Vlada zdravnikom naložila delo, Fides na ustavno sodišče

DZ je sprejel vladno novelo zakona o zdravniški službi, ki širi nabor storitev, ki jih morajo zdravniki opravljati v času stavke.
Fotografija: V Fidesu menijo, da sprejetje novele pomeni tudi, da si lahko vlada vzame pravico, da s pozicije moči enostransko in samovoljno posega v ustavne pravice vseh zaposlenih v javnem sektorju.  FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
V Fidesu menijo, da sprejetje novele pomeni tudi, da si lahko vlada vzame pravico, da s pozicije moči enostransko in samovoljno posega v ustavne pravice vseh zaposlenih v javnem sektorju.  FOTO: Leon Vidic/Delo

DZ je v sredo pozno zvečer sprejel vladno novelo zakona o zdravniški službi, ki širi nabor storitev, ki jih morajo zdravniki opravljati v času stavke. Novela med drugim določa, da mora biti zdravnik v času stavke na svojem delovnem mestu in izvajati zdravniško službo tako, da ni ogroženo zdravje ljudi ali premoženje oziroma da ne nastajajo nepopravljive posledice. 

V zdravniškem sindikatu Fides so razočarani in menijo, da takšno ravnanje predstavlja nevaren precedens, ki ne bo vplival le na pravico do stavke zdravnikov. Pomeni poseg v ustavne pravice, zato bodo na ustavno sodišče po uveljavitvi zakona vložili pobudo za presojo ustavnosti novele, so sporočili.

Fides: Vlada posega v pravice vseh v javnem sektorju

V Fidesu menijo, da sprejetje novele pomeni tudi, da si lahko vlada vzame pravico, da s pozicije moči enostransko in samovoljno posega v ustavne pravice vseh zaposlenih v javnem sektorju. Vlada da pa je s tem ponovno dokazala, da ne razume, v kakšnem stanju je slovensko javno zdravstvo. »S sprejemanjem nerazumnih ukrepov se bodo razmere samo še poslabšale in nas žal od dejanskih rešitev le oddaljile,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Opozorili so, da novela zakona predstavlja izrazito nesorazmeren in čezmeren poseg v ustavno pravico zdravnikov do stavke in to pravico dejansko ukinja. »Zakon v minimum delovnega procesa med stavko vnaša naloge, ki po svoji vsebini nikakor ne upravičujejo posega v ustavno pravico do stavke, tudi ne z argumentacijo varstva drugih ustavnih pravic,« so prepričani.

Menijo tudi, da se zakonskih sprememb, s katerimi se grobo posega v ustavno pravico do stavke, ne sme sprejemati drugače kot po rednem zakonodajnem postopku, saj je le v okviru tega mogoče ustrezno tehtanje primernosti predlaganih sprememb, tudi z ustavnopravnega vidika, že v fazi sprejemanja zakona. Novelo so sprejeli po nujnem postopku, kar je po mnenju Fidesa nedopustno.

Izpostavili so še, da je bilo iz sredine razprave razvidno, da je namen novele onemogočanje zdravniških stavk, »zdaj in v prihodnje, kar je znak, da gremo kot država po poti nedemokratičnih sistemov«. Pri tem pa je tudi sporočilo zdravnicam in zdravnikom ter vsem zaposlenim v zdravstvu, ki se jih novela zakona dotika, da se bodo morali za zaščito svojih demokratičnih pravic morda obrniti na evropske institucije.

V Fidesu menijo, da je pravica zdravnikov do stavke v Sloveniji že po trenutno veljavni zakonski ureditvi zelo omejena in bistveno posega v možnost izvajanja stavke ter brez dvoma zagotavlja več kot sorazmerno varstvo preostalih ustavnih pravic. To je »razvidno tudi iz dejanskega stanja ob trenutni stavki, tekom katere se izvajajo vse nujne zdravniške storitve, s katerimi se zagotavlja spoštovanje drugih ustavnih pravic državljanov«, so zapisali. Pri tem so spomnili, da v številnih evropskih državah stavka zdravnikov poteka tako, da na delovnem mestu ti niso prisotni.

Preberite še:

Komentarji: