Koalicija pri Igorju Zorčiču, ki pa za zdaj odstopil ne bo

Koalicija soočila Igorja Zorčiča s 47 podpisi, ki so jih zbrali kot spodbudo, naj odstopi. Vseh podpisnikov pod morebitni predlog za razrešitev sicer ne bo.
Fotografija: Igor Zorčič je tudi po izstopu iz SMC in vstopu v poslansko skupino nepovezanih poslancev ostal na položaju predsednika državnega zbora. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Igor Zorčič je tudi po izstopu iz SMC in vstopu v poslansko skupino nepovezanih poslancev ostal na položaju predsednika državnega zbora. FOTO: Blaž Samec/Delo

Vodje koalicijskih poslanskih skupin SDS, NSi in SMC so se 15. uri sestali s predsednikom državnega zbora Igorjem Zorčičem. Soočili so ga s 47 poslanskimi podpisi, ki so jih zbrali kot spodbudo, naj odstopi s te funkcije. Poleg koalicijskih poslancev so med podpisniki tudi poslanci Desusa, SNS in manjšinska poslanca. »Njegovo odločitev pričakujemo do začetka naslednjega tedna,« je pojasnil vodja poslancev SDS Danijel Krivec, sicer naj bi vnovič vložili predlog za njegovo razrešitev.

Vprašanju, s koliko podpisi podpisi bodo vložili vnovičen predlog za razrešitev – na zadnjem tajnem glasovanju je za to glasovalo 45 poslancev – torej eden premalo –, če Zorčič ne bo odstopil, se je Krivec izognil. »Lahko, da bo podpisov še več,« je odvrnil.

Igor Zorčič je že izpostavil, da za zdaj ne bo odstopil, saj podpisi za njegovo razrešitev niso bili oštevilčeni, prav tako pa niso imeli priložene nobene zahteve. »Ne vem niti, kdo vse je podpisan in kdo ne,« je povedal Zorčič, ki je napovedal še, da bo opravil pogovore z določenimi poslanci in se odločil, kako naprej.

Poslanec italijanske narodne skupnosti Felice Žiža nam je pred tem sicer že potrdil, da 47 podpisov predstavlja poskus oziroma poziv, naj Zorčič odstopi s funkcije predsednika državnega zbora. Kot je pojasnil, pa sam predloga za razrešitev, ki naj bi sledil, če Zorčič ne bo odstopil, ne bo podpisal. »Podpisi tudi če so, je glasovanje vseeno tajno,« je dodal pomenljivo. Sam meni, da bi bilo ob trenutnih razmerah v Sloveniji, ki so napete, najbolje, da bi bil sklenjen dogovor med koalicijo in opozicijo – tako glede delitve mest v parlamentarnih odborih kot tudi odstopa predsednika državnega zbora, ki glede na parlamentarno prakso vselej pripada koaliciji, ki ima po njegovi oceni s podporniki 45 glasov, medtem ko se on in Ferenc Horváth opredelita glede na vsebino predloga. »Zagotovo se pri kakšnem zakonu, ki je po najinem prepričanju sporen, ali glasujemo proti ali se vzdržimo, kot sem storil tudi sam pri združitvi regulatorjev v dve agenciji,« je pojasnil.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Preberite še:

Komentarji: