Čaputova zmagovalka predsedniških volitev na Slovaškem

Čaputovi, ki je neuradno prejela 58 odstotkov glasov, so gladko zmago napovedovale že predvolilne javnomnenjske ankete.
Fotografija: Zuzana Čaputova je napovedala jasno proevropsko držo. FOTO: Radovan Stoklasa/Reuters
Odpri galerijo
Zuzana Čaputova je napovedala jasno proevropsko držo. FOTO: Radovan Stoklasa/Reuters

Na sobotnih predsedniških volitvah na Slovaškem je slavila odvetnica Zuzana Čaputova, kažejo še neuradni končni izidi, ki jih je zgodaj zjutraj objavila slovaška volilna komisija. S tem Slovaška dobiva prvo predsednico v zgodovini, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Čaputovi je v sobotnem drugem krogu predsedniških volitev svoj glas namenilo 58,4 odstotka volivcev. S tem je 45-letnica premagala podpredsednika evropske komisije Maroša Šefčoviča, ki je svoji nasprotnici že čestital za zmago.

Po objavi rezultatov se je Čaputova zahvalila volivcem v slovaškem, češkem in madžarskem jeziku ter jeziku romske manjšine. Svojo izvolitev vidi kot znak za spremembe, je povedala in napovedala »jasno proevropsko držo«.

Izid volitev je po njenih besedah znak, da »je mogoče zmagati brez napadanja nasprotnikov«, njene besede povzema francoska tiskovna agencija AFP. »Verjamem, da se bo ta trend potrdil tudi na volitvah v evropski parlament in na slovaških parlamentarnih volitvah prihodnje leto,« je dodala.

Uradni rezultati volitev naj bi bili sicer znani okoli poldneva, Čaputova pa naj bi zaprisegla 15. junija.

45-letnica je premagala podpredsednika evropske komisije Maroša Šefčoviča (na sliki), ki je svoji nasprotnici že čestital za zmago.FOTO: David W Cerny/Reuters
45-letnica je premagala podpredsednika evropske komisije Maroša Šefčoviča (na sliki), ki je svoji nasprotnici že čestital za zmago.FOTO: David W Cerny/Reuters


Sobotne volitve so potekale mirno in brez posebnosti. Čaputovi so gladko zmago napovedovale že predvolilne javnomnenjske ankete.

Volilnih upravičencev je bilo več kot štiri milijone, izbirali pa so med kandidatoma, ki sta največjo podporo uživala v prvem krogu 16. marca. Čaputova je takrat dobila 40,6 odstotka, Šefčovič pa 18,7 odstotka glasov.

Predsedniške volitve so potekale dobro leto dni po umoru raziskovalnega novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke, ki je globoko zaznamoval slovaško družbo. Kuciak je preiskoval povezave med italijansko mafijo in slovaškimi politiki, njegov umor pa je vrgel temno senco na vlado in sprožil množične proteste, kakršnim v državi niso bili priča od padca komunizma.

Po objavi rezultatov se je Čaputova zahvalila volivcem v slovaškem, češkem in madžarskem jeziku ter jeziku romske manjšine. FOTO: Radovan Stoklasa/Reuters
Po objavi rezultatov se je Čaputova zahvalila volivcem v slovaškem, češkem in madžarskem jeziku ter jeziku romske manjšine. FOTO: Radovan Stoklasa/Reuters


Čaputova je glasna nasprotnica korupcije, ki močno pesti Slovaško - indeks zaznave korupcije Transparency International je to državo uvrstil na 57. mesto od 180. Kot je povedal politični analitik Pavol Babos, gre veliko priljubljenost Čaputove pripisati temu, da ima človek, ki ga volivci dojamejo kot avtentičnega in ki jim vzbudi upe v resničen boj proti korupciji, velike možnosti.

Čaputovo, ki jo je podprl tudi aktualni predsednik Andrej Kiska, so kritizirale cerkvene in druge konservativne skupine zaradi njenih liberalnih stališč pri vprašanju splava in pravic istospolno usmerjenih. Njena zmaga je zato tudi dokaz, da slovaška družba ni tako konservativna, kot menijo nekateri, še dodaja dpa.

Preberite še:

Komentarji: