Zdravniki za januar napovedali stavko

Glavni odbor Fidesa: Proti nepopravljivim anomalijam, ki v neenakopraven položaj spravljajo najbolj izkušene zdravnike.
Fotografija: Zdravniki zaostrujejo dialog z vlado. Za januar so napovedali stavko. Na fotografiji (od leve): Igor Muževič iz Praktikuma, Mirjana Petrovič iz Sindikata zobozdravnikov ter Gregor Zemljič, Damjan Polh in Bojan Popovič iz Fidesa. FOTO: Brigite Ferlič Žgajnar/DELO
Odpri galerijo
Zdravniki zaostrujejo dialog z vlado. Za januar so napovedali stavko. Na fotografiji (od leve): Igor Muževič iz Praktikuma, Mirjana Petrovič iz Sindikata zobozdravnikov ter Gregor Zemljič, Damjan Polh in Bojan Popovič iz Fidesa. FOTO: Brigite Ferlič Žgajnar/DELO

Po tem, ko sta včeraj minister za zdravje Danijel Bešiče Loredan, vodja vladne pogajalske skupine, in Irena Ilešič Čujovič, vodja pogajalske skupine sindikatov v zdravstvu in socialnem varstvu, parafirala dogovor, ki bo višje plače prinesel tudi zdravnikom, se je danes sestal glavni odbor največjega zdravniškega sindikata sindikata Fides, ki se z vladnim predlogom reševanja plačnih nesorazmerij ne strinja. Napovedali so stavko, ki bo potekala januarja, več podrobnosti pa bodo dorekli naslednji teden.

Podporo stavki so ob tem napovedali tudi v Sindikatu zdravnikov družinske medicine Praktik.um in Sindikatu zobozdravnikov Slovenije Dens.

image_alt
Plače se bodo najbolj zvišale specializantom

Vlada je zdravnikom, umeščenim do 50. plačnega razreda, ponudila dvig plač za štiri plačne razrede (in za enega v aprilskem dvigu plač v javnem sektorju). Višjim zdravnikom specialistom v 52., 53. in 55. razredu bi plače dvignila za dva razreda, tistim v 57. razredu pa je ponudila dogovorjeno odpravo plačnega stropa aprila prihodnje leto, dogovorjenemu dvigu plač za en plačni razred pa so dodali še enega, torej skupaj prav tako dva. Delovna mesta zdravnika brez specializacije oziroma zdravnika po opravljenem sekundariatu, ki so trenutno uvrščena v 35., 37., 38. in 40. plačni razred, bi se po vladnem predlogu uvrstila po šest razredov više, v nova delovna mesta zdravnika brez specializacije z osnovno licenco.

Zdravniki zahtevajo enakomeren dvig plač.

Njihova želja je bila, da se pogajanja z vladno stranjo nadaljujejo, a odgovora s strani vlade niso prejeli, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan pa je včeraj jasno povedal, da so pogajanja z zdravniki končana. Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je dodala, da so jim ponudili vse, kar jim v tem trenutku lahko.

Anketo, ki so jo opravili v Fidesu, z namenom, da bi se lažje odločili o nadaljevanju aktivnosti, je jasno pokazala, da je članstvo nezadovoljno z dano situacijo. »Tako z odnosom ministra za zdravje kot odnosom naslovitve plačnih nesorazmerij z zadnjim vladnim predlogom. Ta predlog je do neke mere sicer sprejemljiv za mlajše kolege, vendar pa se tudi mladi strinjajo, da na tak način ustvarjamo nova nesorazmerja znotraj zdravništva, ki pa so nesprejemljiva. In to jasno kažejo odzivi iz terena in anketa, je uvodoma dejal Gregor Zemljič, predstavnik Fidesa.

V največjem zdravniškem sindikatu se jim zdi najbolj sporno, da v vladnem predlogu povišanja plač niso dovolj dobro naslovljeni kolegi, ki opravijo 44 odstotkov dela iz naslova ur, če upoštevamo še odgovornost, ki jo imajo z mentorstvom, in nasveti mlajšim kolegom, pa po Zemljičevih besedah opravijo od 70 do 80 odstotkov dela. »Ta neenakomerna naslovitev kolegov, ki že 30 let vlečejo zdravstvo naprej, ki ohranjajo strokovnost slovenske medicine na najvišjem nivoju s tem, da jim ponudijo samo en ali dva plačna razreda (če upoštevamo še aprilski dvig), je za zdravnike nesprejemljiva.«

Zavedati se moramo, da se zdravstvene ustanove spreminjajo v hiše duhov. Zdravniki in ostal kader odhajajo, programi ostajajo neizpolnjeni, dostopnost do zdravstvene oskrbe se poslabšuje, je bil jasen Zemljič.

Parafraziral je beseda ministra za zdravje, da imamo v hlevu konja, ki ga je treba poslati v galop in dejal, da imamo v hlevu konja s številnimi ranami, ki je dirkal zadnjih več deset let. »Namesto da bi zacelili te rane, ustvarjamo nove in pričakujemo, da bo vsaj v enakem diru ali še hitreje, tekel dalje.

V sistemu po Zemljičevih besedah manjka 1000 zdravnikov, če bi želeli doseči povprečje EU, in še precej več, če bi se želeli približati standardom Nemčiji in Avstrije. »Od tistih zdravnikov, ki ostajajo pričakovati, da bodo še več naredili s tem, ko jih tako enakomerno obravnavamo, ko se pogovarjamo o plačah, je nelogično, nesprejemljivo in nedopustno.«

Anketa je pokazala še veliko nezadovoljstvo s trenutnim stanjem in predlagano naslovitvijo plačnih nesorazmerij znotraj timov. Zdravniki vztrajajo pri enakopravni obravnavi. Mlajši zdravniki se zavedajo, pomena možnosti konzultacije s starejšim zdravnikom in edukacije ter prevzemanja odgovornosti s strani starejših, zato podpirajo enakomeren dvig za vse zdravnike. Anketa je pokazala, da članstvo pričakuje zaostrovanje, pričakuje ga takoj. Pokazala je tudi  nezadovoljstvo z odnosom ministrstva za zdravje in sedanjimi potezami ministra, je bilo povedano na današnji tiskovni konferenci zdravniških sindikatov.

V Sindikatu zobozdravnikov so imeli od pogajanj za odpravo plačnih nesorazmerij velika pričakovanja. »Potem smo ugotovili, da gre predvsem za reševanje akutnega problema podplačanosti mladih zdravnikov in zobozdravnikov, ampak da se pri tem ustvarjajo nova velika nesorazmerja. V zobozdravstvu bo 60 odstotkov zobozdravnikov prejelo skupaj dva razreda, 40 pa pet razredov, « je dejala Mirjana Petrovič, ki se sprašuje, kakšna bodo pogajanja za nov plačni steber v zdravstvu. Njihova pričakovanja so tudi tu velika, saj v sedanjem plačnem sistemu niso upoštevane mnoge specifike v zobozdravstvu in smo tam močno podplačani, zato si želijo, da bi v teh pogajanjih to uredili.  

V sindikatu Praktikum jih je zmotilo, da je bila vlada precej nepripravljena na kakršnakoli pogajalska izhodišča, ki bi odpravila vsa plačna nesorazmerja. Predlog vlade sicer pozdravljajo v smislu, da bo izboljšal položaj mladih zdravnikov. »Vendar zdaj prihaja do situacije, ko mladi zdravniki prihajajo v isti ali podoben plačni razred kot starejši in to povzroča nova nezadovoljstva. In ta problem je treba nasloviti,« je dejal prvi mož Praktikuma Igor Muževič

»Zdravniki družinske medicine se strinjajo s pogledi vlade - če so bili iskreni, da gre za začasen, trenuten obliž, ki še zdaleč ne odpravlja vseh nesorazmerij, in da se bodo še ta mesec nadaljevala pogajanja za nov plačni steber. Ogromno je odvisno, kaj se bo dogajalo že konec tega leta in videli bomo ali je vlada pripravljena udejanjiti svoje obljube. Šele tako bomo videli, ali misli resno z ohranitvijo javnega zdravstvenega sistema,« je sklenil Muževič.

Tudi anketa med njihovimi člani je pokazala, da je zdravništvo enotno, da se morajo pogajanja takoj nadaljevati, da se razmere za zdravnike v Sloveniji, približajo razmerjem znotraj EU, upoštevajoč standard Slovenije.

Ministrica Sanja Ajanović Hovnik. FOTO: Blaž Samec/DELO
Ministrica Sanja Ajanović Hovnik. FOTO: Blaž Samec/DELO

Preberite še:

Komentarji: