Na Koroškem se sneženje še ne bo umirilo

Burja je oslabela, je pa pričakovati močno sneženje na Koroškem ter na Pohorju in Kozjaku ob meji z Avstrijo.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic/Delo

Sneženje se po podatkih agencije za okolje (Arso) na jugu države sicer umirja, prav tako tudi burja na Primorskem, ki sicer še vedno v sunkih dosega hitrosti do 90 kilometrov na uro. Se pa sneženje še ne bo umirilo na Koroškem, Zgornjem Savinjskem in širšem območju Pohorja in Kozjaka, kjer lahko do jutra zapade od 10 do 25 centimetrov snega, možen bo snegolom. V gorah pa je velika nevarnost proženja snežnih plazov.

Izredne vremenske razmere so danes povzročile veliko težav. Največ preglavic je povzročalo obilno sneženje. Na centru za obveščanje so zabeležili 116 dogodkov v povezavi z visoko snežno odejo, največ na območju Štajerske, Koroške in Dolenjske.

Zjutraj je Arso izdal rdeče opravičilo za Primorsko, proti popoldnevu se razmere umirjajo. FOTO: Arso
Zjutraj je Arso izdal rdeče opravičilo za Primorsko, proti popoldnevu se razmere umirjajo. FOTO: Arso

Za sanacijo posledic je bilo na terenu aktiviranih 43 gasilskih enot. Preko cestišč se je po do sedaj zbranih podatkih podrlo več kot 130 dreves, poškodovanih je bilo devet objektov elektrodistribucijske infrastrukture in en objekt telekomunikacijskega omrežja, zabeležili so tudi tri izpade dobave električne energije odjemalcem občine Podvelka. Zaradi podrtega drevja in obilnega sneženja je bilo zaprtih tudi nekaj cest in ogroženo več stanovanjskih objektov.

Nemalo nevšečnosti je povzročal tudi močan veter, zlasti na severnem Primorskem. Zaradi vetra pa so morali gasilci posredovati tudi v občini Koper, na Notranjskem in na Podravskem. Močan veter je podiral drevje, odkrival ostrešja objektov in poškodoval predvsem infrastrukturo elektrodistribucije in telekomunikacij, zaradi sunkov burje je bilo v dnevnem času koprsko pristanišče priprto. Za sanacijo posledic je bilo aktiviranih 18 gasilskih enot.

FOTO: Zavod Novo Mesto
FOTO: Zavod Novo Mesto

Zaradi obilnega deževja je meteorna voda ogrožala oziroma poplavila predvsem kletne prostore objektov na območju Posavja, Zasavja Dolenjske in Štajerske. V Rogaški Slatini je meteorna voda zalila halo skladišča, v Spodnjem Gaberniku pa se je sprožil zemeljski plaz.

FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice

Močan veter in obilnejše padavine povzročajo težave tudi v prometu. Po podatkih prometnoinformacijskega centra zaradi burje na hitri cesti Nova Gorica-Razdrto med Selom in razcepom Nanos velja prepoved prometa za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami ne glede na težo.

Zaradi odstranjevanja snega in podrtega drevja velja na cestah Ožbalt-Kapla, Ig-Rakitna, Ruta-Lovrenc na Pohorju-Rogla ter Solčava-Črna na Koroškem na odseku Koprivna-Sleme popolna zapora.

Zaradi zimskih razmer velja prepoved za priklopnike in polpriklopnike na cestah Ajdovščina-Col-Črni Vrh-Godovič ter na hrvaški strani mejnih prehodov Babno Polje in Petrina. Prepoved prometa za tovorna vozila nad 3,5 tone velja na cesti Radlje-Radeljski prelaz, prepoved za tovorna vozila nad 7,5 ton pa velja na cestah Velenje-Slovenj Gradec v Mislinji, Škale - Graška Gora; Maribor-Dravograd v obe smeri, Dravograd-Trbonje, Slovenj Gradec-Pungart in Ribnica-Ribniška Koča.

Ponoči je največ snega zapadlo na Notranjskem in Kočevskem FOTO: Simona Fajfar/Delo
Ponoči je največ snega zapadlo na Notranjskem in Kočevskem FOTO: Simona Fajfar/Delo

Cesta čez prelaz Vršič je zaradi zimskih razmer zaprta, čez prelaze Korensko sedlo in Jezerski vrh pa so obvezne verige, obvešča prometnoinformacijski center.

image_alt
Težave zaradi vetra, jutri možni snežni zameti in vetrolomi

Od srede naprej je pričakovati suho vreme, zaradi oblačnosti pa do petka ne bo večjega padanja temperatur. Od petka naprej naj bi se jutranje temperature spustile do minus deset stopinj Celzija (na mrzliščih tudi do minus 20 stopinj Celzija), čez dan bo predvidoma ohranile okoli ničle. »Obeta se nam suho zimsko vreme. Snežna odeja se bo ohranila še teden ali dva,« je napovedal povedal vremenoslovec Brane Gregorčič iz Agencije Republike Slovenije za okolje (Arso). 

FOTO: Simona Fajfar/Delo
FOTO: Simona Fajfar/Delo

Preberite še:

Komentarji: