Vzroka za preplah ni

Od začetka letošnjega leta do konca aprila je slovensko mejo ilegalno prestopilo 1226 ljudi.
Fotografija: Zaradi zlorabe varnostnega vprašanja v predvolilne namene bo družba še bolj razdeljena. Foto Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Zaradi zlorabe varnostnega vprašanja v predvolilne namene bo družba še bolj razdeljena. Foto Uroš Hočevar

Ljubljana – Varnostna vprašanja so tako pri nas kot v Evropi ena od osrednjih predvolilnih tem, ki jih desnica zlorablja za lastne interese. Ilegalnih prehodov slovenske meje je vse več, vendar številke in varnostne ocene kažejo, da je strah pred velikim begunskim valom neupravičen.

Migrantska slika v Sloveniji in EU. FOTO: Delo
Migrantska slika v Sloveniji in EU. FOTO: Delo


Po tem ko je leta 2015 slovensko mejo po podatkih ministrstva za notranje zadeve ilegalno prestopilo 360.213 ljudi, je zaprtje balkanske poti leto dni pozneje njihove prihode skoraj ustavilo. Od takrat se je število ilegalnih prihodov zaradi ugodnejših vremenskih razmer povečevalo spomladi in poleti.

Na to je vplivala tudi nova migrantska pot čez Bosno in Hercegovino in število migrantov na Zahodnem Balkanu.

Glavne migrantske poti v Evropi. FOTO: Delo
Glavne migrantske poti v Evropi. FOTO: Delo

 

Sprememba državljanstva


Od začetka letošnjega leta do konca aprila je slovensko mejo ilegalno prestopilo 1226 ljudi. V primerjavi z letoma 2015 in 2016, ko je bilo med njimi največ Sircev in Afganistancev, se je v zadnjih dveh letih struktura njihovega državljanstva spremenila. Letos med njimi izstopajo državljani Alžirije, Pakistana in Maroka, kar je predvsem posledica neenakosti med družbo na severu in jugu. Na povečevanje števila migrantov je Slovenija pripravljena s pomožnimi policisti, zagotavljajo na ministrstvu za notranje zadeve in Policiji.

Prihodi migrantov v Slovenijo po državljanstvu. FOTO: Delo
Prihodi migrantov v Slovenijo po državljanstvu. FOTO: Delo


»Ni izključeno, da v množici ljudi, ki po več let potujejo, ni nikakršnega spečega terorista,« v intervjuju odgovarja Jasmin Ahić, prodekan na Fakulteti za kriminalistiko Univerze v Sarajevu. Vendar to nikakor ne pomeni, da politika še posebno v predvolilnem času migracije lahko bolj kot za enotno iskanje rešitev izkoristi za netenje sovraštva pred tujci, ustrahovanje in manipulacije, opozarjajo v več nevladnih organizacijah, ki proti politiki strahu organizirajo jutrišnje demonstracije na Trgu republike v Ljubljani.

Prošnje za mednarodno zaščito v Sloveniji. FOTO: Delo
Prošnje za mednarodno zaščito v Sloveniji. FOTO: Delo


Komentarji: