Voda v Moderni galeriji vdrla v del depojev, škodo morajo še oceniti

Takoj po včerajšnjem dogodku z visokimi gosti so morali na varno rešiti Picassova dela. Moderna galerija bo začasno zaprta.
Fotografija: Voda je med neurjem vdrla tudi v depoje Moderne galerije. FOTO: Dejan Habicht/Moderna galerija
Odpri galerijo
Voda je med neurjem vdrla tudi v depoje Moderne galerije. FOTO: Dejan Habicht/Moderna galerija

Včerajšnje hudo neurje z močnim deževjem je pustošilo tudi v prostorih Moderne galerije, kjer je voda vdrla v več prostorov. Še zlasti je prizadeto desno krilo Moderne galerije, ki so jo sicer temeljito obnovili med letoma 2007 in 2009. Voda je prodrla tudi v del depojev, namenjenih shranjevanju umetnin.

image_alt
V ljubljanskem UKC bo škoda merjena v stotisočih evrov


Za oceno morebitne škode na fondu umetnin iz stalne zbirke je še prezgodaj, je danes povedala predstavnica MG+MSUM za stike z javnostjo Mateja Dimnik. »Bilo je katastrofično, voda je tekla celo iz luči,« je opisala včerajšnjo situacijo.

Včeraj so v desnem krilu ravno postavili razstavo Picassovih grafik, sledil je dogodek s slavnostnimi gosti, veleposlaniki, tik zatem pa so morali dela reševati pred uničenjem. To jim je uspelo pravočasno, so zapisali v sporočilu za javnost.

Poplavljena razstavna dvorana. FOTO: Dejan Habicht/Moderna galerija
Poplavljena razstavna dvorana. FOTO: Dejan Habicht/Moderna galerija

 

Natančen pregled vseh del morajo še opraviti


Kot so zapisali, je stavba Moderne galerije zelo poškodovana in trenutno ne omogoča ponovne postavitve razstave. Voda je vdrla tudi v depoje, kjer so nam pri reševanju umetnin na pomoč priskočili gasilci in tako jim je uspelo večino del spraviti na varno. A stanja dokončno še niso ocenili.

Zaradi poškodovane strehe, notranjih prostorov in električne napeljave je Moderna galerija začasno zaprta, oceno celotne škode bodo opravili v prihodnjih dneh, prav tako bodo opravili natančen pregled vseh del, ki so bila izpostavljena vodni ujmi.

Posebej se zahvaljujejo vsem, ki so bili v času neurja v prostorih Moderne galerije in so pomagali pri reševanju umetnin. Kot dodajajo, Muzej sodobne umetnosti na Metelkovi ni bil prizadet in deluje po običajnem urniku.

Posledice neurja v Moderni galeriji. FOTO: Dejan Habicht/Moderna galerija
Posledice neurja v Moderni galeriji. FOTO: Dejan Habicht/Moderna galerija
Komentarji: