»Zahtevni in po svoje nepozabni« prvi trije meseci vlade

V SMC krizo vidijo kot priložnost za nove in boljše poti razvoja.
Fotografija: Minister Zdravko Počivalšek je prejšnji teden prestal interpelacijo v DZ. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Minister Zdravko Počivalšek je prejšnji teden prestal interpelacijo v DZ. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je v pismu članom stranke znova poudaril, da je bila po njegovem odločitev za to koalicijo prava. V SMC tudi koronsko krizo vidijo kot priložnost, da se »odločimo za nove in boljše poti razvoja«. SMC ni bila ustanovljena za projekt »vodenja države«, kot jim očitajo, ampak zaradi želje po drugačni politiki, je zapisal.

Počivalšek je v pismu spomnil na dva pomembna politična dogodka za SMC v zadnjem tednu, in sicer na dogovor s koalicijskimi partnericami o nalogah v prihodnjih mesecih in na interpelacijo, ki jo je kot gospodarski minister prestal v DZ. »Seja je bila pričakovano dolga, kar je bilo zame, nevajenega sedenja na istem mestu, svojevrsten izziv. A sprejel sem jo kot priložnost, da o tem, kako smo v naši državi izpeljali nabavo zaščitne opreme med epidemijo, spregovorim z dokazi, številkami ter nasploh izčrpno in natančno,« je zapisal.

Preberite še: Prva poveže, več zaporednih šibi

Ob tem je omenil tudi v zadnjih dneh izpeljano nabavo zaščitnih mask za splošno rabo, ki da so jih kupili, da nas pred morebitnim drugim valom epidemije ne bo več strah. »Tisti, ki bi radi to nabavo preprečili in tudi v njej vidijo zametke mega afere, so v svojem početju že povsem nekonstruktivni,« je poudaril. Dodal je, da državljani od države upravičeno pričakujejo, da se bo na morebitno ponovitev epidemije pripravila bolje in pravočasno.


Kriza kot priložnost za izboljšave


Prve tri mesece dela vlade je označil kot »zahtevne in po svoje nepozabne«, spomnil je na zdravstveno obvladovanje krize ter na ukrepe za prebivalstvo in gospodarstvo pri izhodu iz gospodarske krize. V SMC tudi to krizo po njegovih navedbah vidijo kot priložnost za nove in boljše poti razvoja. Ob tem je omenil, da ima na svoji delovni mizi predloge za okrepitev strateških prednosti, kot so znanje, pametna specializacija, uravnoteženje razvoja med regijami ter med urbanimi središči in podeželjem. Prav tako je izpostavil nujnost pospešene digitalizacije na vseh ravneh delovanja države.

Preberite še: Janša bo odločil, ali bo SMC res ob ministrstvo

Spomnil je, da so v SMC že dolgo zagovorniki legalizacije konoplje, in pojasnil, da je zakon, ki so ga v parlamentarno proceduro vložili lani, lahko osnova za delo tudi v okviru sedanje koalicije. Prav tako bi lahko po njegovem mnenju zdaj zaživel tudi stanovanjski zakon, ki so ga pripravili v okviru prejšnje vlade.

Zdravko Počivalšek, minister za gospodarstvo. FOTO: Leon Vidic/Delo 
Zdravko Počivalšek, minister za gospodarstvo. FOTO: Leon Vidic/Delo 


»V SMC bomo zato tudi v prihodnje ostali del politične skupine, ki išče rešitve tam, kjer se v demokratični družbi rešitve išče,« je poudaril. Napovedal je sodelovanje v razpravah, ki bodo potekale »na dostojen način, brez nenehnega vračanja v preteklost in brez poglabljanja razlik«.


Legitimni petki


»Ulica, kjer se vsak petek dogaja manifestacija političnega monologa, je za nas legitimna, imamo pa težavo s tem, da za vsem, kar poganja petkove dogodke po nekaterih slovenskih mestih, ni nobene otipljive ideje o tem, kako voditi državo in kako izkoristiti njen potencial,« je še dodal.

Preberite še:

Komentarji: