Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Biden na Kardeljevem pogrebu

Če bi bil Joe Biden izvoljen za predsednika ZDA, bi Josip Broz srečal pet ameriških predsednikov.
Pismo senatorja Josepha Bidna Josipu Brozu Tito, poslano marca 1979. FOTO: Zzz
Pismo senatorja Josepha Bidna Josipu Brozu Tito, poslano marca 1979. FOTO: Zzz
A. Ž.
17. 8. 2020 | 06:00
21. 7. 2024 | 20:56
3:17

Šala, ki je v zadnjih dneh povezala teritorij, nekoč imenovan SFRJ, se glasi: »Kako star je Joe Biden? Tako star, da je spoznal Tita.« Šala kroži po novičarskih portalih in družabnih omrežjih. Začela se je s čivkom, ki ga je aprila lani neopazno objavil srbski zgodovinar Milorad Lazić, ter s ponovno, mnogo bolj opazno objavo bolj ali manj istega sporočila, ki je šlo v obtok 14. avgusta.

Milorad Lazić je objavil vljudnostno pismo senatorja Josepha Bidna, ki ga je sedanji predsedniški kandidat 1. marca 1979 naslovil na Josipa Broza - Tita.

Preberite še: Neustrašna bojevnica za malega človeka

Joe Biden se v pismu zahvaljuje ekscelenci maršalu Titu za gostoljubje med obiskom Jugoslavije. Biden je zapisal, da je zelo užival v izmenjavi stališč s predsednikom SFRJ. Ker se je tedaj 36-letni senator iz zvezne države Delaware z Brozom sestal, ko je pripotoval v Ljubljano na pogreb Edvarda Kardelja, je Biden zapisal, da upa, da bo lahko »vašo lepo in zanimivo deželo« obiskal ob bolj veseli priložnosti.

Ker čivki niso medij za širjenje znanstvenih dognanj, pismo, ki ga je objavil Milorad Lazić, ni opremljeno s podatki o tem, kje ga je odkril. Vendar o Laziću kot zgodovinarju ne gre dvomiti. Letos je na oddelku za zgodovino univerze Georgea Washingtona doktoriral z tezo (Ne)popuščanje napetosti: Jugoslavija, Združene države in globalna hladna vojna (1968–1980). Pred dnevi je objavil pismo s komentarjem: »Če bo izvoljen, bo Joe Biden zadnji ameriški predsednik, ki se je srečal s Titom.«

Preberite še: Nikolitrumpovci navijajo za Joeja Bidna

V Delovi dokumentaciji smo preverili, ali je bil podatek o udeležbi sedanjega demokratskega predsedniškega kandidata na pogrebu Edvarda Kardelja, tvorca socialističnega samoupravljanja, zabeležen. Delo je 15. februarja poročalo, da je ameriško delegacijo vodil bivši guverner zvezne države New York Averell Harriman, v delegaciji so bili še ameriški veleposlanik v Beogradu Lawrence Eagleburger, senator Jo­seph Biden in dr. Michael Muftich. V Ljubljano bi morala pripotovati tudi dva kongresnika slovenskega rodu, John Blatnik in James Oberstar, vendar sta zaradi hudega snežnega viharja zamudila posebno letalo, s katerim je iz ZDA odpotoval Harriman.

Faksimile poročila, ki ga je Delo objavilo 15. februarja 1979. FOTO: Delo
Faksimile poročila, ki ga je Delo objavilo 15. februarja 1979. FOTO: Delo


Josip Broz se je v času, ko je vodil SFRJ, srečal s štirimi ameriškimi predsedniki: Dwightom D. Eisenhowerjem, Johnom F. Kennedyjem, Richardom Nixonom in Jimmyjem Carterjem. Če bi bil Biden izvoljen, bi Josip Broz srečal pet ameriških predsednikov.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine