Za Levico nekatera imena ministrskih kandidatov razočaranje

Koordinator Levice Luka Mesec: Bolj kot ime je pomembno, kaj bo kdo počel in ali se bo držal dogovora.
Fotografija: Luka Mesec (levo): »Za to vlado pač lahko rečem, da je to, kar smo pričakovali – torej najmanj slaba v danih razmerah, po danem volilnem rezultatu.« FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Luka Mesec (levo): »Za to vlado pač lahko rečem, da je to, kar smo pričakovali – torej najmanj slaba v danih razmerah, po danem volilnem rezultatu.« FOTO: Blaž Samec/Delo

V Levici so po napovedanih ministrskih kandidatih vlado ocenili kot najmanj slabo možnost v danih razmerah. Nekatera imena so zanje razočaranje, a bolj kot ime je pomembno, kaj bo kdo počel in ali se bo držal dogovora, meni koordinator Levice Luka Mesec. Državnih sekretarjev ne bodo imeli, se pa pogovarjajo o sekretarju v premierovem kabinetu.

»Za to ministrsko ekipo velja podobno, kot velja v splošnem v politiki: ponavadi nimamo na mizi več dobrih možnosti, ampak samo slabe v različnih odtenkih. Za to vlado pač lahko rečem, da je to, kar smo pričakovali – torej najmanj slaba v danih razmerah, po danem volilnem rezultatu,« je v izjavi za medije pojasnil Mesec.


 

Ali bodo podprli ministrsko ekipo?


Po njegovih besedah so nekatera imena za njih razočaranje, toda treba je vedeti, da je bolj kot ime ministra pomembno, kaj bo na svoji funkciji počel. Pojasnil je, da bodo prvi test za to predstavitve na matičnih odborih DZ prihodnji teden. Na njih bodo vsakega ministrskega kandidata spraševali o posameznih točkah koalicijske pogodbe, saj želijo preveriti, kako jo bodo upoštevali in kje so morebitna odstopanja med koalicijskim dogovorom in njihovimi osebnimi pogledi.

»Pri tistih, kjer se bo že v začetku pokazalo, da bodo šli mimo koalicijske pogodbe, bomo manjšinski vladi Marjana Šarca, ki se je zavezala k temu vsebinskemu sporazumu, priporočali, naj se kandidati zamenjajo, ker v nasprotnem primeru mi te ekipe ne bomo mogli podpreti,« je dejal. Ob tem je pojasnil, da po protokolu, ki ga je Levica sklenila s peterico koalicijskih strank, po katerem je Šarca tudi podprla na glasovanju o predsedniku vlade, listi ministrskih kandidatov ne morejo nasprotovati. »Ampak bomo naredili vse, kar je v naših močeh, seveda v poskusu sodelovanja s petorico, da bo ministrska ekipa kar se da dobra in predvsem to, da se bo držala koalicijskega dogovora,« je napovedal Mesec.



V Levici so že od začetka kritični do Zdravka Počivalška, ki ga SMC znova predlaga za ministra za gospodarstvo. FOTO: Jure Eržen/Delo
V Levici so že od začetka kritični do Zdravka Počivalška, ki ga SMC znova predlaga za ministra za gospodarstvo. FOTO: Jure Eržen/Delo

 

Treba je počakati na zaslišanja


V Levici so, denimo, že od začetka kritični do Zdravka Počivalška, ki ga SMC znova predlaga za ministra za gospodarstvo. A kot je danes dejal Mesec, za Počivalška velja enako kot za druge kandidate. Prav tako Mesec danes ni hotel pojasniti, ali kdo od predlaganih kandidatov izstopa v pozitivno smer, saj da je treba počakati na zaslišanja.

Mesec je obenem poudaril, da je Levica opozicijska stranka in da v vladi ne bo sodelovala z državnimi sekretarji na ministrstvih. »Pogovarjamo se edino, da bi imenovali sekretarja v kabinetu predsednika vlade, ki bi služil kot komunikacijska linija med nami in predsednikom vlade,« je pojasnil. Kdo bi to bil, bodo po njegovih napovedih sporočili v sredo.

Po Meščevih besedah je tudi že znan predlog razreza posameznih delovnih teles DZ, ki naj bi jih DZ potrdil na izredni seji v sredo. O sklicu seje bo danes odločil kolegij predsednika DZ Dejana Židana. Mesec je pojasnil, da bo Levica po predlogu prevzela vodenje dveh odborov, in sicer za kulturo in zdravstvo.

Medtem v NSi ministrske ekipe ne nameravajo komentirati, dokler ne bo uradno vložena v DZ. Tudi v SDS za zdaj ministrske ekipe še niso komentirali, je pa iz posameznih tvitov predsednika stranke Janeza Janše in nekaterih poslancev razvidno, da jih motijo stari obrazi v vladi, pa tudi položaj Levice.

Preberite še:

Komentarji: