Ameriške telovadke so opisale spolne zlorabe nekdanjega zdravnika reprezentance

Članice gimnastične reprezentance so v ameriškem senatu povedale, kako jih je izdal celoten sistem: od športnih zvez do policistov, ki niso ukrepali.
Fotografija: Članice ameriške gimnastične reprezentance v sredo na zaslišanju v ameriškem senatu. FOTO: Chip Somodevilla/AFP
Odpri galerijo
Članice ameriške gimnastične reprezentance v sredo na zaslišanju v ameriškem senatu. FOTO: Chip Somodevilla/AFP

Članice ameriške gimnastične reprezentance so v sredo na zaslišanju v ameriškem senatu opisale, kako jih je spolno zlorabljal nekdanji zdravnik reprezentance Larry Nassar in kako jih je izdal celoten sistem od športnih zvez do policistov, ki niso pravočasno ukrepali.

Zlata olimpijka Simone Biles je krivila organizacije in FBI, ker so tiščali glavo v pesek pred zločini, Nassar pa je zlorabljal naprej. »Krivim Larryja Nassarja, vendar krivim tudi celoten sistem, ki je omogočil te zlorabe. Gimnastična zveza, olimpijski komite in paraolimpijski komite so vedeli, da me je zlorabljal uradni zdravnik ekipe, še preden sem vedela, da vedo,« je dejala Bilesova.

Druga olimpijska zmagovalka McKayla Maroney je senatorjem povedala, da se je, ko ji je bilo 15 let, neke noči zdravnik znašel na njej, ko je bila gola, kar je bil le en v vrsti primerov zlorab. Potem ko je to prijavila FBI, so jo agenti zanemarili in zavlačevali preiskavo, Nassar pa je zlorabljal naprej. »Zanima me, koga poskušajo zaščititi, če mene niso hoteli,« je dejala.

Zlata olimpijka Simone Biles je krivila organizacije in FBI, ker so tiščali glavo v pesek pred zločini, Nassar pa je zlorabljal naprej. FOTO: Reuters
Zlata olimpijka Simone Biles je krivila organizacije in FBI, ker so tiščali glavo v pesek pred zločini, Nassar pa je zlorabljal naprej. FOTO: Reuters


Zaslišanja so del ugotavljanja odgovornosti pri FBI, ki je naredil številne napake pri preiskavah. To je ugotovila že notranja preiskava pravosodnega ministrstva ZDA, kar je bilo objavljeno julija.

FBI ni resno ukrepal, potem ko je ameriška gimnastična zveza prvič prijavila zlorabe leta 2015 v Indianapolisu. FBI je že sam svoje obnašanje opredelil kot neopravičljivo, saj je Nassar zlorabil še najmanj 40 deklet, potem ko je bila prijava že podana.

Maroneyjeva je dejala, da je bil Nassar bolj pedofil kot zdravnik. »Ko sem poleti 2015 prijavila zlorabe FBI, se ni zgodilo nič. Ne le da niso ukrepali, ampak so potem celo zavajali o tem, kar so naredili. Raje so lagali in ščitili serijskega nadlegovalca otrok kot pa mene in številne druge žrtve,« je dejala. Kot je dodala, so jo agenti po tem, ko jim je natančno opisala zlorabe, med drugim vtikanje prstov v vagino, vprašali: »Ali je to vse?«

Preberite še:

Komentarji: