Biden znova ponovil: Prešteti je treba vsak glas

Za zmago na ameriških volitvah je potrebnih najmanj 270 elektorskih glasov od skupno 538.
Fotografija: Joe Biden je nagovoril volivce v Pensilvaniji z drive-in zborovanji. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters
Odpri galerijo
Joe Biden je nagovoril volivce v Pensilvaniji z drive-in zborovanji. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters

22.30 Biden: Demokracija včasih zahteva potrpežljivost

Znova je spregovoril Joe Biden. »Demokracija včasih zahteva potrpežljivost, toda še naprej se dobro počutimo ob spremljanju, kako stojijo stvari. Ne dvomimo, da bova po končanem štetju s Kamalo Harris razglašena za zmagovalca. Ljudje prosim, naj ostanejo mirno, saj postopek deluje,« je dejal in znova ponovil, da morajo prešteti vsak glas. Pred novinarje je stopil, ko se je sprva udeležil sestanka o covid-19. »Naša srca so pri vseh družinah, ki so zaradi te strašne bolezni izgubile ljubljeno osebo.«

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo


18.30 Biden povečuje prednost v Nevadi

Iz Nevade sporočajo, da prednost Bidna narašča. Njegova prednost je iz 7.647 glasov zrasla na 11.000, poroča CNN.

18.10 V Pensilvaniji bodo do konca prešteli jutri

Iz Pensilvanije poročajo, da bodo preostale glasovnice prešteli šele jutri. Za to so se odločili, ker so nekatere glasovnice napačno natisnili, zato želijo izključiti možnost, da bi šteli ponatisnjene glasovnice. Teh je bojda okoli 29.000.

15.50 Trump: Ustavite štetje!

V četrtek zjutraj v Združenih državah Amerike se je oglasil tudi Donald Trump. Z velikimi tiskanimi črkami je na twitterju zapisal: »Ustavite štetje!«



15.20 Biden: Vsak glas je treba prešteti


Aljaska, Arizona, Nevada, Severna Karolina, Pensilvanija in Georgija še vedno niso potrdile, kateri predsedniški kandidat je pri njih zbral največ glasov. V Georgii morajo prešteti še skoraj 50.000 glasovnic, Joe Biden pa je tvitnil: »Vsak glas je treba prešteti.«



14.15 Biden v Georgii dohiteva Trumpa

V zadnjih urah se je Trumpova prednost pred Bidnom močno zmanjšala. Več novih svežnjev preštetih glasov je Trumpovo prednost s 30.000 znižalo na le še dobrih 18.000 glasov oziroma 0,4 odstotne točke razlike. Nepreštetih ostaja še dva odstotka glasov.

13.45 Kanye West dobil okoli 60.000 glasov

Za mesto predsednika ZDA se je potegoval tudi glasbenik Kanye West. Ali je s svojo kandidaturo želel doseči zgolj publiciteto ali odtekanje glasov, ni jasno. Zanj je bilo mogoče glasovati v dvanajstih zveznih državah, kjer je, po poročanju Guardiana, dobil vsega skupaj okoli 60.000 glasov. Zvezdnik je svoj listič odvrgel v Wyomingu, kjer ga na glasovnicah sicer ni bilo. Kljub volilnemu neuspehu je na družbenih omrežjih že napovedal svojo ponovno kandidaturo čez štiri leta.

13.30 Rekordno število okužb

Med čakanjem na rezultate volitev je odjeknila novica, da so v ZDA v zadnjem dnevu potrdili najvišje dnevno število novih okužb s koronavirusom na svetu. Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa so potrdili kar 102.831 okužb in 1097 smrti. Doslej so v ZDA potrdili že skoraj devet  milijonov in pol okužb in več kot 233.000 smrtnih žrtev virusa. Presenetljivo je bilo največ novih smrti potrjenih v državah, ki so večinoma bolj naklonjene sedanjemu predsedniku. 

12.45 Če Biden zmaga v Pensilvaniji, bo najverjetneje novi predsednik

CNN, ki je pri svojih projekcijah volitev sicer skrajno previden, napoveduje, da bo Biden zmagal volitve, če zmaga v zvezni državi Pensilvanija. S tem bi namreč pridobil dodatnih 20 elektorskih glasov, kar bi pomenilo, da bi jih imel v skupnem seštevku 273, tri več, kot je potrebno za zmago. V tej državi je bilo doslej preštetih 89 odstotkov glasovnic, Donald Trump pa ima približno tri odstotke prednosti. Vendar tudi v tej zvezni državi drži vzorec, da so pozneje preštete glasovnice bistveno bolj naklonjene Bidnu. Trumpova prednost je tako s 600.000 glasov padla na le še 164.000 in Biden ima možnost, da ga prehiti.  A tudi če bo v Pensilvaniji slavil Trump, to še ne pomeni nujno Bidnovega poraza. 

V številnih krajih po ZDA so v zadnji noči izbruhnili protesti, demonstracije in nasilje. FOTO: Goran Tomasevic/Reuters
V številnih krajih po ZDA so v zadnji noči izbruhnili protesti, demonstracije in nasilje. FOTO: Goran Tomasevic/Reuters


11.30 Vzrok Bidnovega poznega vzpona

Joe Biden je po slabih prvih obetih skokovito dohitel in prehitel svojega tekmeca. Ne gre za volilne prevare, kot trdijo nekateri Trumpovi podporniki, pač pa za predvideno posledico načina štetja glasovnic. Številne države so namreč najprej preštele glasovnice, oddane na voliščih, in šele nato tudi tiste, ki so prispele po pošti. Zaradi strahu pred gnečo in oviranjem volilnega procesa so številni demokrati glasovali po pošti že pred volitvami, medtem ko so republikanci večinoma odšli na volišča. Pozneje preštete glasovnice so zato neproporcionalno bolj naklonjene Bidnu od bolj zgodaj preštetih. Izjema je Arizona, kjer imajo republikanci že tradicionalno uveljavljen program glasovanja po pošti, zato je eden redkih krajev, kjer bodo poznejši rezultati verjetno v prid Trumpu.

10.00 Projekcije bolj naklonjene Bidnu

Projekcija Fox News, sicer republikancem naklonjene medijske hiše, Bidnu pripisuje že 264 elektorskih glasov, medtem ko jih ima Trump po njihovem poročanju trenutno 214. Za zmago je potrebnih 270 glasov. Projekcija mest v senatu je trenutno 48 za obe strani, od 435 mest v predstavniškem domu pa, po trenutnih rezultatih, 204 pripadajo demokratom, 190 pa republikancem. Fox News si je s svojo projekcijo prislužil bes nekaterih Trumpovih podpornikov, kletvice na račun te medijske hiše pa so postale slogan na številnih demonstracijah republikancev po ZDA.

7.40 Demonstracije in nasilje

Potem ko so nekateri ameriški mediji predčasno razglasili Bidnovo zmago v tradicionalno republikanski Arizoni, so se pred voliščem v volilnem okraju Maricopa v Phoenixu, kjer še poteka štetje, začele zbirati besne množice Trumpovih podpornikov, ki zahtevajo, naj se preštejejo njihovi glasovi. Ljudi, ki štejejo, straži oborožena policija, novinarji medijske hiše CNN so morali zaradi varnosti zapustiti volišče. Množica Trumpovih podpornikov pa je prenehanje štetja glasov zahtevala po nekaterih drugih krajih, denimo v Detroitu v zvezni državi Michigan, poroča abc.net

Trumpovi podporniki oblegajo center za štetje glasovnic v Phoenixu v Arizoni. FOTO: Courtney Pedroza/AFP
Trumpovi podporniki oblegajo center za štetje glasovnic v Phoenixu v Arizoni. FOTO: Courtney Pedroza/AFP


​Medtem so se Bidnovi podporniki podali na ulice​ v Filadelfiji, v več mestih po Kaliforniji, v Chicagu, Bostonu in Portlandu ter zahtevali, da se preštejejo vsi volilni glasovi. V Portlandu so izbruhnili spopadi s policijo, kar je privedlo do množičnih aretacij, ulice mesta pa nadzoruje nacionalna garda.

7.15 Ključne zvezne države, kjer še poteka štetje

Glasove, ki bodo ključni pri odločitvi o prihodnjem predsedniku ZDA, trenutno preštevajo v Pensilvaniji, Georgii, Arizoni, Nevadi in Severni Karolini. V Pensilvaniji, državi, ki bo zmagovalcu prinesla 20 elektorskih glasov, je po ocenah agencije AP Press trenutno preštetih 89 odstotkov glasov. Donald Trump ima za 2,6 odstotka prednosti pred Bidnom. Vodi tudi v tekmi za 16 elektorskih glasov Georgie, čeprav le za 0,4 odstotka, nepreštetih pa ostaja še dva odstotka glasov. V Severni Karolini ima Trump v boju za 15 elektorskih glasov 2,6 odstotka prednosti pred tekmecem. V Arizoni, ki ima enajst elektorskih glasov, presenetljivo z 2,8 odstotka prednosti vodi Biden, prešteti pa morajo še 14 odstotkov glasovnic. Štetje poteka tudi v Nevadi s šestimi elektorskimi glasovi, kjer pri preštetih 75 odstotkov glasovnic z 0,6 odstotka vodi Biden, vendar pa Nevada o rezultatih štetja poroča le enkrat na dan, zato novic od tam ne bo do večera.

5.00 Nadaljevanje štetja glasov

V ZDA se nadaljuje tekma za predsedniško mesto, saj glasovi še niso prešteti. Demokratski kandidat Joe Biden je bliže minimalnemu številu elektorskih glasov, ki so potrebni za zmago (270): Po poročanju CNN ima Biden 253 glasov, republikanski kandidat in predsednik ZDA Donald Trump pa 213. 

Na volilni dan je sicer najbolj odmevala Trumpova izjava, da so, kar se njega tiče, republikanci že zmagali. Demokrate je obtožil, da poskušajo ukrasti volitve. Biden je medtem komentiral, da nista ne on ne Trump tista, ki bosta povedala, kdo je zmagal, ampak bodo to odločili volivci. 

Oba kandidata sta prepričana v zmago. FOTO: Elijah Nouvelage/Reuters
Oba kandidata sta prepričana v zmago. FOTO: Elijah Nouvelage/Reuters


Voditelj republikanske predvolilne kampanje Bill Stepien je že napovedal, da bodo zaradi domnevnih nepravilnosti vložili zahtevo za ponovno štetje glasovnic v Wisconsinu. Trump je v svojih tvitih omenjal na novo najdene glasovnice za Bidna »povsod v Pensilvaniji, Wisconsinu in Michiganu – zelo slabo za našo državo«. Pri Twitterju so ta sporočila takoj označili za zavajajoča, kar bo najbrž še spodbudilo predsednikovo prepričanje o novi zaroti proti njemu. »Sinoči sem vodil, pogosto solidno, v številnih ključnih državah pod demokratskim vodstvom, potem pa je prednost čudežno začela izginjati,« je sporočil na twitterju.

Kako je potekal volilni dan, si lahko preberete v spodnjem članku:

image_alt
Bidnu zmaga v Wisconsinu in Michiganu, Trump bi še enkrat štel glasove

Preberite še:

Komentarji: