Zakaj je pomembno plavanje

Že biti v vodi ali se gibati v njej je zelo koristno za vse, pravi prof. dr. Jernej Kapus z ljubljanske fakultete za šport.
Fotografija: Za učenje plavanja in usvajanja veščin varnosti v vodi ni nikoli prepozno. Foto Jure Eržen
Odpri galerijo
Za učenje plavanja in usvajanja veščin varnosti v vodi ni nikoli prepozno. Foto Jure Eržen

Zakaj je pomembno plavanje, tako za otroke kot za odrasle?


Ne samo plavanje, že samo biti v vodi ali se gibati v njej je zelo koristno za vse, ne glede na starost. V primerjavi s kopnim nas voda namreč razbremeni telesne teže, še posebno ob poškodbi kosti, mišic ali sklepov nog in hrbtenice. V plitvini lahko enostavneje hodimo, tečemo in skačemo, v globoki vodi pa s pripomočki tudi lebdimo v breztežnih razmerah. Omogoča nam izkoriščanje večsmernega upora. To je lahko dodatna obremenitev pri gibanju telesa ali posameznih delov skozi vodo ali pa opora, ki omogoča premikanje v njej. Omogoča nam gibanje v položajih, ki jih na kopnem ne zmoremo več. Pri hoji nas zaščiti tudi pred padci.

»Plavanje šport, ki je razmeroma poceni. Potrebujemo le malo posebne osebne opreme, kot so kopalke, plavalna kapa in morda plavalna očala, in ustrezno kopališče ali plavališče, ki pa ga v poletnih mesecih lahko hitro najdemo,« ugotavlja prof.
»Plavanje šport, ki je razmeroma poceni. Potrebujemo le malo posebne osebne opreme, kot so kopalke, plavalna kapa in morda plavalna očala, in ustrezno kopališče ali plavališče, ki pa ga v poletnih mesecih lahko hitro najdemo,« ugotavlja prof.



Če znamo plavati, pa je to za nas idealno rekreativno gibanje. Ležeč položaj povzroči prerazporeditev krvi v telesu in olajša delo srcu, ki jo potiska po žilah. Zaradi ležečega položaja in zakonitosti, ki delujejo na telo, saj smo v vodi zaradi delovanja vzgona navidezno lažji, celoten skelet ni pod vplivom velikih obremenitev. Zaveslaje in udarce izvajamo nadzorovano, brez hitrih gibov, saj jih vodni upor ne dopušča. Plavanje razumemo kot celosten šport, ki harmonično razvija in oblikuje telo.

 Dihanje med plavanjem se razlikuje od dihanja med gibanjem na kopnem. Omejeno je s plavalno tehniko in ovira ga vodni upor. To ugodno vpliva na naše dihalne funkcije in na moč dihalnih mišic. Zaradi povečane vlažnosti nad vodo je dihanje za astmatike in bolnike z bronhitisom med plavanjem olajšano. Nenazadnje je plavanje šport, ki je razmeroma poceni. Potrebujemo le malo posebne osebne opreme, kot so kopalke, plavalna kapa in morda plavalna očala, in ustrezno kopališče ali plavališče, ki pa ga v poletnih mesecih lahko hitro najdemo.


Foto
Foto


Ali je plavanje poletni šport ali vseletna telesna aktivnost?


Zaradi boljših razmer in večje dostopnosti plavanje pogosto povezujemo le s poletjem. Vendar je zaradi že naštetih pozitivnih učinkov koristno plavati vse leto. Seveda pa je vprašanje, ali nam razmere, na primer dostopnost do ustreznih kopališč, to dopuščajo. Vsekakor se splača potruditi.


Ali je pomembno, da se ljudje, tudi starejši, gibajo v vodi? Ni prepozno naučiti se vsaj osnovnih plavalnih gibov tudi v zrelih letih?


Biti v vodi in se v njej gibati ali plavati je skorajda vseživljenjska priložnost. Zaradi vodnega okolja moramo biti pozorni na varnost, še posebej v plavališčih, kot so morje, jezera in reke, kjer v nasprotju s kopališči običajno nimamo ustreznih reševalnih pripomočkov in pomoči. Zato za učenje plavanja in usvajanja veščin varnosti v vodi ni nikoli prepozno. Težko bi plavanje odsvetoval komurkoli. Le bolnikom z osteoporozo svetujem, da se prej posvetujejo z zdravnikom.


Ali je plavanje koristno samo za fizično gibalno aktivnost ali nas tudi mentalno krepi in hkrati sprošča?


Plavanje je koristno tako za ohranjanje in razvoj gibalnih sposobnosti kot za dobro splošno počutje. Občutek lebdenja in drsenja na gladini, navidezne breztežnosti in nežnega božanja vode nas sprosti. Med poslušanjem žuborenja vode smo lahko osredotočeni le na samo gibanje ali pa nam misli odplavajo drugam. Po plavalni vadbi se bomo počutili odlično, saj bomo kot zbujeni, polni energije, telesno lahki in poskočni.

Preberite še:

Komentarji: