Znan načrt sproščanja ukrepov

Odprtje vrtcev in šol prve triade ter pouk za učence s posebnimi potrebami v tretji fazi, ko bo število potrjenih okužb in hospitaliziranih nižje od tisoč.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Blaž Samec/Delo

Vlada je danes pretresala ukrepe, ki jih je sprejela za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Na predlog ministrstva za zdravje in svetovalne strokovne skupine je določila kriterije za odpravo omejitvenih ukrepov za različne faze umirjanja epidemije covida-19, je na twitterju sporočil premier Janez Janša. Kot je dodal, zdravstvo deluje na skrajni meji zmogljivosti in le skupaj in z odgovornim ravnanjem lahko zmanjšamo obremenitve.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo


V črni oziroma prvi fazi, ko je število okužb večje od 1350 (število okužb predstavlja sedemdnevno povprečje) in je hospitaliziranih več kot 1200 ljudi, ukrepi ostajajo enaki, kot so. V drugi, rdeči fazi, ko je število okužb manjše od 1350 in je hospitaliziranih manj kot 1200 oseb, se v omejenem obsegu sprosti javni potniški promet, odprejo se muzeji, knjižnice, galerije, frizerji, manikura/pedikura – vse ob siceršnjem upoštevanju ukrepov.


 

Prva triada v šole, ko bo dnevno okuženih manj kot tisoč ljudi


V tretji, oranžni fazi, ko je število potrjenih okužb manjše od tisoč in je v bolnišnični oskrbi manj kot tisoč ljudi, bi se odprle servisne dejavnosti, trgovine, vrtci in šole prve triade, v šolo bi lahko šli tudi učenci s posebnimi potrebami. Dovoljene bi bile športne aktivnosti na prostem – vključno s smučišči, dovoljeno bi bilo zbiranje do deset oseb. Prav tako bi bila odpravljena prepoved prehoda med občinskimi mejami v vseh regijah, ki dosežejo to epidemiološko stanje.

image_alt
V Italiji rekordno število smrtnih žrtev


V četrti, to je rumeni fazi, ko bi bilo okuženih manj kot 600, hospitaliziranih pa manj kot 500 ljudi, bi se popolnoma odprli osnovna šola in zaključni letniki srednje šole. Odpravili bi prepoved prehoda občinskih meja v vseh občinah in gibanja v nočnem času.

V zadnji – peti oziroma zeleni fazi – ko bi bilo število okužb s koronavirusom manjše od 300, pa bi odpravili vse omejitve, še vedno pa bi veljali splošni higienski ukrepi, bari in diskoteke pa bi ostali zaprti.


 

Preberite še:

Komentarji: