Bavarska za Frontex na slovenski meji s Hrvaško

S tem želijo ustaviti migrante, ki v najjužnejšo nemško deželo prihajajo prek Češke.
Fotografija: Nekateri migranti se iz naše države čez Italijo preusmerijo proti Franciji ali Veliki Britaniji (fotografija je simbolična). FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Nekateri migranti se iz naše države čez Italijo preusmerijo proti Franciji ali Veliki Britaniji (fotografija je simbolična). FOTO: Blaž Samec/Delo

Berlin – Bavarski notranji minister Joachim Herrmann zahteva misijo evropske agencije za mejno in obalno stražo Frontex na slovenskih mejah s Hrvaško. S tem hoče ustaviti migrante, ki v najjužnejšo nemško deželo prihajajo prek Češke.

Bavarske zahteve za zavarovanje njenih in nemških meja z Avstrijo so krščanskodemokratski voditeljici Angelo Merkel prinesle najhujšo krizo v vsej njeni kanclerki karieri, a so strokovnjaki že tedaj poudarjali, da tako v osrednjo evropsko državo prihaja le še četrtina vseh do azila neupravičenih migrantov.

Bavarski notranji minister zato zahteva prekinitev drugih migrantskih poti, med njimi še posebej tiste, ki prišleke preusmerja na Češko in od tam v Nemčijo, v njenem središču pa je tudi Slovenija. »Za zajezitev tokov čez Zahodni Balkan bi morala Evropska unija zunanje schengenske meje med Slovenijo in Hrvaško zavarovati z lastno Frontex-ovo misijo,« je krščanskosocialni politik povedal časopisu Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. V Münchnu namreč ugotavljajo, da vse več migrantov, ki svojo pot začenjajo v Grčiji ali Srbiji, pristane na nemških mejah s Češko ter še posebej opozarja na srbsko ukinitev viz za Iran.

Nove migrantske poti iz Grčije prek Albanije, Črne gore, Bosne in Hercegovine ter Hrvaške omenja tudi direktor Frontex-a Fabrice Leggeri. »Iz Slovenije se proti severu pogosto nadaljuje čez Avstrijo in Češko proti Nemčiji in severni Evropi,« je povedal časopisu Welt am Sonntag. Nekateri migranti se iz naše države čez Italijo preusmerijo proti Franciji ali Veliki Britaniji, težave pa po njegovem prepričanju nastopajo že v Grčiji, ki na kopenski meji s Turčijo nima žariščnih točk za odvzemanje prstnih odtisov migrantov. Mnogi od teh ljudi nenadzorovano potujejo naprej.

Komentarji: