V Piranu zvečer sprožili alarm zaradi visokega plimovanja

Obetajo se obilne padavine in močan veter, prebivalci naj bodo pozorni na (re)aktivacijo plazov.
Fotografija: Nova vremenska grožnja je tu. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Nova vremenska grožnja je tu. FOTO: Črt Piksi

Agencija RS za okolje (Arso) za danes zvečer do torka sredi dneva na širšem območju Julijskih Alp in njihovega predgorja napoveduje večjo količino padavin. Krajevni nalivi in močni sunki vetra se bodo pojavljali tudi drugod po Sloveniji, zato je agencija za torek za severozahodno in jugovzhodno Slovenijo izdala oranžno vremensko opozorilo.

V agenciji opozarjajo, da bo danes in v torek ponekod na širšem območju Julijskih Alp padlo tudi več kot sto litrov dežja na kvadratni meter. Danes bo sicer deževalo predvsem na zahodu in jugu Slovenije, ponoči pa se bo dež razširil nad vso Slovenijo, so zapisali na spletni strani agencije.

Po podatkih urada za hidrologijo bodo reke v severozahodni Sloveniji, predvsem v zgornjem in srednjem Posočju ter v porečju Save Bohinjke, danes ponoči in torek zjutraj ob krepitvi padavin naraščale, razlivale pa se bodo na običajnih izpostavljenih območjih. Verjetne so tudi poplave posameznih hudourniških vodotokov ter padavinske in zaledne vode.

V torek bodo do velikih pretokov narasle reke v večjem delu države. Na izpostavljenih območjih se lahko razlijeta Kolpa in Sava v srednjem toku. Sredi dneva in popoldan se bo postopoma povečeval tudi pretok Drave na vtoku v Slovenijo. Razlivala se bo vzdolž celotnega toka, poplavljene površine v spodnjem toku pa se bodo do noči na sredo povečevale.

Nevarnost novih plazov

V Geološkem zavodu Slovenije pa opozarjajo, da danes popoldne in v torek zaradi napovedanih povečanih količin padavin in predhodne namočenosti tal obstaja povečana nevarnost za nastanek novih zemeljskih plazov in reaktivacijo zemeljskih plazov, ki so nastali ob avgustovski ujmi, so sporočili.

Povečana verjetnost za nastanek zemeljskih plazov velja predvsem za severozahodno Slovenijo in se bo povečevala sorazmerno s količino padavin.

Prebivalce opozarjajo, naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih in upoštevajo navodila, ki jih je posredovala civilna zaščita, še posebej ob odrejeni evakuaciji.

Prvič se je zgodilo, da tako visoko morje ni prišlo na Tartinijev trg. FOTO: Boris Šuligoj/Delo
Prvič se je zgodilo, da tako visoko morje ni prišlo na Tartinijev trg. FOTO: Boris Šuligoj/Delo

Pozorno na Obali

Koprski regijski center za obveščanje je zaradi visokega plimovanja morja v Piranu malo pred 21. uro sprožil sireno javnega alarmiranja z opozorilom na nevarnost, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

Do enakega pojava je sicer prišlo že v petek, a so takrat v civilni zaščiti v Piranu poudarili, da jim je skupaj z delavci javnega podjetja Okolje uspelo z baražami zadržati morsko vodo, tako da jim je prvič uspelo v takšnih razmerah ubraniti Tartinijev trg pred poplavo.

Komentarji: