Bruseljska fronta proti koronavirusu

Posebna pozornost bo posvečena potnikom, ki prihajajo s prizadetih območij.
Fotografija: Središče epidemije je sicer na Kitajskem, kjer je 99 odstotkov primerov, a prepletenost v sodobnem svetu tudi od EU zahteva veliko pripravljenost. Fotografija z železniške postaje v Šanghaju. FOTO: Aly Song/Reuters
Odpri galerijo
Središče epidemije je sicer na Kitajskem, kjer je 99 odstotkov primerov, a prepletenost v sodobnem svetu tudi od EU zahteva veliko pripravljenost. Fotografija z železniške postaje v Šanghaju. FOTO: Aly Song/Reuters

Bruselj – Zdravstveni ministri EU so na izrednem zasedanju glede širjenja koronavirusa pozvali države članice, naj sprejmejo nujne in ustrezne ukrepe za zaščito javnega zdravja. Posebna pozornost naj bi bila posvečena vsem oblikam mednarodnih potovanj.

Tako bi na vseh vstopnih točkah v EU namenili dodatna sredstva za informiranje potnikov z večjim tveganjem za okužbo z virusom. Pripraviti bi morali načrte in zmogljivosti za ljudi, o katerih se sumi, da so okuženi ali pa je njihova okužba že potrjena.

Za vse, ki prihajajo s prizadetih območij, bi morali zagotoviti, da so po vstopu v Unijo izsledljivi. Če bi okoliščine dopuščale tak korak, bi potniki, ki so prišli s prizadetih območij ali so potovali skoznje, lahko morali povedati, ali so bili v stiku osebami iz njih.

Za bolnišnično osebje, ki bodo obravnavali paciente, bi morali zagotoviti ustrezno zaščito.


Ni razloga za preplah v Sloveniji


Slovenija bo po besedah zdravstvenega ministra Aleša Šabedra v Wuhan poslala 1,23 milijona zaščitnih mask. Poleg tega bo namenila 60.000 evrov Svetovni zdravstveni organizaciji za nujno človekoljubno pomoč.

Država je sicer menda pripravljena za primere okužb, tudi z zmogljivostmi. »Moramo biti ustrezno obveščeni, previdni in pripravljeni na morebiten izbruh virusa in na to, da sodelujemo z drugimi državami in da izvajamo vse preventivne ukrepe,« je povedal Šabeder. Nasvete morajo zagotoviti tako potnikom, ki odhajajo, kot tudi ljudem na vstopnih točkah v državo.

Slovenski zdravstveni sistem je pripravljen na zdravljenje tovrstnih okužb. »Zagotavljamo tudi čim hitrejšo laboratorijsko diagnostiko,« je zatrdil minister. »Razloga za preplah za slovenske državljane v tem trenutku ni in je odveč,« je prepričan.


»Virus ne pozna meja«


Z vidika EU je ključno sodelovanje in usklajevanje držav članic. Evropska komisarka za zdravstvo Stela Kiriakides je opozorila, da izbruh koronavirusa še ne vpliva na razpoložljivost zdravil v EU. Jedro je Kitajska, kjer je 99 odstotkov primerov. »A virus ne pozna meja,« je opozorila. Zato je ključno usklajevanje med državami.

Po besedah evropskega komisarja za krizno upravljanje Janeza Lenarčiča je treba delovati na treh področjih: potrebah v EU, solidarnosti s Kitajsko in pomoči ranljivim državam z bolj šibkimi zdravstvenimi sistemi.

Komentarji: