Predsedniške volitve gredo v drugi krog

Levičarju Luizu Ináciu Luli da Silvi po 99 odstotkih preštetih glasov 48,3, desničarskemu kandidatu Jairu Bolsonaru 43,3 odstotka glasov.
Fotografija: Brazilske predsedniške volitve. FOTO: Sergio Lima/AFP
Odpri galerijo
Brazilske predsedniške volitve. FOTO: Sergio Lima/AFP

Levičar Luiz Inácio Lula da Silva je na nedeljskih predsedniških volitvah v Braziliji po 99 odstotkih preštetih glasov dobil 48,3 odstotka, desničarski kandidat in sedanji predsednik Jair Bolsonaro 43,3 odstotka glasov, poroča AFP. Potreben bo drugi krog volitev, ki bo 30. oktobra.

67-letni nekdanji vojaški častnik Bolsonaro je presegel pričakovanja oziroma napovedi anket, po katerih bi lahko 76-letni Lula da Silva zmagal že v prvem krogu, in je sporočil, da so premagali laži anket javnega mnenja. Zadnja anketa Datafolha je pred volitvami Luli pripisala 50-, Bolsonaru pa 36-odstotno podporo.

Brazilske ankete imajo tako podoben problem kot tiste v ZDA, kjer se prav tako podcenjujejo glasovi desnice. Ne glede na to pa je Bolsonaro zaostal za nekdanjim predsednikom, ki je Brazilijo vodil od leta 2003 do 2010.

Jair Bolsonaro. FOTO: Evaristo Sa/AFP
Jair Bolsonaro. FOTO: Evaristo Sa/AFP

V taboru Bolsonara so po razglasitvi rezultatov slavili, Lula pa je razočaranim podpornikom, ki so pričakovali slavje v São Paulu, zagotovil, da bodo na koncu zmagali. Nobene primerjave ni med Brazilijo, ki jo je zgradil Bolsonaro, in tisto, ki smo jo mi, je dejal.

Lula je bil po izteku predsedniškega mandata zaprt za 18 mesecev zaradi obsodbe v povezavi s korupcijskim škandalom državnega naftnega podjetja Petrobras, vendar pa je vrhovno sodišče Brazilije na jezo Bolsonara lani obsodbo razveljavilo in Lula je lahko znova kandidiral.

Bolsonaro je s pomikom na desno in skrajnim populizmom izgubil podporo sredinskih volivcev Brazilije, ki so mu leta 2018 pomagali na oblast. Podporo je izgubil tudi zaradi slabega gospodarskega položaja države, uničevanja amazonskega pragozda in podžiganja teorij zarote v času pandemije koronavirusa v slogu Donalda Trumpa v ZDA.

Luiz Inácio Lula da Silva. FOTO: Ernesto Benavides/AFP
Luiz Inácio Lula da Silva. FOTO: Ernesto Benavides/AFP

Bolsonaro je sprejel tudi Trumpov recept za volitve in jih je v primeru poraza v prvem krogu vnaprej razglasil za lažne. Zdaj slavi uvrstitev v drugi krog in Brazilija se je za zdaj izognila nevarnosti ponovitve ameriškega scenarija, ko so Trumpovi privrženci 6. januarja napadli zvezni kongres.

Bolsonaro ohranja podporo krščanske protestantske desnice, varnostno-vojaškega aparata in kmetijskega sektorja, njegovi zavezniki pa so v nedeljo osvojili pomembne zmage v tekmah za zvezni predstavniški dom in senat kakor tudi za položaje guvernerjev zveznih držav.

Na predsedniških volitvah je sicer nastopilo 11 kandidatov, vendar so bili vsi v senci dvoboja med Lulo in Bolsonarom.

Preberite še:

Komentarji: