Vremenoslovci izdali opozorilo: čakajo nas močni nalivi in sunki vetra, vršace bo pobelilo

Proti večeru so severni in severovzhodni del države zajele močnejše nevihte, ki pa zaenkrat niso povzročale večjih nevšečnosti prebivalcem in v prometu.
Fotografija: Bliža se nam hladna fronta. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Bliža se nam hladna fronta. FOTO: Shutterstock

S sončevim obratom ali solsticijem nastopa prvi poletni dan, po srednjeevropskem času se je zgodil ob 12.07. Danes je tudi najdaljši dan v letu. V meteorološko poletje smo vstopili že v začetku junija. 

​Danes bodo po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) temperature poletne, najvišje se bodo po državi gibale od 26 do 32 stopinj Celzija.


 

Pozor: možni so močni nalivi


A obeta se nam vremenski obrat. Najprej se bodo nevihte pojavile na severu, kjer bodo lahko tudi močnejše. Na Arsu opozarjajo, da so danes popoldne in zvečer na severu in severovzhodu možne močnejše nevihte. Te zaenkrat niso povzročale večjih nevščenosti prebivalcem in v prometu. Uprava za zaščito in reševanje na svoji spletni strani namreč poroča o podrtem drevesu v občini Rače-Fram in odkriti strehi v občini Slovenj Gradec.

V Spodnji Gorici v občini Rače-Fram so gasilci po podatkih uprave za zaščito in reševanje okoli 21. ure odstranili drevo, ki je padlo na tamkajšnjo cesto. Nekaj čez 21. uro pa je veter v občini Slovenj Gradec odkril del strehe na stanovanjskem objektu.
 

V petek dnevne temperature le okoli 15 stopinj celzija


Z nočjo na petek bo prišla tudi izrazita ohladitev, nevihte z močnimi nalivi in sunki vetra bodo zajele vso Slovenijo. V petek bodo v notranjosti države dnevne temperature le okoli 15 stopinj Celzija. »Naše vršace bo pobelilo, saj bo v visokogorju ponekod tudi snežilo, temperature pa bodo tam padle pod ledišče,« so povedali na Arsu. 

»Najburnejše dogajanje pričakujemo v petek zjutraj in dopoldne, ko nas bo dosegla hladna fronta, nastajale bodo obilnejše padavine. Zaradi hitre in izrazite spremembe bo tudi zelo vetrovno, ob obali lahko zapiha tudi tramontana. Dogajanje se bo popoldne hitro umirjalo, oblačnost se bo trgala. Ohladitev lahko prinese tudi vremenske nevšečnosti,« so še pojasnili. 

Krajevno lahko v šestih urah pade tudi več kot 50 litrov dežja na kvadratni meter. Predvsem na Obali lahko pričakujete močne sunke vetra severnih smeri, ki lahko dosežejo od 70 do 100 kilometrov na uro. 

Ob močnejših nalivih lahko že danes popoldne in zvečer predvsem na severu, v drugem delu noči na petek in v petek dopoldne pa tudi v večjem delu države hitro in močno porastejo manjši vodotoki in hudourniki. Ponekod bodo lahko razlivanja. 

Jutri čez dan se bo nadaljevalo povečevanje vodnatosti rek, posamezne reke se lahko razlijejo v manjšem obsegu, pa so dodali hidrologi. 


 

Sveže tudi prihodnji teden


Bolj sveže vreme bo vztrajalo do začetka prihodnjega tedna. Najvišje dnevne temperature bodo okoli 20 stopinj Celzija, zelo sveža bodo tudi jutra s temperaturami pod deset stopinj, v bolj hladnih legah bo le okoli pet stopinj Celzija. V drugi polovici prihodnjega tedna se bodo temperature spet dvignile v bližino dolgoletnega povprečja, so še napovedali na Arsu.
 

Kako je bilo lani?


Lansko poletje je bilo zelo vroče in sončno, zaznamovalo ga je več vročinskih valov s kratkimi osvežitvami. Le redko je temperatura padla izrazito pod dolgoletno povprečje. Vsi trije poletni meseci so bili v večjem delu Slovenije občutno toplejši od dolgoletnega povprečja, še najmanj je odstopal julij.

Komentarji: