Združenje industrije pijač podpira uvedbo kavcijskega sistema

Do leta 2025 bo morala tudi vsaka država članica zagotoviti, da plastenke vsebujejo najmanj 25 odstotkov recikliranega PET.
Fotografija: Kavcijski sistem bi omogočil učinkovitejše recikliranje. FOTO: Denis Jerković/Cropix
Odpri galerijo
Kavcijski sistem bi omogočil učinkovitejše recikliranje. FOTO: Denis Jerković/Cropix

S kavcijskim sistemom na področju ločenega zbiranja plastenk in pločevink bi po mnenju združenja industrije pijač prispevali k čistejšemu okolju, hkrati pa bi pomagal živilski industriji, ki jo že dalj časa pestijo težave z dobavami surovin in materialov. Pobudi je naklonjen tudi minister za okolje Andrej Vizjak.

S sistemom bi zagotovili boljše ločeno zbiranje plastenk za pijače, tako tistih za ponovno uporabo kot tistih za recikliranje, so v sporočilu za javnost zapisali v združenju industrije pijač pri zbornici kmetijskih in živilskih podjetij, ki deluje pod okriljem Gospodarske zbornice Slovenije. Kot so dodali, je pobudi naklonjen tudi resorni minister Vizjak.

»Po ministrovih besedah bi lahko z dobrim sodelovanjem in okrepljenim dialogom novi zakon o varstvu okolja že vseboval člene, ki bi urejali ravnanje odpadkov v smeri vzpostavitve nacionalnega kavcijskega embalažnega sistema,« so zapisali v združenju.

Kavcijski sistem že razširjen po Evropi

V Evropi ima kavcijski sistem za embalažo pijač po navedbah združenja deset držav: Hrvaška, Danska, Estonija, Finska, Nemčija, Islandija, Litva, Nizozemska, Norveška, Švedska in od letos tudi Slovaška. V Sloveniji imamo medtem že vzpostavljen kavcijski sistem za povratno stekleno embalažo.

Pri kavcijskem sistemu potrošniki plačajo kavcijo, ki se jim ob vrnitvi embalaže ali izdelka vrne. Kavcijski sistem na področju embalaže pijač bi, kot so pojasnili, potrošnikom ponudil ekonomsko spodbudo, da vrnejo prazno embalažo v trgovino z namenom, da se zagotovi njihova ponovna uporaba ali recikliranje. Po tem sistemu se zbirajo plastenke od pijač, ponekod pa tudi pločevinke.

image_alt
S kavcijo nad smetarske lobije

»To je še posebej pomembno z vidika implementacije določb direktive EU, ki države članice zavezuje, da do leta 2025 za namene recikliranja ločeno zberejo 77 odstotkov odpadnih plastenk pijač, že do leta 2029 pa naj bi ta delež narasel na 90 odstotkov. Do leta 2025 bo morala tudi vsaka država članica zagotoviti, da plastenke vsebujejo najmanj 25 odstotkov recikliranega PET (rPET), do leta 2030 pa vsaj 30 odstotkov,« so še zapisali.

V združenju še menijo, da so določila evropske direktive dobra priložnost, da se različni akterji v družbi povežejo in v dialogu poiščejo rešitve, ki bodo v dobro vseh. »Zgled so nam skandinavske in baltiške države, kjer je industrija sama poskrbela za sistem, ki odlično deluje, seveda ob podpori političnih odločevalcev ter ozaveščenih predstavnikov civilne družbe,« je dejal predsednik združenja Marian Šefčovič.

image_alt
Milijoni v smeteh

»Na naši zbornici bomo pomagali in se aktivno vključevali v pripravo in izvedbo potrebnih aktivnosti za uvedbo učinkovitega sistema, ki bo omogočal dosego ciljev ločenega zbiranja odpadne embalaže pijač in na zgleden način izvajal načela razširjene odgovornosti proizvajalcev ter skrbi za okolje,« pa je dodala direktorica zbornice kmetijskih in živilskih podjetij Tatjana Zagorc.

Pobudo za vzpostavitev kavcijskega sistema za embalažo pijač je sicer že decembra predstavilo društvo Eko krog. Sistem se, kot so tedaj poudarili, kaže kot cenejši, učinkovitejši in preglednejši sistem zbiranja odpadne embalaže. Poleg tega odpira nova delovna mesta, prispeva k manj smetenja ter omogoča več ponovne uporabe embalaže pijač in kvalitetnega recikliranja. Poleg ministra Vizjaka so naklonjenost ideji izrazili tudi v stranki LMŠ.

Preberite še:

Komentarji: