Levice, če bi hotela ohraniti njihovo sodelovanje. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Do poletja bi koalicija morala pod streho spraviti štiri projekte Levice, če bi hotela ohraniti njihovo sodelovanje. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ljubljana – Ne vlada ne odbor za finance ne podpirata predloga zakona, ki so ga spisali v Levici, in predvideva neodplačni prenos stanovanj z Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) oziroma slabe banke na stanovanjski sklad.

»Predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo, saj je vlada že sprejela pravilne in pravno utečene ukrepe, s katerimi bo urejen ustrezen prenos nepremičnin z DUTB,« so sporočili po današnji dopisni seji vlade. Dopolnjevanje zakona je nepotrebno, saj je že sama zastavila pravno utečeno pot, ko je slabi banki naložila obveznost odplačnega prenosa nepremičnin, ki so jih potrdili tudi na stanovanjskem skladu. 

Prenos bodo izvedli na podlagi neodvisne cenitve cenilca vrednosti nepremičnin, ki ga bosta družno izbrala stanovanjski sklad in DUTB. Sredstva zanj bo zagotovila vlada kot ustanoviteljica sklada, je v imenu finančnega ministrstva še sporočila vlada. Če bi sledili predlogu Levice, bi se to izključevalo z osnovnim namenom slabe banke, ki mora zagotavljati gospodarno rabo sredstev državnega proračuna.
 

Levica odloča ta konec tedna


Predlogu Levice, s katerim želi okrepiti fond javnih stanovanj, so popoldne rdečo luč prižgali tudi na odboru za finance. Nasprotovalo mu je 14 poslancev, le dva iz vrst Levice pa sta ga podprla. 

Luka Mesec, prvopodpisani pod njim, je pred začetkom seje dejal, da bo stranka o nadaljnjem sodelovanju s Šarčevo koalicijo odločala v soboto.

 

Do poletnih parlamentarnih počitnic – te se pričnejo prihodnji torek – si v Levici poleg neodplačnega prenosa nepremičnin s slabe banke na stanovanjski sklad želijo spremeniti zakon o zdravstveni dejavnosti, zvišati minimalno urno postavko za študentsko delo ter zakonsko omejiti prejemke nepremičninskih posrednikov. Zadnjo točko bo državni zbor obravnaval v četrtek.

»Smrtno resno mislimo, da če bo bilanca projektov takšna kot zdaj, potem ne vidimo smisla v sodelovanju,« je pred časom vztrajal koordinator stranke Mesec. Stranki je zato predlagal razpravo o tem, ali ima sodelovanje s Šarčevo koalicijo sploh še smisel.

Po drugi strani je vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović večkrat miril, da odkar je bil sporazum o sodelovanju med koalicijo in Levico podpisan, so potekale različne aktivnosti, ki so zdaj »obrodile sadove«.

Preberite še:

Komentarji: