Alžirska tragedija: v puščavo izgnali 13 tisoč migrantov

Brez hrane in vode so jih pustili pod temperaturo do 48 stopinj Celzija.
Fotografija: Natančno število smrtnih žrtev ni znano, vendar je več posameznikov dejalo, da so na poti izgubili svoje najbližje. FOTO AP
Odpri galerijo
Natančno število smrtnih žrtev ni znano, vendar je več posameznikov dejalo, da so na poti izgubili svoje najbližje. FOTO AP

Alžirija je v puščavo Sahara v zadnjih 14 mesecih izgnala več kot 13.000 migrantov, vključno z nosečnicami in otroki, ki so jih pustili brez hrane in vode pod temperaturo do 48 stopinj Celzija, poroča tiskovna agencija AP. Ti so se iz držav podsaharske Afrike odpravljali proti sredozemski obali, zato so morali prečkati Alžirijo, nekateri so v tej severnoafriški državi ostali tudi dalj časa in se vklopili v družbo. Ko so naleteli na tamkajšnjo policijo, jih je ta prisilila, včasih tudi z orožjem, da se morajo vrniti.

S tovornjaki so jih najprej zapeljali do točke nič (Point Zero) blizu meje z Nigrom, nato pa jih prisilili, da se peš podajo v puščavo. Alžirske blasti nimajo podatkov o izgonu. Toda število ljudi, ki prečkajo mejo z Nigrom, se vztrajno povečuje, saj je Mednarodna organizacija za migracije (IOM) začela šteti maja 2017, ko je na križišču padlo 135 ljudi, do aprila 2018 pa je to število naraslo na 2888. Po podatkih IOM je to pot skupaj preživelo 11.276 moških, žensk in otrok. Vsaj 2500 so poslali na podobno pot v Mali.

Natančno število smrtnih žrtev ni znano, vendar je več posameznikov, ki so spregovorili za AP, dejalo, da so na poti izgubili svoje najbližje.

Alžirske blasti nimajo podatkov o izgonu. FOTO: AP
Alžirske blasti nimajo podatkov o izgonu. FOTO: AP


Predstavnik Evropske unije je dejal, da se EU zaveda, kaj počne Alžirija, vendar pa lahko suverene države izselijo priseljence, če je to v skladu z mednarodnim pravom. Za razliko od Nigra Alžirija ne porabi nobenega denarja EU za pomoč pri migracijski krizi, čeprav je od 2014 do 2017 prejela pomoč v višini 111,3 milijona evrov.

Komentarji: