Janša: Ali bomo prišli iz črne v rdečo fazo, bomo videli jutri

Vlada bo v PKP8 ukrep subvencioniranja čakanja na delo podaljšala do konca aprila. Prevzela bo tudi del bremena dviga minimalne plače na 1024 evrov bruto.
Fotografija: 70-odstotno precepljenost lahko dosežemo do začetka poletja, je napovedal Janez Janša. FOTO: John Thys via Reuters
Odpri galerijo
70-odstotno precepljenost lahko dosežemo do začetka poletja, je napovedal Janez Janša. FOTO: John Thys via Reuters

Janez Janša meni, da lahko – če bodo načrtovane dobave cepiv realizirane – do začetka poletja v Sloveniji dosežemo 70-odstotno precepljenost prebivalstva, kar se sklada tudi s pozivom Evropske komisije. Ta nalaga, da v državah članicah do poletja cepijo najmanj 70 odstotkov vseh odraslih. Po premierovi oceni bi lahko v Sloveniji tak plan, ki bi omogočil zajezitev epidemije vsaj v okviru naših meja, za mesec dni celo prehiteli.

Ta cilj je sicer trenutno še zelo daleč. Portal Sledilnika za covid-19 navaja, da so doslej na območju Slovenije s prvim odmerkom cepiva cepili 43.081 oseb, kar je okoli dva odstotka prebivalstva. Ko bo količine cepiva več, se bodo razširila tudi cepilna mesta, je napovedal premier, ki si je nadel tudi funkcijo ministra za zdravje.

image_alt
Bruselj pozval članice EU k množičnemu cepljenju prebivalcev
Izjave si lahko ogledate v videu:


 

Sloveniji 3.227.948 odmerkov


Kot je na popoldanski novinarski konferenci povedal uvodoma, si je Slovenija v okviru EU skladno s številom prebivalcev zagotovila 0,74 odstotka cepiv, konkurira pa še za več. Naročena in že odobrena cepiva za Slovenijo sicer znašajo več kot 2,75 milijona odmerkov Pfizerja in 470.000 Moderne. Skupno število odmerkov za Slovenijo bo znašalo 3.227.948.

Slovenija ima naročenih tudi nekaj manj kot 1,4 milijona odmerkov cepiva podjetja AstraZeneca, nekaj več kot milijon odmerkov cepiva podjetja CureVac in 940.000 odmerkov cepiva podjetja Janssen. Trenutno najbližje odobritvi je cepivo AstraZenece, o katerem naj bi Evropska agencija za zdravila po besedah Janše odločala 29. januarja.

Evropska komisija si je sicer zagotovila kar 2,3 milijardi odmerkov. Pri cepljenju sicer ostaja ključen vrstni red, ki temelji tudi na evropski strategiji. Cepivo najprej dobijo tisti, ki so najbolj ogroženi. Na podlagi teh kriterijev lahko vsak zdravnik določa vrstni red, v primeru, da odmerki ostanejo, ker kdo umanjka, pa ga lahko prejmejo le naslednji na prioritetni listi. Navodilo pravi še, naj izvajalci izkoristijo tudi šesti odmerek cepiva podjetij Pfizer in BioNTech.

image_alt
Na medicinski fakulteti do cepiva tudi nekateri, ki tam niso zaposleni


V tem smislu je oblikovano navodilo, naj imajo izvajalci cepljenja vnaprej pripravljene sezname oseb iz iste prioritetne skupine, ki jih lahko takoj pokličejo, če jim zaradi neudeležbe vabljenih ali drugih razlogov odmerki ostanejo. Zdravstvena inšpekcija je sicer predstavitev dosedanjih ugotovitev glede poteka cepljenja in morebitnega preskakovanja vrst napovedala za jutri. Janša je danes zatrdil, da rezultatov preverjanja inšpekcije ne pozna.

Slovenija je v preteklih tednih prejemala okoli 16.500 odmerkov cepiva na teden, ta teden pa le polovico predvidene pošiljke. FOTO: Leon Vidic/Delo
Slovenija je v preteklih tednih prejemala okoli 16.500 odmerkov cepiva na teden, ta teden pa le polovico predvidene pošiljke. FOTO: Leon Vidic/Delo

 

Večjega sproščanja ukrepov ni pričakovati


»Ali bomo prišli iz črne v rdečo fazo, bomo videli jutri,« je premier povedal glede bližnje prihodnosti. Kot je znano, prehod v rdečo fazo prinaša začetek sproščanja ukrepov. V regijah, ki bodo uspešne, bi lahko sledilo tovrstno lajšanje ukrepov, a prihodnji ponedeljek česa drastičnega zagotovo ne bo možno pričakovati. V prvi vrsti bi tako sproščanje veljalo za šole prve triade in vrtce po t. i. C programu (kar pomeni, da so razredi manjši), je napovedal premier.

PKP8 bo, tako kot prejšnji protikoronski paketi, po Janševih besedah usmerjen v ohranjanje delovnih mest in kondicije slovenskega gospodarstva. Janša je prepričan, da je Slovenija edina v Evropi postavila tako radodarno blazino lastnemu gospodarstvu.

Kratko je komentiral tudi aktualno situacijo glede vložitve konstruktivne nezaupnice in začasnega umika, saj je nekaj poslancev okuženih z novim koronavirusom oziroma v samoizolaciji. Janša je to potezo razumel kot nadaljevanje tragikomedije. Prepričan je, da v interesu strank v koaliciji Kul ni postavitve nove vlade, pač pa zgolj rušenje aktualne vlade in zatem morda pot do volitev.

Za nazaj pa je prepričan, da bi bilo za njegovo stranko SDS spomladi bolje, če bi se odločila za volitve. A so s partnerji prevzeli breme, je povedal. Breme vladanja ... »Množijo se odvržene puške v koruzi, tam bo že velika gneča,« je še primaknil.

image_alt
Virus pokvaril načrte opozicije

 

Dvig minimalne plače na 1024 evrov bruto


Janez Cigler Kralj. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Janez Cigler Kralj. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Minister Cigler Kralj je v PKP8 izpostavil ukrep subvencioniranja čakanja na delo doma, ki so ga podaljšali do konca aprila.

Drugi osrednji ukrep v PKP8 je po njegovem mnenju, da bo vlada prevzela del bremena dviga minimalne plače na 1024 evrov bruto, namreč okoli 40 odstotkov tega bremena. Predlagan ukrep bo veljal do konca junija z možnostjo podaljšanja za nadaljnjih šest mesecev.

Z januarjem se mora namreč skladno z zakonom o minimalni plači iz leta 2018 za izračun minimalne plače uporabljati nova formula, na podlagi katere mora minimalna plača za najmanj 20 in največ 40 odstotkov presegati izračunane minimalne življenjske stroške.

PKP8 bo ukrep skrajšanega delovnega časa dopolnil in ga bodo lahko uporabili tudi na kmetijah. Enkratni solidarnostni dodatek bo zakon odmeril tudi polnoletnim dijakom.

Ob robu predstavitve PKP8 se je Cigrer Kralj na podlagi novinarskega vprašanja razgovoril še glede razpisa in zavoda Iskreni, ki odmevata v javnosti. Ponovil je, da na delovanje zavoda nima vpliva in da se je iz njega pred prevzemom ministrske funkcije izključil. V zavodu sicer že več kot desetletje deluje kot prostovoljec. Na novinarsko prošnjo o komentarju trditev na portalu Iskreni.net glede splava, homoseksualnosti ali nasprotovanja cepljenju otrok pa ni odgovoril.

image_alt
Zavodu, ki ga je soustanovil minister Cigler Kralj, 130 tisoč evrov

 

Od prihodnjega tedna vrnitev k prvotnim količinam dobav


V tem tednu je sicer k nam prišla manjša pošiljka cepiva podjetij Pfizer in BioNTech od predvidene, porabili jo bodo za druge odmerke za tiste, ki so med prvimi prejeli prvi odmerek.

Cepljenje je v Sloveniji steklo 27. decembra, torej pred dobrimi tremi tedni. Kot je znano, so najprej cepili stanovalce domov za starejše, sledili so najbolj izpostavljeni zaposleni v zdravstvu in domovih, nato še drugi zdravstveni delavci in najstarejši prebivalci, ki ne živijo v domovih za starejše.

Slovenija je v preteklih tednih prejemala okoli 16.500 odmerkov cepiva na teden, ta teden pa polovico predvidene pošiljke. Pri Pfizerju in BioNTechu so sicer zagotovili, da se bodo prihodnji teden vrnili na prvotne količine dobav za EU.

V prejšnjem tednu je Slovenija prejela tudi prvo pošiljko Moderninega cepiva. Šlo je za 1200 odmerkov cepiva, pri čemer so 600 odmerkov že porabili, preostalih 600 pa bo namenjenih drugemu odmerku. Naslednjo pošiljko 2000 odmerkov tega cepiva predvidoma pričakujejo v ponedeljek, 25. januarja. 

Preberite še:

Komentarji: