Vodja podjetja Ramsauer Fleisch še v priporu

V kazenski postopek, ki poteka v Grazu, se lahko vključijo tudi oškodovanci iz Slovenije.
Fotografija: V podjetju Vigros iz Puconcev so iz avstrijske klavnice, ki je po njihovih informacijah medtem že šla v stečaj, odkupili manjše količine mesa. (Fotografija je simolična.) FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
V podjetju Vigros iz Puconcev so iz avstrijske klavnice, ki je po njihovih informacijah medtem že šla v stečaj, odkupili manjše količine mesa. (Fotografija je simolična.) FOTO: Shutterstock

Celovec – Na tožilstvu v Gradcu poteka kazenski postopek zoper 55-letnega poslovodjo iz klavnice Ramsauer Fleisch v Lipnici na avstrijskem Štajerskem, od koder so konec prejšnjega meseca oporečno meso prodali tudi slovenskim dobaviteljem.

Celovški odvetnik Franz Serajnik, ki zastopa oškodovance v Avstriji, je povedal, da se lahko kazenskemu postopku pridružijo tudi podjetja iz Slovenije. »Ker so s pošiljko oporečnega mesa imela škodo, bi bilo prav, da dobijo primerno odškodnino,« pravi Serajnik, v javnosti znan po tožbah zoper avstrijskega energetskega giganta Verbund za škodo v katastrofalnih poplavah leta 2012 vzdolž Drave.
 

Škoda ni le materialna


Na seznamu podjetij, ki so imela v ponudbi meso iz sporne klavnice, je bila tudi mesnica Sirc iz Podgorcev pri Ormožu. Janko Sirc pravi, da jim je po aferi v poslovalnicah upadel promet za trideset do štirideset odstotkov. »Škoda ni le finančna, ampak tudi psihična. Doživel sem velik stres. Znani smo po kakovosti, po domačem mesu, ki ga kupujemo od okoliških kmetov. Zgodilo se nam je, da je primanjkovalo prašičev. Občasno smo kaj dokupili od njega,« je povedal Janko Sirc.

V podjetju Vigros iz Puconcev so iz avstrijske klavnice, ki je po njihovih informacijah medtem že šla v stečaj, odkupili manjše količine mesa. »Ocenjujemo, da povzročena škoda ni tako velika, da bi terjali odškodnino,« pove direktor podjetja Matej Šiftar.
 

Meso bi moralo na uničenje


Sporno meso sedemnajstih prašičev in ene krave, ki bi moralo na uničenje, a se je iz klavnice Ramsauer Fleisch znašlo na slovenskem trgu, so morali živilci in trgovci (Spirala, Kmetija Janežič, Vigros, Domače mesnine, Pohorske Mesnine, Mesnica Sirc) umakniti iz prodaje. Nazadnje so kot sedmi na seznamu to storili še v družbi Košak.

Slovenska podjetja se čudijo, kaj je šlo narobe, saj je avstrijsko meso slovelo po kakovosti, trg pa kot varen in strogo reguliran. »To, kar se je zgodilo, nas je negativno presenetilo,« povedo v mesarstvu Sirc.

Komentarji: