Avstralska vlada in vojska se zaradi Afganistana posipata s pepelom

Pripadniki avstralskih posebnih enot so v Afganistanu jemali zakon v svoje roke in gradili »kulturo bojevništva«.
Fotografija: Avstralski vojaki v oporišču Armadillo v afganistanski provinci Helmand leta 2008. FOTO: Omar Sobhani/Reuters
Odpri galerijo
Avstralski vojaki v oporišču Armadillo v afganistanski provinci Helmand leta 2008. FOTO: Omar Sobhani/Reuters

Del inavguracije mladih avstralskih vojakov v nekaterih manjših enotah mirovnih sil v Afganistanu je bil, da so morali najprej ubiti neoboroženega ujetega afganistanskega domačina. Potem so k truplu običajno podtaknili orožje ali radijsko postajo, da so upravičili uboj. »Blooding« ali »okrvavljenje« so temu rekli v svojem bojevniškem žargonu pobudniki takšnega početja, običajno podčastniki. In zaradi takšnih in podobnih zločinov sta se danes in včeraj poveljnik avstralskih obrambnih sil general Angus Campbell in predsednik vlade Scott Morrison Afganistanu opravičila, poroča BBC.

Včeraj je namreč vrh avstralske vojske objavil izsledke štiri leta trajajoče preiskave vojnih zločinov, ki so jih avstralski vojaki v Afganistanu zagrešili v letih od 2009 do 2013. Preiskava je potrdila že dalj časa trajajoče očitke, ki pa jih je vlada doslej poskušala pomesti pod preprogo tudi tako, da je na primer policija leta 2017 sprožila postopek proti novinarjem avstralske televizijske hiše ABC, ki so prvi poročali o domnevnih vojnih zločinih in proti žvižgaču, ki jim je posredoval podatke o njih.
 

Neupravičeno ubili najmanj 36 civilistov


Zdaj je skratka prišlo na dan, da so preiskovalci avstralskih obrambnih sil v štiriletni preiskavi zaslišali okrog štiristo prič in ugotovili, da je najmanj petindvajset pripadnikov posebnih avstralskih enot v Afganistanu sodelovalo v najmanj triindvajsetih različnih, ločenih spornih dogodkih in da so neupravičeno ubili najmanj 36 civilistov, med njimi menda tudi šestletnega otroka. 

Ameriški in avsrealski vojaki v letalskem oporišču Kandahar v Afganistanu leta 2010. FOTO: Yannis Behrakis/Reuters
Ameriški in avsrealski vojaki v letalskem oporišču Kandahar v Afganistanu leta 2010. FOTO: Yannis Behrakis/Reuters


Ob včerajšnji predstavitvi izsledkov preiskave je general Campbell z obžalovanjem dejal, da »se nobeden od teh primerov ubojev ni zgodil v ognju bitke. Situacije niso bile takšne, da bi bili storilci lahko v zmoti ali zmedeni, ampak smo dobili vznemirlijve dokaze za to, da so nekateri pripadniki SAS (Special Air Service – posebne zračne enote) vzeli zakon v svoje roke. To sprevrženo početje so spodbujali nekateri izkušeni, karizmatični in vplivni podčastniki in njihovi varovanci. Vendar dogajanje ni povezano z višjimi poveljujočimi.«
 

Opravičila in ukrepanje


Predsednik vlade Scott Morrison se je včeraj po telefonu opravičil afganistanskemu predsedniku Ašrafu Ganiju, uradni Afganistan pa izsledkov preiskave še ni javno komentiral. 

Avstralski premier Scott Morrison se je včeraj opravičil afganistanskemu predsedniku Ašrafu Ganiju.  FOTO: Issei Kato/Reuters
Avstralski premier Scott Morrison se je včeraj opravičil afganistanskemu predsedniku Ašrafu Ganiju.  FOTO: Issei Kato/Reuters


Avstralska vlada je že imenovala posebnega preiskovalca, ki bo na podlagi izsledkov te interne preiskave sprožil tudi kazenski pregon storilcev in odgovornih. Obenem so napovedali, da bo vlada ustanovila tudi neodvisni nadzorni odbor, ki bo bedel nad delovanjem Avstralskih obrambnih sil in zagotavljal njihovo odgovornost in preglednost. Poveljstvo sil pa je najbolj problematični vod specialcev že razpustilo in napovedalo ureditev razmer.

Sicer pa se z očitki o vojnih zločinih ne srečujejo samo avstralski vojaki, ampak nekatere morebitne neupravičene uboje, ki naj bi jih zagrešili pripadniki njihovih posebnih enot, preiskuje tudi Velika Britanija. Očitki pa letijo tudi na vojake ZDA. Te je v letošnjem letu začelo preiskovati Mednarodno kazensko sodišče ICC.

Preberite še:

Komentarji: