Zaradi uvedbe DarsGo brez dela 40 ljudi

Nekatere delavce s cestninskih postaj so upokojili ali prerazporedili, preostali so pristali na cesti.
Fotografija: Demontažža cestninske postaje Torovo 15. maja 2018. FOTO: Blažž Samec/Delo
Odpri galerijo
Demontažža cestninske postaje Torovo 15. maja 2018. FOTO: Blažž Samec/Delo

Ljubljana – Zaradi uvedbe elektronskega cestninjenja je v Darsu brez dela ostalo 40 zaposlenih, večina se jih je upokojila, 17 jih bo delo moralo poiskati drugje. Druge delavce so prerazporedili.

Zaradi načrtovane uvedbe elektronskega cestninjenja je Dars število ljudi v službi za cestninjenje in prodajo na lastnih prodajnih mestih sproti zmanjševal že lani, so nam povedali v družbi. Delavce so prerazporedili v servise DarsGo, cestninski nadzor in na področje vzdrževanja avtocest. Od 228, kolikor jih je bilo v tej službi zaposlenih sredi lanskega leta, je družba pogodbo o zaposlitvi odpovedala 40 delavcem. Večina se jih je upokojila ali na upokojitev čaka na zavodu za zaposlovanje, 17 pa se jih na trg dela vrača kot iskalci zaposlitve.

Nadzor pravilne uporabe cestninjenja tovornih vozil in avtobusov Dars izvaja s pomočjo 15 nadzornih portalov in z mobilnimi enotami cestninskih nadzornikov na terenu, so nam povedali. Aprila so odkrili nekaj več kot 1300 kršiteljev. Globa znaša 800 evrov za fizične osebe in 2000 za pravne oziroma 1200 evrov za samostojne podjetnike.

Nadzor uporabe vinjet za osebna vozila ostaja po starem. Še vedno ga na terenu izvajajo cestninski nadzorniki, in sicer vzporedno z nadzorom plačevanja cestnine za tovorna vozila. Od začetka leta do sredine maja so izrekli 12.402 globi, vsaka znaša 300 evrov.

Večjih zastojev ni pričakovati

Odstranjevanje cestninskih postaj Log in Torovo ta konec tedna ni povzročilo večjih zastojev, saj je promet mimo cestninskih postaj potekal po dveh pasovih. Je pa bil konec tedna na slovenskih cestah pričakovano povečan promet zaradi praznika in podaljšanega konca tedna v Avstriji in Nemčiji, na štajerski avtocesti pa so bili zaradi del med Zadobrovo in Sneberjem proti Celju zastoji.

Komentarji: