Do vzpostavitve mobilne aplikacije ročno preverjanje pogojev PCT

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju epidemije koronavirusa.
Fotografija: FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

20.00 Do vzpostavitve mobilne aplikacije ročno preverjanje pogojev PCT

Aplikacija, ki naj bi izvajalcem storitev olajšala preverjanje izpolnjevanja pogojev PCT pri svojih obiskovalcih oz. gostih, je še vedno v fazi nadgradnje. Izpolnjevanje pogojev morajo tako do nadaljnjega preverjati na na podlagi dokazil, predloženih v tiskani ali elektronski obliki, so sporočili z NIJZ.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so mobilno aplikacijo, ki bo omogočala preverjanje PCT pogojev (preboleli, cepljeni, testirani), predstavili v petek. Kot so povedali, je dostopna prek spletne strani eZdravje, trenutno pa na voljo le za operacijski sistem Android in ne tudi za iOS. Vendar so še istega dne sporočili, da aplikacija zaradi nadgradnje ni dosegljiva.

Aplikacija je trenutno še vedno v postopku nadgradnje, so sporočili danes. Dokler dostop do nje ne bo ponovno omogočen, morajo izvajalci storitev izpolnjevanje pogojev PCT preverjati na podlagi dokazil, ki jih obiskovalci oz. gosti predložijo v tiskani ali elektronski obliki, so dodali.

Že od petka morajo izpolnjevanje teh pogojev ob vstopu na prireditev oz. shod preverjati organizatorji kulturnih in športnih prireditev ter javnih shodov. Od ponedeljka pa bo v skladu s sklepi petkove dopisne seje vlade to veljalo tudi ob vstopu potrošnikov v notranje prostore gostinskih lokalov, igralnic, nastanitvenih obratov, nočnih klubov ter prizorišč sejmov in kongresov.

15.30 Islandija po mesecu dni brez epidemioloških omejitev znova uvaja ukrepe

Štiri tedne po tem, ko je Islandija odpravila vse omejitve za zajezitev novega koronavirusa, zdaj v državi znova ustavljajo javno življenje, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Novi ukrepi bodo začeli veljati v nedeljo, je v petek sporočila vlada.

Bari in klubi se bodo zaprli opolnoči, na prireditvah bo dovoljeno največ 200 ljudi, v zaprtih prostorih pa bodo obvezne maske. Prebivalci bodo morali med seboj ohranjati en meter razdalje, poroča islandska nacionalna televizija RUV.

Štiritedenska ukinitev ukrepov je v državi začela veljati po 15 mesecih obveznega socialnega distanciranja in nošenja mask. Približno 90 odstotkov Islandcev, starejših od 16 let, je prejelo vsaj en odmerek cepiva proti covidu-19.

15.00 Islandija znova zaustavlja javno življenje

Štiri tedne po tem, ko je Islandija odpravila vse omejitve za zajezitev novega koronavirusa, zdaj v državi znova ustavljajo javno življenje. Novi ukrepi bodo začeli veljati v nedeljo, je včeraj sporočila vlada.

Bare in klube bodo zaprli opolnoči, na prireditvah bo dovoljeno največ 200 ljudi, v zaprtih prostorih pa bodo obvezne maske. Prebivalci bodo morali med seboj ohranjati en meter razdalje. V zadnjih dneh je bilo v Islandiji vsak dan zabeleženih nekaj deset novih primerov okužbe z koronavirusom, kar je precej za otok z le 360.000 prebivalci.

10.00 Včeraj v naši državi 93 novih okužb

Ob 1865 PCR testih smo včeraj v državi potrdili 93 novih okužb z novim koronavirusom.9.25 V Hanoju zaprtje javnega življenja, v Sydneyju protesti

V vietnamski prestolnici Hanoi je od danes zaradi hitrega naraščanja števila okužb z novim koronavirusom v veljavi strogo zaprtje javnega življenja. Strogi epidemiološki ukrepi veljajo tudi v avstralskem Sydneyju, kjer so se nasprotniki omejitev danes spopadli s policijo.

Protestniki so se spopadli s policisti in jih obmetavali s steklenicami. Po navedbah policije je bilo v Sydneyju aretiranih več ljudi. FOTO: Con Chronis/AFP
Protestniki so se spopadli s policisti in jih obmetavali s steklenicami. Po navedbah policije je bilo v Sydneyju aretiranih več ljudi. FOTO: Con Chronis/AFP


Potem ko je prvi del pandemije Avstralija dobro prestala, so zdaj razmere v državi precej težje. Za približno polovico od okoli 25 milijonov prebivalcev tako trenutno velja zaprtje javnega življenja. Težava je tudi v tem, da je le 11 odstotkov Avstralcev polno cepljenih. V Sydneyju in Melbournu se je danes zbralo na tisoče protestnikov, ki nasprotujejo prepovedi gibanja in shodov ter drugim omejitvam zaradi epidemije. Razjezila jih je napoved oblasti, da bi lahko omejitve ostale v veljavi vse do oktobra.

Protestniki so se spopadli s policisti in jih obmetavali s steklenicami. Po navedbah policije je bilo v Sydneyju aretiranih več ljudi. V tem mestu, ki šteje okrog milijon prebivalcev, se sicer v zadnjem času le s težavo spopadajo z zamejevanjem izbruha okužb z različico delta.

Komentarji: