Vseh otrok z znaki okužbe dihal ne bodo več testirali

Otroke, ki obiskujejo najmanj četrti razred osnovne šole, bodo obravnavali kot odrasle.
Fotografija: Že prve dni pouka se je kot problem izpostavilo, kako razločiti med simptomi covida-19 in znaki drugih sezonskih okužb. FOTO: Indranil Mukherjee/AFP
Odpri galerijo
Že prve dni pouka se je kot problem izpostavilo, kako razločiti med simptomi covida-19 in znaki drugih sezonskih okužb. FOTO: Indranil Mukherjee/AFP

Stroka ter ministrstvo za zdravje so danes dosegli konsenz glede vprašanja, ali testirati vse otroke z znaki okužbe dihal. Po novem tako na testiranje na okužbo s koronavirusom ne bo treba vrtčevskim otrokom ter šolarjem iz prve triade, razen če bi imeli tako znake okužbe dihal kot tudi vročino in drisko, je pojasnil pediater Denis Baš.Že prve dni pouka se je kot problem izpostavilo, kako razločiti med simptomi covida-19 in znaki drugih sezonskih okužb ter ali torej na okužbo z novim koronavirusom testirati vsakega otroka z znaki prehlada. Prav o tem so pediatri, ki so pozvali k prevetritvi smernic za testiranje najmlajših otrok, danes razpravljali z ministrstvom za zdravje.

Kot je za STA po sestanku pojasnil Baš, so vsi vpleteni, torej infektologi, pediatri, Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in ministrstvo za zdravje, glede testiranja otrok na novi koronavirus danes dosegli konsenz. Tako bodo otroci v vrtcu in šolarji prve triade osnovnih šol ob pojavu blagih znakov okužbe dihal, kot so izcedek iz nosu, zamašen nos in bolečine v žrelu, ostali tri dni doma, če bodo imeli tudi povišano telesno do 38 stopinj Celzija ali drisko. Ne bodo pa takih otrok pošiljali takoj na testiranje, je pojasnil Baš.

Otroke, ki obiskujejo najmanj četrti razred osnovne šole, se bo obravnavalo kot odrasle. FOTO: Jure Eržen/Delo
Otroke, ki obiskujejo najmanj četrti razred osnovne šole, se bo obravnavalo kot odrasle. FOTO: Jure Eržen/Delo


Bodo pa na testiranje napoteni tisti otroci, ki so bili poleg naštetih bolezenskih znakov tudi v stiku z osebo, okuženo s covidom-19, ali tisti otroci, katerih starši so zdravstveni delavci oziroma so zaposleni v domu starejših občanov. Na testiranje bodo prav tako poslani tisti otroci, ki bodo imeli vročino nad 38 stopinj Celzija ali še katere druge bolezenske znake, je še pojasnil Baš.

Otroke, ki obiskujejo najmanj četrti razred osnovne šole, pa se bo obravnavalo kot odrasle. Ob minimalnih znakih okužbe dihal bodo torej napoteni na testiranje na okužbo z novim koronavirusom, je še povedal Baš.

Komentarji: