»Čas je, da Rusija natančno pojasni, kaj se je dogajalo v Salisburyju«

Britanska policija je potrdila, da sta se Charlie Rowley in Dawn Sturgess zastrupila z živčnim strupom.
Fotografija: Theresa May: To, da sta bila novičoku v Veliki Britaniji izpostavljena še dva človeka, je zelo skrb zbujajoče. FOTO Reuters
Odpri galerijo
Theresa May: To, da sta bila novičoku v Veliki Britaniji izpostavljena še dva človeka, je zelo skrb zbujajoče. FOTO Reuters

London - Britanska premierka Theresa May je izrazila zaskrbljenost, da sta bila v Veliki Britaniji živčnemu strupu novičok izpostavljena še dva človeka. »To, da sta bila novičoku v Veliki Britaniji izpostavljena še dva človeka, je zelo skrb zbujajoče. Vem, da bo policija v preiskavi preiskala vsak kotiček,« je Mayeva dejala med obiskom pri nemški kanclerki Angeli Merkel v Berlinu.

Poleg tega se je kanclerki zahvalila »neomajno podporo« Nemčije, ki je bila ena izmed številnih držav, ki je po zastrupitvi Skripala in njegove hčere izgnala ruske diplomate. London namreč Moskvo obtožuje, da stoji za zastrupitvijo Skripalovih z novičokom v angleškem Salisburyju.

»Čas je, da Rusija natančno pojasni, kaj se je dogajalo v Salisburyju,« je danes v britanskem parlamentu povedal notranji minister Sajid Javid. »Popolnoma nesprejemljivo je, da so naši ljudje namerne ali nenamerne tarče,« je poudaril.

Skripalova sta bila zastrupljena v začetku marca. FOTO: Ben Stansall/AFP
Skripalova sta bila zastrupljena v začetku marca. FOTO: Ben Stansall/AFP

 

Gre za ostanke strupa v primeru Skripal? 


Spomnimo: moški in ženska, ki so ju našli nezavestna v Wiltshiru, sta bila zastrupljena z novičokom – istim živčnim strupom, s katerim sta se pred meseci srečala tudi nekdanji ruski vohun Sergej Skripal in njegova hči Julija. Par, 45-letni Charlie Rowley iz Amesburyja in 44-letna Dawn Sturgess iz Salisburyja, je v kritičnem stanju. Podobno hudo je bilo tudi v primeru Skripal, a sta tako oče kot hči po več tednih povsem okrevala. Policija je še sporočila, da niso našli nikogar z enakimi simptomi. Policija ni našla indicev, ki bi kazali, da sta bili žrtvi načrtovani tarči. 

Dvojica je zbolela v soboto na domu, 12 kilometrov hiše Skripalovih, ki so jima novičok namazali na kljuko od vrat. Sledil je resen spor med Britanijo in Rusijo, katero je Zahod obtožil napada. Posebna protiteroristična enota metropolitanske policije je bila prepričana, da je nevarnost za javnost po marcu minila.

Tako so sprva domnevali, da sta se moški in ženska predozirala z drogami, a se je zgodba obrnila v drugo smer. Najprej se je onesvestila Sturgessova, čez nekaj ur še Rowley. Odpeljali so ju v isto bolnišnico, kjer so pozdravili Skripalova. 

Glavni preiskovalec v protiteroristični enoti Neil Basu za medije ni mogel potrditi, ali je strup iz iste pošiljke, kateri sta bila izpostavljena Rusa. A to je ena izmed smeri, v katero vodi preiskava. Morda sta najnovejši žrtvi prišli v stik z odvrženim strupom v parku ali kakšni stavbi, navaja BBC. 

Za zdaj še niso našli nobenega kontaminiranega predmeta. Preiskovalci sestavljajo natančno sliko, kje vse sta se nahajala zastrupljena, da bi prišli do kraja stika s strupom. Dokazov, da bi obiskala kraj, kjer sta se zastrupila Skripalova, ni. Vse ljudi, ki so bili z njima v stiku, so že pregledali. 

Je pa Basu opozoril prebivalce, naj se ne dotikajo predmetov, ki jih ne poznajo. Oblasti sicer mirijo, da splošno tveganje ostaja nizko. 


Moskva ne ve nič


V Moskvi so danes dejali, da nimajo informacij o paru, ki je bil na britanskih tleh po trditvah Londona izpostavljen enakemu živčnemu strupu kot v začetku marca nekdanji ruski agent in njegova hči. Komentirali so, da gre za zelo zaskrbljujoč primer, in hkrati Londonu očitali, da ni bil nikoli zainteresiran za skupno preiskavo marčne zastrupitve.

»Nimamo informacij o tem, kakšne snovi so bile uporabljene in kako,« je danes izjavil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Dodal je, da si je o tem težko ustvariti sliko iz medijskih poročil. Je pa poudaril, da so »zelo zaskrbljeni, ker prihaja do ponavljajoče se uporabe takšnih snovi v Evropi«. Peskov je danes poudaril, da je ruska stran ob marčni zastrupitvi od vsega začetka predlagala skupno preiskavo z britansko stranjo, a je ta predlog ostal brez odgovora. »Moskva odločno zavrača, da bi bila kakorkoli vpletena v to, kar se je zgodilo v Salisburyju,« je dodal Peskov. »Britanska stran ni podala nobenega prepričljivega dokaza za obtožbe, ki se nanašajo na Rusijo,« je še povedal.

Državni sekretar za varnost na britanskem notranjem ministrstvu Ben Wallace je sicer danes znova pozval rusko vlado, naj poda informacije o zastrupitvi Skripala. Incident okoli Skripala je sprožil diplomatsko krizo med Rusijo in Zahodom, vodil pa v medsebojni izgon več deset diplomatov.
 

Preiskava in vloga OPCW 


Diplomatski spor med Londonom in Moskvo, ki je dosegel vrhunec z množičnim izgonom ruskih diplomatov iz večine zahodnih držav, se utegne kmalu znova zaostriti, sploh če bo Združeno kraljestvo uvedlo novo preiskavo incidenta v okviru Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW). Kakšno vlogo bo organizacija odigrala pri preiskavi zastrupitve v Amesburyju, je po mnenju dr. Bretta Edwardsa, strokovnjaka za nadzor nad orožjem za množično uničevanje z univerze v Bathu, vprašanje za milijonov dolarjev.

Članice OPCW so konec prejšnjega meseca okrepile pristojnosti organizacije, ki je lahko doslej ugotavljala le, ali je bilo kemično orožje uporabljeno, ne pa tudi, kdo ga je uporabil. Rusija je bila med peščico držav, ki je spremembam nasprotovala, z razlago, da bodo politizirale sicer neodvisno organizacijo. »V vsakem primeru smo lahko prepričani v tehnično dovršenost laboratorijev OPCW. In dvomiti bi morali v motive vsakogar, ki bi hotel pod vprašaj postaviti njihove izsledke,« je v odgovoru na vprašanje Dela povedal Edwards.

Komentarji: