Bosna postaja država upokojencev in politikov

Da etnična demokracija ne deluje, med drugim dokazuje izseljevanje mladih vseh nacionalnih pripadnosti.
Fotografija: Ni še jasno, ali bo Dragan Čović podprl Milorada Dodika, ki je proti članstvu BiH v Natu. FOTO: Dado Ruvić/Reuters
Odpri galerijo
Ni še jasno, ali bo Dragan Čović podprl Milorada Dodika, ki je proti članstvu BiH v Natu. FOTO: Dado Ruvić/Reuters

Splošna ocena evropskega parlamenta je, da je BiH lani upočasnila svojo evropsko pot. Bruselj je pozval Sarajevo, naj preide od besed k dejanjem. Svet ministrov BiH je končno potrdil vse odgovore na dodatna vprašanja evropske komisije, vendar v BiH še vedno niso vzpostavili oblasti na federalni in državni ravni.

Skoraj pet mesecev po splošnih volitvah še ni videti, da bo država začela delovati, ključni problemi pa ostajajo etnične in politične delitve, premalo prizadevanja za dosego soglasja in kompromisov, visoka stopnja koruptivnosti ter sprava in svoboda izražanja. Vzpostavitev oblasti na podlagi volilnih rezultatov je tudi pogoj za izvedbo reform, med katere spada tudi sprememba volilnega zakonona skladno z razsodbo ustavnega sodišča.


Kamen spotike članstvo v Natu
 


Uprava BiH za evropske integracije je z večmesečno zamudo poslala odgovore na dodatna vprašanja evropske komisije v vseh 33 pogajalskih poglavjih. Tako tudi na vprašanja o političnih kriterijih, ki jih je bilo 106 izmed vseh 655 dodatnih vprašanj. Po mnenju predsedujočega svetu ministrov BiH Denisa Zvizdića je sedaj status BiH kot kandidatke za članstvo odvisen od EU in ne več od BiH.

Prvak Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović trdi, da je mogoče hitro končati proces vzpostavitve nove oblasti na vseh ravneh v BiH, če srbski in hrvaški partnerji ne bodo postavljali pogojev, kot sta blokada članstva v Natu ali sprememba volilnega zakona. V tem kontekstu je izjavil, da ni nobenih ovir za imenovanje Zorana Tegeltije iz Zveze neodvisnih socialdemokratov (SNSD) Milorada Dodika za novega predsedavajočega svetu ministrov BiH, če bo kandidat potrdil, da bo spoštoval ustavo in zakone, vključno z zakonom o obrambi, ki predvideva članstvo BiH v Natu.

Čeprav so v SDA sprejeli SNSD za koalicijskega partnerja, nove oblasti na državni ravni ne bo mogoče vzpostaviti, če bo SNSD zavračala sodelovanje pri sprejemanju odločitev, ki so pomembne za približevanje BiH k Natu. Dodikova SNSD se sklicuje na resolucijo narodne skupščine Republike srbske, s katero se je srbska entiteta zavezala za vojno nevtralnost, Izetbegović pa poudarja, da entiteta ne more biti nad državo. Glede spremembe volilnega zakona je ocenil, da bi lahko s predsednikom HDZBiH Draganom Čovićem kmalu našli skupni jezik.


Srbi in Hrvati proti Bošnjakom


Na dnevnem redu v BiH je znova politična trgovina. Dodik in Čović bi lahko sklenila kupčijo. SNSD ne bi nič izgubila, če bi podprla spremembe volilnega zakona. Dodik za zdaj uporablja spor med Hrvati in Bošnjaki predvsem kot dokaz, da država ne deluje. Ni pa še jasno, ali je Čović pripravljen podpreti SNSD v njenem nasprotovanju članstvu BiH v Natu. Ključni problem Bošnjakov je, da nimajo rezervne domovine, tako kot jo imajo Srbi in Hrvati.

Čeprav je ta hip v igri sodelovanje Dodika in Čovića, bi se lahko že jutri pojavil novi etnični pakt, kar ne spremeni dejstva, da nikoli ni dobro, če se dva naroda združita proti tretjemu. To je na koncu slabo za vse narode. Da etnična demokracija ne deluje, med drugim dokazuje izseljevanje mladih vseh nacionalnih pripadnosti. BiH lahko kmalu postane država, v kateri bodo živeli le še upokojenci in politiki.

Preberite še:

Komentarji: