Zakaj je vsak šesti par neploden

Pesticidi in svinec zmanjšujejo plodnost moških in žensk, formaldehid in kremenčev pesek povzročata raka.
Fotografija: Celje. Foto Brane Piano/DELO
Odpri galerijo
Celje. Foto Brane Piano/DELO

Nikakršnega dvoma ni: kemikalije iz industrije, ki onesnažujejo vodo, zrak in zemljo ter delovno mesto, so škodljive, tudi smrtonosne. Spodbujajo bolezni, zmanjšujejo plodnost in povzročajo razvojne nepravilnosti pri novorojenčkih. Seznam rakotvornih in drugih škodljivih snovi je dolg, industrija pa naredi vse, da bi nevarnost prikrila.

To so povedali na včerajšnjem posvetu o kemijski varnosti, ki sta ga organizirala Center za klinično toksikologijo in farmakologijo UKC Ljubljana in Sekcija za kliničnoo toksikologijo Slovenskega zdravniškega društva


Manjše število in slabša gibljivost spermijev


V zadnjih desetletjih je opaziti upad plodnosti. Neploden je vsak šesti par, kar je zelo veliko. Številni strokovnjaki so mnenja, da vzrok ni v genetskih spremembah, pač pa v kemikalijah. Dokazali so že, da izpostavljenost ženske in moškega svincu in pesticidom nedvomno podaljša čas zanositve. Pri moških, ki so bili pri svojem delu dlje časa izpostaljeni pesticidom, so ugotovili zmanjšano število spermijev, slabšo gibljivost in morfološko spremembo spermijev.

Pri ženskah lahko pesticidi povzročijo hormonsko neravnovesje, okvaro jajčnih celic, motijo oploditev jajčeca in vgnezditev zarodka. Nosečnice, ki so na delovnem mestu izpostavljene pesticidom, denimo delavke v rastlinjakih, imajo povečano možnost spontanega splava, je povedala Tanja Burnik Papler iz kliničnega oddelka za reprodukcijo UKC Ljubljana na posvetu.


Pozor konzerve!


Endokrini motilci, snovi, ki spreminjajo raven hormonov pri posamezniku, naj bi bili krivci za moško neplodnost in razvojne anomalije urogenitalnega trakta pri moških. Najdemo jih na konzervah za hrano, ki so prevlečene z epoksi smolo, v industrijskih mazivih in topilih, izdelkih za osebno nego. Sicer pa se znanstveniki zadnji čas najbolj posvečajo proučevanju očesu neopaznih mikrodelcev, ki onesnažujejo zrak in neopazno ubijajo s tem, ko vstopajo v telo in tam pričenjajo razne bolezni.
 

Dihanju se je nemogoče izogniti


Onesnaženost zraka je najdelikatnejša, saj se je dihanju nemogoče izogniti. Tudi maske, ki jih uporablja azijski svet, najfinejšim mikrodelcem ne preprečijo vstopa v telo. Znanstveniki so navedli, da zaradi izpostavljenosti mikrodelcem umre na milijone ljudi po vsem svetu. Povzročajo bolezni srca in ožilja, bolezni živčevja, pljučne in druge bolezni. Klinični znaki zastrupitve z (neopaznimi) kemikalijami so pogosto bolečina, sprememba okusa in vonja, ostrine vida in sluha, glavobol, utrujenost, omotica, zmedenost, zmanjšana pozornost, motnje kratkoročnega spomina, motnje pri hoji. Na vse organe slabo vplivajo tudi težke kovine in še niz vseh drugih snovi s seznama IARC (seznam rakotvornih ali potencialno rakotvornih snovi).


Kaj vse povzroča raka


V Sloveniji imamo posledice zaradi starih onesnaževalcev, kot so azbestna tovarna v Anhovem, svinec v Mežiški dolini, težke kovine v celjski kotlini, onesnaževanje tovarne usnja Vrhnika. Med novejšimi so na primer "neka tovarna" na Gorenjskem, ki spušča v zrak formaldehid, proizvodnje, kjer se uporablja kremenčev pesek ali lesni prah. To so v svetu priznane rakotvorne snovi. Težava je, da je naša zakonodaja napisana tako, dopušča njihovo uporabo znotraj varne meje. A za dokazano kancerogene snovi varne meje ni, opozarja zdravnica Metoda Dodič Fikfak.

Komentarji: