Zdravstvena kriza se zaostruje, nujni so dodatni kadri

V delo naj se vključijo vsi zdravniki in medicinske sestre, ki trenutno še niso vključeni.
Fotografija: FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

Če ste zdravnik ali medicinska sestra in trenutno še niste aktivno vključeni v delo v zdravstvu, to čim prej storite. Takšno je sporočilo Koordinacije zdravniških organizacij, Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije in Zdravstvenega sveta. Vabijo tudi tiste brez licence, da se priključijo ekipam v zdravstvenem sistemu, ki se sooča s hudo preobremenitvijo. »Njihova pomoč bo v trenutnih težkih razmerah, s katerimi se spopada slovenski zdravstveni sistem, zelo dobrodošla, zato jih prosimo, naj se javijo v zdravstvenih zavodih,« so sporočili iz Slovenskega zdravniškega društva.

Kot smo že poročali, ministrstvo za zdravje mrzlično išče dodatne postelje za te bolnike, v bolnišnicah pa odgovarjajo, da nimajo več kadra, ki bi oskrboval bolne. »Besni in jezni smo. Ljudje na ulici se šalijo, pri nas pa ljudje s covidom-19 umirajo. Nimamo neskončnega števila postelj. Kot na Titanicu: ko so se rešilni čolni napolnili, ni mogel nihče več nanje. Kot na Titanicu je zdaj v bolnišnicah,« je za Delo dejal doc. dr. Aleš Rozman, direktor bolnišnice Golnik.

Več v prispevku:

image_alt
V bolnišnicah kot na Titanicu


INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo

 

V UKC Maribor odpirajo že tretjo intenzivno enoto za covidne bolnike


Zaradi naraščanja števila bolnikov s covidom-19 v UKC bodo v ponedeljek odprli že tretjo enoto za intenzivno nego covidnih bolnikov. Ob tem ponovno opozarjajo, da je pri zagotavljanju dodatnih intenzivnih postelj najtežje zagotoviti dovolj ustrezno usposobljenega zdravstvenega osebja. Trenutno je v UKC Maribor hospitaliziranih 171 covidnih bolnikov, od tega jih je 33 na intenzivnem zdravljenju. »Če se ta val ne bo ustavil, nam bo zmanjkalo osebja za intenzivne enote,« je v današnji izjavi za javnost poudaril direktor Vojko Flis. 

Medtem ko so imeli v običajnih razmerah, torej pred začetkom soočanja z novim koronavirusom, v celotnem kliničnem centru le dve enoti za intenzivno nego, jih bodo zdaj imeli pet. Posledično je potrebnega mnogo več ustrezno usposobljenega kadra, ki pa ga je že prej primanjkovalo. Ob tem je zdaj veliko delavcev odsotnih z delovnega mesta zaradi okužbe z novim koronavirusom ali pa potrebne samoosamitve zaradi stika z okuženo osebo. Iz tega razloga je trenutno odsotnih 158 zaposlenih v UKC Maribor, od tega 27 zdravnikov in 64 delavcev zdravstvene nege.

Fotografija je simbolična. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Fotografija je simbolična. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Ker se prihodnji teden ponovno začne šolanje na daljavo, v kliničnem centru pa je veliko delavcev z majhnimi otroki, so po Flisovih besedah zaprosili, da bi zanje šole vendarle odprli. »Če se bo zgodilo, da bodo te mamice morale ostati doma, bo to za nas še dodaten izpad osebja,« je povedal. Pomagajo jim sicer študenti in prostovoljci, a je te mogoče vključiti le na manj zahtevnih deloviščih. Oprema zaenkrat ni problem. Pomanjkanje kadrov je tako kot drugod v Sloveniji predvsem v intenzivni negi. Zaradi prerazporeditev delavcev z ostalih oddelkov UKC Maribor v enote za obravnavo covidnih bolnikov težje obravnavajo ostale bolnike, zato je po Flisovih besedah še vedno aktualen četrtkov poziv strokovnega direktorja Matjaža Vogrina k nujni pomoči z osebjem iz ostalih zdravstvenih in drugih ustanov, saj bodo drugače lahko poleg obravnave bolnikov s covidom-19 izvajali le še urgentno službo.

Z UKC Ljubljana po njegovih besedah pripravljajo skupen poziv, s katerim bodo, ko sami ne bodo imeli več dovolj kadra za obravnavo vseh covidnih bolnikov na intenzivni terapiji, prosili za pomoč sosednje države. 

Preberite še:

Komentarji: