Zavod Dovolj.je za preiskavo spolnih zlorab znotraj Katoliške cerkve

Duhovnik in koordinator zavoda Janez Cerar je kritičen do dolgih postopkov preiskovanja zlorab.
Fotografija: Zavod Dovolj.je pričakuje ustanovitev neodvisne komisije za preiskavo spolnih zlorab. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Zavod Dovolj.je pričakuje ustanovitev neodvisne komisije za preiskavo spolnih zlorab. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

V Zavodu Dovolj.je zahtevajo čim prejšnjo ustanovitev neodvisne komisije za preiskavo spolnih zlorab znotraj Katoliške cerkve v Sloveniji. Sestavljajo naj jo ljudje z visoko integriteto, komisija pa naj ima dovolj sredstev za delovanje, je poudaril duhovnik in koordinator zavoda Janez Cerar, ki je kritičen do dolgih postopkov preiskovanja zlorab.

Duhovnik Janez Cerar je ustanovitelj zavoda Dovolj.je. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Duhovnik Janez Cerar je ustanovitelj zavoda Dovolj.je. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Cerar velja za prvega slovenskega duhovnika, ki je javno razkril, da je bil nekoč žrtev zlorabe. Po njegovem mnenju je odnos do zlorabljenih pokazatelj duhovnega notranjega stanja Cerkve. Katoliška cerkev na Slovenskem po njegovem mnenju danes sicer pedofiliji med duhovniki posveča več pozornosti in jo tudi dejavneje preganja kot pred nekaj leti, vendar pa še vedno ne v zadostni meri.

»Pogrešam empatijo pri krutih človeških zgodbah,« je dejal. O številu spolnih zlorab ni želel govoriti, saj meni, da se je pri opozarjanju na spolne zlorabe in ukrepanju zoper njih bolj kot na številke treba osredotočiti na »globino izkustva«, ki jo nosijo žrtve. »Pomemben je krik žrtev, naša odgovornost pa je, da jim pomagamo,« je poudaril.

image_alt
Obtožbe na Ratzingerjev račun močno odmevajo

Kot eno izmed rešitev za bolj dosledno preganjanje spolnih zlorab, je navedel vzpostavitev neodvisne komisije, ki bi se podrobneje ukvarjala z omenjenim problemom. Ključnega pomena pri organizaciji teh komisij pa je, kot meni, da škofje prepoznajo osebo z visoko moralno integriteto, potem pa tej osebi zaupajo vodstvo in oblikovanje neodvisne komisije, ji dajo prostor in sredstva.

»Komisijo pa morajo sestavljati ljudje z empatijo, z moralno integriteto, da se bodo zanašali na moč argumentov, da bodo politično neoporečni, da se ne bodo ukvarjali z branjenjem institucije, pač pa da bodo glasniki človekovega dostojanstva,« je še opozoril Cerar. Dodal je, da pogovori glede vzpostavitve komisije sicer potekajo, še vedno pa ne ve zagotovo, kdaj bi se to lahko dejansko uresničilo.

Dovolj.je je leta 2018 nastal kot civilna iniciativa in se dve leti kasneje preoblikoval v zavod. Kot civilna iniciativa še vedno ponuja prostor ljudem, ki jim je blizu izziv spolnih zlorab v Katoliški cerkvi, kot zavod pa se posveča žrtvam zlorab, deluje v prid ozaveščanju o problematiki in se aktivno vključuje v proces preventivnega delovanja.

Francoska Cerkev zbrala 20 milijonov evrov za žrtve zlorab

Katoliške škofije v Franciji so zbrale 20 milijonov evrov za odškodnine, namenjene na tisoče žrtvam spolnih zlorab otrok s strani duhovščine, je sporočil sklad, zadolžen za zbiranje denarja. »To je prvi korak. Cerkev je izpolnila svojo zavezo,« je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal predsednik sklada Selam Gilles Vermot-Desroches.

Vermot-Desroches ni podrobneje predstavil izvora 20 milijonov evrov, dejal je le, da so denar prispevale škofovska konferenca, posamezne škofije in »velika večina« škofij po vsej Franciji. Od omenjenega zneska bo začetnih pet milijonov evrov namenjenih odškodninskim zahtevkom žrtev, ki jih bo preučila neodvisna komisija, ustanovljena po poročilu o zlorabi, objavljenem oktobra lani.

Po svetu je bilo že veliko protestov proti spolnemu nasilju in zlorabam. FOTO: Stephen Yang/Reuters
Po svetu je bilo že veliko protestov proti spolnemu nasilju in zlorabam. FOTO: Stephen Yang/Reuters
Cerkveni uradniki so se znašli pod močnim pritiskom, da prepoznajo žrtve in jim izplačajo odškodnino, potem ko je odmevna francoska preiskava potrdila razširjeno zlorabo mladoletnikov s strani duhovnikov, diakonov in laikov Cerkve v 50. letih prejšnjega stoletja. Neodvisna preiskava je od leta 1950 do 2020 odkrila približno 216.000 žrtev. Če so vključene tudi žrtve laičnih članov Cerkve, kot so učitelji na katoliških šolah, pa to število naraste na 330.000. Poročilo je razkrilo, da je bila velika večina žrtev dečkov, starih od 10 do 13 let in iz različnih družbenih okolij.

Francoska škofovska konferenca je oktobra lani priznala, da je Cerkev kriva, da je dovolila, da so zlorabe postale sistemske. Njen predsednik Eric de Moulins-Beaufort je nato sporočil, da namerava francoska katoliška cerkev odškodnine za žrtve spolnih zlorab financirati s prodajo nepremičnin, mobilizacijo lastnih rezerv in se v skrajnem primeru tudi zadolžiti ter da si pri poplačilu odškodnin ne bodo pomagali s prispevki vernikov.

Preberite še:

Komentarji: