Turel optimističen z razlogom – v drugem krogu premagal Miklaviča

Oba kandidata sta bila zaskrbljena zaradi nizke volilne udeležbe.
Fotografija: Novi novogoriški župan Samo Turel je tako poljubil ženo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Novi novogoriški župan Samo Turel je tako poljubil ženo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

»Super! Na zmago smo po tihem računali,« so bile prve besede Sama Turela, novega novogoriškega župana. V volilnem štabu se je oglasila popevka We are the champions. Sledili so objemi in poljubi ter rezanje torte. Predsednika vlade Roberta Goloba pa v Novo Gorico, kljub drugačnim napovedim, zaradi obveznosti ne bo.

Turel je s 55,86 odstotka glasov v drugem volilnem krogu premagal dosedanjega župana Klemna Miklaviča. Na vprašanje, koliko je k njegovi zmagi prispevala podpora vladajočega Gibanja Svobode, je odgovoril; da nekaj zagotovo je, da pa je predvsem pred  drugim volilnim krogom prevladalo zaupanje volilcev v njegov program.

Zagotovil je, da bo njegovo županovanje temeljilo na dialogu. Med  drugim namerava uvesti nekakšne govorilne ure za občane, ukiniti pa namerava dosedanje obrazce za najavo. Kot enega izmed prvih korakov je napovedal dogovor glede poslovne cone Meblo, ki mora spet priti v občinsko last in omogočiti širitev podjetij.  Sicer pa namerava pregledati vse dosedanje projekte in ugotoviti, kje so zastali, oziroma, kako jih pospešiti.

Obeta se široka koalicija

Turela so pred volitvami podprli Lista za razvoj, Levica, NSi, Lista MDruzi, ZZP in SD, ki imajo skupaj 23  od 32 mestnih svetnikov. Za Miklaviča pa se je opredelila le SDS, tako da lahko računa zgolj na skupnih devet svetnikov. Na vprašanje, ali namerava k sodelovanju povabiti tudi listo Goriška.si Klemna Miklaviča in SDS, pa je novi župan dejal, da bo odprt za vse.

image_alt
Rezultati lokalnih volitev

Tako Turel kot Miklavič pa sta bila zaskrbljena zaradi nizke volilne udeležbe, ki je dosegla nekaj čez 33 odstotkov. Ta je še nekoliko nižja kot v prvem krogu. Razlog je predvidoma v tem, da je to še ena v vrsti volilnih nedelj. V volilni kampanji pred drugim krogom so se toni med kandidatoma zaostrovali, vendar pa po Turelovih besedah ni bilo nizkih udarcev

Turel je v prvem krogu volitev, ki se jih je udeležilo okoli 46 odstotkov upravičencev, dobil čez 40 odstotkov glasov, Miklavič pa dobrih 25 odstotkov. Če upoštevamo izid spomladanskih državnozborskih volitev, ima Gibanje Svoboda največjo podporo prav v Novi Gorici, kjer je Miklavičev predhodnik Matej Arčon, danes minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, prejel kar 44 odstotkov vseh glasov in s tem močno presegel celo rezultat aktualnega predsednika Roberta Goloba v Ljubljani. Rekorden je tudi rezultat, ki ga je Gibanje Svoboda na lokalnih volitvah dosegla v novogoriškem mestnem svetu, kjer so dobili 14 svetnikov od skupno 32.

Novogoriška protikandidata: Klemen Miklavič in Samo Turel. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Novogoriška protikandidata: Klemen Miklavič in Samo Turel. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Novo Gorico čaka projekt EPK 2025

Med pomembne dosežke minulega mandata Klemna Miklaviča zagotovo šteje uspešna kandidatura Nove Gorice skupaj z italijansko Gorico za Evropsko prestolnico kulture (EPK) 2025. Ta projekt, ki so ga sicer zastavili že v predprejšnjem mandatu, naj bi postal za obe mesti pomembna razvojna priložnost, obenem pa je že zdaj pospešil čezmejno sodelovanje. Občina je nedavno kupila območje za poslovno cono v Solkanu, zemljišča v Kromberku pa so v postopku prodaje podjetnikom. Med pridobitve je treba šteti tudi nov bazen, skupnostni center za ranljive skupine, obnovo največje osnovne šole in zgraditev 18 otroških in športnih igrišč.

Dosedanji župan je ob tem zastavil prenovo železniškega omrežja, stanovanjsko gradnjo in sodelovanje z novogoriško univerzo pri razvoju zelenih tehnologij. Občina je uredila krožno kolesarsko pot, ki se navezuje na novo jekleno visečo brv čez Sočo v Solkanu (čezmejni projekt EZTS GO).

Kritiki pa poudarjajo prepočasno izpeljavo vseh zastavljenih načrtov in kažejo na napredovanje Ajdovščine, ki v zadnjem obdobju odpira številne podjetniške priložnosti. Predstavniki novogoriškega gospodarstva, ki so se minuli mesec udeležili posveta v organizaciji Italijansko-slovenskega foruma, so tudi poudarili, da pričakujejo večjo vključenost v projekt EPK 2025.

Preberite še:

Komentarji: