Beneška komisija poziva Madžarsko k umiku določil zakona Stop Soros

Humanitarnim društvom celo grozi tožba, čeprav s tem, da nudijo pomoč prosilcem za azil, delujejo v skladu z mednarodnim pravom.
Fotografija: Ameriško-madžarski poslovnež George Soros financira  nevladne organizacije, ki pomagajo migrantom. FOTO: Axel Schmidt/AFP
Odpri galerijo
Ameriško-madžarski poslovnež George Soros financira  nevladne organizacije, ki pomagajo migrantom. FOTO: Axel Schmidt/AFP

Strasbourg – Beneška komisija, svetovalno telo Sveta Evrope, je sporočila, da bi bilo treba posamezna določila zakonskega svežnja Stop Soros o ilegalnih migracijah umakniti, ker resno ovirajo delo humanitarnih organizacij.

Kot je poudarila beneška komisija, zakonodajni sveženj, ki ga je madžarski parlament sprejel v sredo, »nepravično kriminalizira organizirane dejavnosti, ki niso neposredno povezane z materialno stranjo nezakonitega priseljevanja, vključno s pripravo in distribucijo informativnega materiala za migrante ali vlaganje prošenj za azil za migrante«.

Na ta način, kot izpostavlja beneška komisija, humanitarnim društvom celo grozi tožba, čeprav s tem, da nudijo pomoč prosilcem za azil, delujejo v skladu z mednarodnim pravom. Kriminalizacija teh aktivnosti po mnenju komisije ovira pomoč žrtvam in predstavlja neproporcionalno omejevanje pravic, ki jih imajo po mednarodnem pravu.


Pomoč nezakoniti migraciji je kazniva


Zakonski paket Stop Soros je uperjen proti nevladnim organizacijam, ki jih financira ameriški filantrop George Soros in ki naj bi pomagale migrantom. Po njem je vsakršna pomoč pri nezakonitih migracijah kaznivo dejanje.

Zakon proti nevladnim organizacijam predvideva do leto dni zapora za osebe ali skupine na Madžarskem, ki pomagajo nezakonitim migrantom oziroma tistim, ki ne izpolnjujejo pogojev za vložitev prošnje za azil. Predvideva kazen tudi za tiskanje in razpečevanje letakov, ki prosilce za azil oskrbujejo z zanje potrebnimi informacijami.

V imenu boja proti migrantom je parlament v Budimpešti v sredo spremenil tudi ustavo in vanjo zapisal, da nobena oblast »ne sme vplivati na sestavo madžarskega prebivalstva«, s čimer naj bi na Madžarskem prepovedali načrtno priseljevanje tujcev.

Komentarji: