Na Hrvaškem 36 novih okužb, šest oseb na ventilatorjih

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Dubrovnik je v tem času bolj prazen kot običajno. FOTO: Antonio Bronic/Reuters
Odpri galerijo
Dubrovnik je v tem času bolj prazen kot običajno. FOTO: Antonio Bronic/Reuters



16.30 Stanje na Balkanu 

Iz Bosne in Hercegovine ter Severne Makedonije danes poročajo o manj kot 200 novih primerih okužbe s koronavirusom. V BiH so jih potrdili 187, v Severni Makedoniji pa 166. Covid-19 je v obeh državah znova zahteval tudi nekaj življenj. Iz Srbije pa medtem znova poročajo o več kot 300 novih okužbah in osmih novih smrtnih žrtvah.

V Srbiji so tako v zadnjem dnevu ob 8395 izvedenih testih potrdili 311 novih okužb s koronavirusom. 4196 bolnikov je v bolnišnici, od tega jih 146 potrebuje pomoč medicinskega ventilatorja. Zabeležili so tudi osem novih smrtnih žrtev covida-19, skupaj od začetka že 590, je sporočil zdravstveni minister Zlatibor Lončar.

V BiH so medtem v zadnjem dnevu ob 829 testiranjih potrdili 187 novih primerov okužbe s koronavirusom, kar je precej manj kot doslej v tem tednu. V začetku tedna so namreč večkrat potrdili več kot 300 novih primerov, enkrat pa celo več kot 400. V soboto so sicer poročali o 231 novih okužbah v zadnjih 24 urah. Doslej so v BiH potrdili 7091 primerov okužbe, umrlo je 164 ljudi.

V Severni Makedoniji pa so medtem v zadnjem dnevu opravili 1419 testov in potrdili 166 novih primerov okužbe, dan pred tem so jih 138. V zadnjih 24 urah so največ primerov, 47, potrdili v Skopju, navaja makedonska tiskovna agencija Mia. Doslej se je v državi okužilo 11.054 ljudi. Umrlo pa je 497 bolnikov s covidom-19, od tega štirje v zadnjem dnevu. Imajo 3675 aktivnih primerov okužbe, od tega 1327 v prestolnici.

14.41 Na Hrvaškem 36 novih okužb s koronavirusom

V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem ob 984 testiranjih potrdili 36 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Umrli so še štirje bolniki s covidom-19, je danes sporočil hrvaški štab civilne zaščite. Aktivno okuženih je na Hrvaškem 738 ljudi. Po podatkih štaba civilne zaščite se v bolnišnicah zdravi 131 bolnikov s covidom-19. Od tega jih je šest na ventilatorjih.

Največ primerov so v zadnjih 24 urah zabeležili v vukovarsko-sremski županiji, in sicer 26. Testirali so 93 ljudi. Od konca februarja, ko so na Hrvaškem potrdili prvi primer okužbe z virusom, so zabeležili 5260 primerov. Od tega je 149 ljudi umrlo, 4373 pa jih je ozdravelo. V samoizolaciji je trenutno 2662 oseb.

12.00 V Latinski Ameriki in Karibih več kot 200.000 smrti zaradi covida-19

V Latinski Ameriki in Karibih je za covidom-19 umrlo 200.212 ljudi, kažejo uradni podatki oblasti po poročanju AFP. Po številu smrtnih žrtev zaostaja samo za Evropo, kjer je umrlo 210.425 ljudi. V Latinski Ameriki se je okužilo 4.919.054 ljudi, v Evropi pa 3.189.322. Skoraj tri četrtine vseh smrtnih žrtev v regiji so zabeležili v Braziliji in Mehiki. V prvi je za covidom-19 umrlo 93.563 ljudi, od tega 1088 v zadnjem dnevu. V Mehiki pa je v zadnjih 24 urah umrlo 784, skupaj 47.472.

V zadnjem dnevu so sicer v tej državi zabeležili 9556 novih primerov okužbe s koronavirusom, kar je največ doslej. Skupaj se je okužilo 434.193 ljudi. V Braziliji pa so v zadnjem dnevu potrdili 45.392 novih okužb, skupaj več kot 2,7 milijona.

V soboto so opravili 374 testiranj na covid-19. FOTO: UKCLjubljana/Matej Povše
V soboto so opravili 374 testiranj na covid-19. FOTO: UKCLjubljana/Matej Povše


09.45 V soboto umrla ena oseba, pozitivnih devet

V Sloveniji so v soboto opravili 374 testiranj na koronavirus. Pozitivnih je bilo devet oseb. Hospitaliziranih je 22, na intenzivni negi sta dve osebi. V soboto je, kot je na družbenem omrežju twitter sporočila vlada, umrla ena oseba s covidom-19. 



Okužbo z novim koronavirusom so v soboto potrdili v osmih slovenskih občinah. Po dva primera so našteli v kranjski mestni občini, po enega pa v občinah Ljubljana, Kamnik, Rogatec, Litija, Škofja Loka, Šmarje pri Jelšah in Šoštanj. En bolnik s covidom-19 je umrl.

Ljubljana s skupno 362 potrjenimi primeri ostaja občina z največ okuženimi, sledita občini Šmarje pri Jelšah, kjer so našteli 175 okužb, in Ljutomer s 138 potrjenimi primeri. Stanje se, kot kaže, umirja v hrastniški občini, kjer tretji dan zapored niso potrdili nobene nove okužbe.

08.45 Thermani Laško epidemija odnesla najmanj 30 odstotkov prihodkov

Letošnji prihodki Thermane Laško bodo zaradi epidemije covida-19 medletno nižji za najmanj 30 odstotkov. V podjetju so namreč zabeležili popoln izpad prihodkov z naslova nenujnih dejavnosti ter zmanjšano povpraševanje z naslova kongresnih in športnih dogodkov, je ocenila predsednica uprave Thermane Mojca Leskovar. Po besedah Leskovarjeve je zdraviliščni del Thermane trenutno polno zaseden. Trenutno beležijo predvsem namestitve slovenskih gostov, ki svoje bivanje v veliki meri plačujejo s turističnimi boni.

Kot je dejala Leskovarjeva, so se takoj po izbruhu in hitrem širjenju novega koronavirusa v Italiji konec februarja začele odpovedi rezervacij, z razglasitvijo epidemije v Sloveniji so bile odpovedane vse rezervacije za drugo polovico marca, april in maj, pa tudi za junij ter poznejše mesece, in sicer predvsem z naslova kongresnih in športnih dogodkov. Velik je torej izpad v kongresni dejavnosti, ki praktično še vedno stoji. Prav tako je odpovedana večina večjih mednarodnih športnih dogodkov, ki so jih imeli potrjene za drugo polovico letošnjega leta. Leksovarjeva je postregla tudi s podatkom, da imajo letos občutno manj rezervacij z naslova tujih nočitev, prav tako ni nočitev skupin.



08.22 V Nemčiji počasen upad koristnikov sheme skrajšanega delovnika

Število podjetij, ki zaradi pandemije covida-19 v Nemčiji koristijo shemo subvencioniranja skrajšanega delovnika, se znižuje, vendar le počasi. Julija je tako ta državni ukrep pomoči uporabilo 42 odstotkov vseh podjetij, potem ko je bilo junija takšnih 46, maja pa 53 odstotkov, kaže raziskava münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo.

»Uporaba sheme skrajšanega delovnika se počasi počasi zmanjšuje,« je ta teden objavljeno raziskavo pospremil strokovnjak za trg dela Sebastian Link. Med največjimi koristniki ukrepa po podatkih Ifa ostaja predelovalna industrija, kjer subvencije še vedno prejema 57 odstotkov podjetij (maja in junija 64 odstotkov podjetij).



08.16 Zvezna država Viktorija razglasila izredno stanje

V avstralski zvezni državi Viktorija so razglasili izredno stanje in uvedli nove ukrepe za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom, poroča BBC. Guverner Daniel Andrews je dejal, da bodo omejitve začele veljati danes ob 18. uri po srednjeevropskem času oziroma ob 9. uri zjutraj po avstralskem. V Melbournu so razglasili policijsko uro. 

Prebivalci zvezne države tako ne bodo smeli več potovati dlje kot pet kilometrov od svojega doma, vadba na prostem bo dovoljena le enkrat dnevno, v trgovinah bo za posamezno gospodinjstvo lahko nakupovala le ena oseba. V Avstraliji so ob izbruhu koronavirusa sicer dokaj uspešno zajezili širjenje, zabeležili so 17.000 okužb in približno 200 smrtnih žrtev, a se je v zadnjih dneh stanje poslabšalo. 

Južna Afrika je v pandemiji najhuje prizadeta afriška država. FOTO: Annie Risemberg/Afp
Južna Afrika je v pandemiji najhuje prizadeta afriška država. FOTO: Annie Risemberg/Afp


08.00 WHO opozarja, da bo pandemija še dolga

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v soboto opozorila, da bo pandemija covida-19 trajala še dolgo, njene učinke pa bo čutiti še več desetletij. Svet se medtem približuje 18 milijonom okužb z novim koronavirusom, v Južni Afriki pa je število okuženih preseglo 500.000, s čimer se je ta država uvrstila na peto mesto na svetu.

Južnoafriški minister za zdravje Zwelini Mkhize je v soboto sporočil, da so v zadnjem dnevu zabeležili 10.107 novih okužb z novim koronavirusom, skupno pa doslej več kot 503.000. V tej državi je za covidom-19 skupno umrlo več kot 8000 ljudi. Število okužb v Južni Afriki znova strmo narašča po juniju, ko so v državi začeli rahljati ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa, zato so ponovno uvedli nekatere omejitve, med drugim prepoved prodaje alkohola.

Južna Afrika je v pandemiji najhuje prizadeta afriška država, saj so v tej državi potrdili okoli polovico vseh okužb na črni celini. V svetu pa se je Južna Afrika po številu okužb v soboto povzpela na peto mesto, za ZDA, Brazilijo, Rusijo in Indijo. Število potrjenih okužb v svetu se medtem približuje 18 milijonom, za covidom-19 pa je po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa umrlo že več kot 685.000 ljudi.

Komentarji: