Vlada želi okrepiti sodelovanje z nevladnimi organizacijami

Nika Kovač: »Jeseni si želimo ob vseh referendumih in ob vsem, kar nas čaka, stati drug ob drugem in aktivno sodelovati.«
Fotografija: Po besedah Roberta Goloba je bil cilj srečanja, da se »konkretne organizacije in zveze povežejo s konkretnimi ministrstvi in se z njimi pogovorijo o operativnih nalogah«. FOTO: Tobias Schwarz/AFP
Odpri galerijo
Po besedah Roberta Goloba je bil cilj srečanja, da se »konkretne organizacije in zveze povežejo s konkretnimi ministrstvi in se z njimi pogovorijo o operativnih nalogah«. FOTO: Tobias Schwarz/AFP

Vlada želi še okrepiti sodelovanje z nevladnimi organizacijami, je po današnjem, že drugem sestanku z nevladnimi organizacijami poudaril premier Robert Golob. Predstavniki Inštituta 8. marec pa so izrazili nezadovoljstvo, ker jih vlada ni vključila v pogovore o protidraginjskih in drugih ukrepih.

Kot je v izjavi za javnost po sestanku z nevladnimi organizacijami poudaril predsednik vlade, je bil cilj današnjega sestanka, da se seznanijo s predstavniki civilne družbe in nevladnih organizacij ter da se »konkretne organizacije in zveze povežejo s konkretnimi ministrstvi in se z njimi pogovorijo o operativnih nalogah«. S tem namenom se je današnjega sestanka udeležila tudi zelo močna ekipa z vseh ministrstev, je poudaril.

Današnjega, že drugega sestanka, se je sicer udeležilo več deset nevladnih organizacij.

Po Golobovih besedah so mlajše nevladne organizacije na sestanku najbolj izpostavljale sistemsko financiranje, starejše, bolj uveljavljene, pa so bile bolj konkretne pri spremembah zakonodaje, s katerimi bi odpravile administrativne ovire pri delovanju.

Po besedah ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik se je na današnjem sestanku pokazala vsa raznolikost nevladnega sektorja, kjer imamo 27.000 nevladnih organizacij, te pa opravljajo zelo različne naloge na zelo različnih področjih in so tudi različno organizirane.

FOTO: Osebni arhiv
FOTO: Osebni arhiv

Nika Kovač: želimo aktivno sodelovati 

V Inštitutu 8. marec so bili po besedah njegove direktorice Nike Kovač zelo veseli povabila na današnji sestanek, veseli jih tudi, da je vlada podprla zakon proti škodljivim ukrepom oblasti, so pa na sestanku izrazili nezadovoljstvo, da so bili v zadnjih nekaj tednih izpuščeni iz vseh pogovorov o protidraginjskih ukrepih, prav tako niso bili seznanjeni z zdravstveno reformo. »Upamo, da to ne nakazuje trenda za naprej,« je poudarila Nika Kovač.

Po njenih besedah želijo v Inštitutu 8. marec govoriti o konkretnih zavezah iz koalicijske pogodbe in pri tem aktivno sodelovati.
»Na sestanku je vlada sedela v prvih vrstah, mi pa za njimi. Jeseni si želimo ob vseh referendumih in ob vsem, kar nas čaka, stati drug in drugem in aktivno sodelovati,« je poudarila.

Direktor krovne mreže slovenskih nevladnih organizacij CNVOS Goran Forbici je po sestanku izrazil zadovoljstvo, da je bil sestanek »malo bolj operativen, kot je bil prvi«, meni pa, da zdaj kakšno leto ni potrebe po sestankovanju s predsednikom vlade v tako velikem številu kot danes. Po letu dni bodo pogledali, ali to, kar je bilo dogovorjeno danes, drži in kakšen je napredek.

Forbici poudarja, da nekatere od prioritet nevladnih organizacij sovpadajo s prioritetami vlade, zato bi si želel, da se ministrstva z nevladnimi organizacijami pogovarjajo predvsem o tistem, o čemer se »sami pogovarjajo največ, to pa so reforma javnega zdravstva, davčna reforma in protidraginjski ukrepi,« je izpostavil.

Glede sodelovanja vlade s civilno družbo Forbici pravi, da občutek zadnjih dveh mesecev kljub vsem dobrim obetom ni kaj dosti drugačen, kot je bil pod vlado Janeza Janše, najbolj pa ga je presenetila »izjava državne sekretarke z ministrstva za finance, da na ministrstvu ne čutijo potrebe po tem, da bi se s komerkoli morali pogovarjati o davkih in o davčni reformi«. Forbici meni, da so davki najbolj pomembna družbena tema. Od davkov je namreč odvisno, kako solidarni smo kot družba, od tega, kako jih zberemo in kako so razporejeni, je poudaril. 

Preberite še:

Komentarji: