Blokada Sueškega prekopa bi lahko stala milijarde dolarjev

Trenutno na obeh straneh prekopa stoji več kot 200 ladij s tovorom, vrednim več milijard dolarjev.
Fotografija: Nasedla tovorna ladja Ever Given. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Nasedla tovorna ladja Ever Given. FOTO: Reuters

Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju povečale. Ker je v torek v Sueškem prekopu velikanska kontejnerska ladja zablokirala promet na tej ključni plovni poti med Evropo in Azijo, je zastoj povzročil negotovost na trgu nafte, piše nemška tiskovna agencija DPA.

Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent, ki bo dobavljena maja, je treba trenutno odšteti 62,71 dolarja, kar je 76 centov več kot v četrtek. Teksaška nafta za dobavo maja se je podražila za 81 centov na 59,37 dolarja. 

Na prehod prekopa, ki ga trenutno blokira nasedla tovorna ladja, ena največjih na svetu, čaka več kot 200 ladij, med njimi so tudi tankerji. Njeno splavljanje bo lahko trajalo tudi nekaj tednov, alternativa prečkanju Sueškega prekopa pa je pot okrog afriške celine. Ta po navedbah tiskovne agencije Reuters ni problematična le zato, ker podaljša potovalni čas ladij, temveč bo tudi dražja, saj bodo ladje porabile več goriva. 

Blokado Sueškega prekopa občutijo tudi nemška podjetja, zlasti v kemični in farmacevtski industriji, je danes posvaril glavni ekonomist nemškega združenja kemične industrije VCI Henrik Meincke. Koliko bo nesreča stala svetovno gospodarstvo, je po oceni strokovnjakov še prezgodaj ocenjevati, govora pa je o milijardah dolarjev.

Opozarjajo, da do nesreče ne bi moglo priti v bolj neprimernem času. Pandemija covida-19 je namreč že tako pritisnila na globalne dobavne verige, je spomnil strokovnjak za logistiko na britanski salfordski univerzi Jonathan Owens.

Skozi prekop dnevno po njegovih besedah v normalnih razmerah pluje blago, vredno tri milijarde dolarjev. Britanska pomorska publikacija Lloyd's List pa izpostavlja še večjo številko, okoli 9,6 milijarde dolarjev na dan.

Preberite še:

Komentarji: