Zaradi migracij sprememba na vrhu policije

Simon Velički je po novem generalni direktor policije, doslej je bil vršilec dolžnosti.
Fotografija: Velički je po ministričinih navedbah karierni policist ter trden in izkušen vodja. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Velički je po ministričinih navedbah karierni policist ter trden in izkušen vodja. FOTO: Roman Šipić/Delo

Ljubljana - Vlada je danes imenovala Simona Veličkega na položaj generalnega direktorja policije, je po seji pojasnila notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar. Velički je bil doslej v. d. generalnega direktorja, po ocenah ministrice pa policija tudi zaradi pričakovanega poslabšanja migracijske slike potrebuje vodstvo s polnimi pooblastili.

Györkös Žnidarjeva je spomnila, da imenovanje generalnega direktorja sodi med tekoče posle vlade, saj je bil razpis objavljen, ko je vlada imela še polna pooblastila. »To potrjuje dejstvo, da mora biti sistem nacionalne varnosti neodvisen od volitev,« je poudarila. Po njenih ocenah je v času vodenja ministrstva za notranje zadeve tudi dokazala, da je policija apolitična organizacija oziroma da ni orodje politike.

Velički je po ministričinih navedbah karierni policist, trden in izkušen vodja, ki se je dokazal tudi s svojim dosedanjim opravljanjem namestniške funkcije generalnega direktorja policije.

Po besedah Györkös Žnidarjeve je za Slovenijo v tem trenutku ključno varovanje schengenske meje, ker je pričakovati poslabšanje migracijske slike. »Tudi zato policija potrebuje generalnega direktorja s polnimi pooblastili,« je poudarila ministrica in dodala, da je policija hierarhična organizacija, ki potrebuje jasno linijo poveljevanja.

Komentarji: