Kovač prvi, ki mu je po letu 1998 uspelo Šrota spraviti v drugi krog

Ob najavi kandidature je bil Bojan Šrot prepričan, da bo slavil v prvem krogu, kot že petkrat doslej.
Fotografija: Neodvisni kandidat Matija Kovac se je uvrstil v drugi krog zupanskih volitev v Celju. FOTO: Gregor Mlakar/STA
Odpri galerijo
Neodvisni kandidat Matija Kovac se je uvrstil v drugi krog zupanskih volitev v Celju. FOTO: Gregor Mlakar/STA

Po dobrih 91 odstotkih preštetih glasovnic je jasno, da bo v Mestni občini Celje drugi krog volitev za župana. Dosedanji župan Bojan Šrot je prejel 46,6 odstotka glasov, neodvisni kandidat Matija Kovač pa 33,1 odstotka glasov.

Bojan Šrot je po začetnem optimizmu današnjega večera dejal, da so po tiho vendarle pričakovali drugi krog, sploh zaradi večjega števila kandidatov. Dodal je, da je drugega kroga že vajen, vanj je moral leta 1998, ko je prvič postal župan, in še, da ima za drugi krog dovolj volje in energije. 

»Težko je reči, kaj me čaka, ampak kampanjo bomo peljali do konca tako, kot smo jo že sedaj: pozitivno z veliko osebnega stika, kreativno, spoštljivo. Podpora drugih strank, list ni pomembna. Mislim, da ljudje vendarle vedo, da izbirajo osebo, ne pa stranko. Nisem razočaran, sploh ne. Vesel sem tega rezultata. Se tudi zahvaljujem volivkam in volivcem in ga sprejemam čisto normalno. Smo pa verjetno vsi razočarani nad volilno udeležbo. Vsi, ki ne gredo na volitve, se odločijo, da bodo izbiro dali nekomu tretjemu,« je povedal po tem, ko je bilo jasno, da bodo morali celjski volivci še enkrat na volišča. 

V štabu Matije Kovača slavijo. »Volivci so povedali, da je Celje zrelo za spremembe, da je čas, da se prestavimo v prihodnost, da začnemo tudi sodelovati na neki drugi bazi kot na nekih strankarskih interesih, da postanemo neka skupna ljudska fronta, ki bo zadeve delala bistveno drugače. Predvsem na terenu, z malimi ljudmi in šele potem v mestnem svetu, v nekem tvornem sodelovanju, ki smo ga sicer v Celju že v preteklosti navajeni,« je dejal Matija Kovač, prvi, ki mu je po letu 1998 uspelo Bojana Šrota spraviti v drugi krog.

Napovedal je, da bo v drugem krogu volilna udeležba večja, tokrat je bila 41,2-odstotna, in dodal, »da se bodo ljudje odločili za spremembe, ki so po 24 letih nujne«. Po Kovačevih besedah so mu podporo že napovedali v Gibanju Svoboda. To je zelo pomembno, saj gre za po novem drugo najmočnejšo stranko v mestnem svetu s sedmimi mandati. Najmočnejša stranka ostaja Celjska županova lista Slovenije z devetimi mandati, kar pomeni, da so v primerjavi z letom 2018 dva mandata izgubili.

Kovač svoje liste ni imel, a ga to ne skrbi: »Še kar nekaj drugih opcij je, ki smo jih že pred glasovanjem povabili k sodelovanju, formalno bomo zavezništva predstavili v naslednjih dneh. Pričakujem, da bomo v mestnem svetu že pred glasovanjem v drugem krogu zagotovili večinsko podporo izvoljenih političnih opcij.«

V Mestni občini Celje se je za županski stolček sicer potegovalo pet kandidatov. Do 16. ure je volilo 26,6 odstotka volilnih upravičencev v Celju. Šrot je dejal, da so z nizko volilno udeležbo ljudje tudi nekaj povedali. Dodal je, da je v predvolilni kampanji pogrešal več vsebine. 
Ob najavi kandidature je bil Šrot prepričan, da bo slavil v prvem krogu, kot že petkrat doslej. FOTO: Špela Kuralt/Delo
Ob najavi kandidature je bil Šrot prepričan, da bo slavil v prvem krogu, kot že petkrat doslej. FOTO: Špela Kuralt/Delo

Že ob najavi kandidature je bil Šrott sicer prepričan, da bo slavil v prvem krogu, kot že petkrat doslej: »Bilo bi smešno, če bi ob začetku volilne kampanje rekel, da pričakujem poraz. Mislim, da sem kompetenten kandidat, da funkcijo obvladam. Gledam na župansko funkcijo kot način življenja in jo živim 24 ur na dan. Za mestni svet pa tudi pričakujem, da so volivke in volivci prepoznali, da je Celjska županova lista dobro delala štiri leta in da smo bili ves čas tudi spoštljivi v med političnem dialogu, da imamo dober program. Kakor koli se bodo pa volivci odločili, bomo sprejeli. Na volitve ne gledamo kot na bitko na življenje in smrt, ampak da predstavimo svoje stvari, ljudje pa se naj odločijo.«

Preberite še:

Komentarji: