Budimpešta stopnjuje ksenofobijo

V parlametu je zakon, ki bo kriminaliziral vsakršno pomoč beguncem in iskalcem azila. 
Fotografija: Madžarska vlada stopnjuje protibegunsko in protisoroševo politiko. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Madžarska vlada stopnjuje protibegunsko in protisoroševo politiko. Foto: Reuters

Budimpešta – Madžarska vlada je v parlament poslala predlog zakona, ki predvideva do leto dni zapora za osebe ali skupine na Madžarskem, ki pomagajo nezakonitim migrantom oziroma tistim, ki ne izpolnjujejo pogojev za vložitev prošnje za azil. Predlog zakona predvideva kazen tudi za tiskanje in razpečevanje letakov, ki prosilce za azil oskrbujejo z zanje potrebnimi informacijami.

Po predvidevanjih naj bi madžarski parlament, kjer ima vladajoči Fidesz madžarskega premierja Viktorja Orbana dvotretjinsko večino, zakon sprejel še do poletja. Predlog zakona, znan kot Stop Soros po ameriškemu milijarderju madžarskega porekla Georgeu Sorosu, ki financira različne nevladne organizacije in izobraževalne ustanove, navaja, da »tistim, ki zagotavljajo finančna sredstva ali redno opravljajo navedene organizacijske aktivnosti, grozi do leto dni zapora«. Prav Soros je te dni izjavil, da mora Evropa najprej rešiti migrantsko krizo, če se hoče ohraniti kot celota, ter ukiniti predpise, ki predvidevajo, koliko migrantov mora sprejeti posamezna članica Evropske unije. A vsekakor mora omogočiti spreem legalnih migrantov.»Potrebujemo akcijski načrt, da obranimo Madžarsko in to je paket zakonskega predloga Stop Soros,« je še zapisano v predlogu zakona, ki ga je pripravilo madžarsko ministrstvo za notranje zadeve. Ob tem ministrstvo pojasnjuje, da so nekatere mednarodne ali madžarske organizacije pomagale nezakonitim migrantom pri vstopu na Madžarsko, zaradi česar je njihovo »sankcioniranje upravičeno«.
 

Kazen za tiste, ki jih skrbijo človekove pravice


»Madžarska varnost mora biti na prvem mestu,« je ob predstavitvi zakona dejal državni sekretar Csaba Domotor in dodal, da predlog zakona odraža voljo ljudi, ki so jo izrazili na parlamentarnih volitvah 8. aprila. Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) je po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI Budimpešto že pozval, naj umakne predlog zakona in opozoril, da bo zakonodaja prosilcem za azil odrekla ključno pomoč in usluge ter dodatno razplamtela javni diskurz in ksenofobično naravnanost. UNHCR je še posebej izrazil zaskrbljenost, ker se je vlada načrtno usmerila proti tistim, ki iz izključno humanitarnega vidika pomagajo prosilcem za azil.

Odzval se je tudi madžarski Helsinški odbor in opozoril, da madžarska vlada grozi s kaznimi tistim, ki se zavzemajo za človekove pravice. Zaskrbljenost zaradi predlagane zakonodaje Stop Soros so izrazili tudi v Bruslju in evropskem parlamentu, kjer je Fidesz sicer član Evropske ljudske stranke, največje politične skupine v parlamentu.

Komentarji:

Mnenja

Dmitro Kuleba, minister za zunanje zadeve Ukrajine, Josep Borrell, visoki predstavnik EU za zunanje zadeve in varnostno politiko ter podpredsednik evropske komisije
Več...