Opozicija začela dostavo humanitarne pomoči v Venezuelo

Z venezuelske strani meje medtem poročajo o nasilju med vojaki in protestniki, ki so skušali priti do meje, da bi prevzeli pomoč.
Fotografija: Guaido na novinarski konferenci v Cúcuti. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Guaido na novinarski konferenci v Cúcuti. FOTO: AFP

Kolumbija in venezuelska opozicija sta danes vendarle začeli operacijo dostave humanitarne pomoči. Kolumbijski predsednik Ivan Duque je zahteval odprtje venezuelske meje za dostavo pomoči, opozicijski voditelj Juan Guaidó pa je medtem sporočil, da je v Venezuelo prišla prva humanitarna pošiljka iz Brazilije. »To je velik dosežek, Venezuela,« je poudaril.

Duque je v kolumbijskem mestu Cucuta samooklicanemu začasnemu venezuelskemu predsedniku Guaidoju uradno predal zaloge humanitarne pomoči. V Cucuti je 600 ton hrane, zdravil in higienskih pripomočkov, ki so jih v glavnem prispevale ZDA.

Samooklicani začasni predsednik Guaido je sodržavljane pozval, naj se udeležijo množičnih protestov po vsej državi, da bi vojsko pozvali, naj pomoč spusti v državo. Na fotografiji množica njegovih podpornikov v Caracasu FOTO: AFP
Samooklicani začasni predsednik Guaido je sodržavljane pozval, naj se udeležijo množičnih protestov po vsej državi, da bi vojsko pozvali, naj pomoč spusti v državo. Na fotografiji množica njegovih podpornikov v Caracasu FOTO: AFP


»Zahtevamo, da se dovoli miren vstop pomoči na venezuelsko ozemlje,« je povedal kolumbijski predsednik na skupni novinarski konferenci z Guaidojem. »Preprečitev tega bi lahko predstavljala zločin proti človečnosti,« je poudaril. Skupaj z vodjo venezuelske opozicije je vojsko pozval, naj bo na pravi strani zgodovine in dovoli pomoči čez mejo.

Z venezuelske strani meje medtem poročajo o nasilju med vojaki in protestniki, ki so skušali priti do meje, da bi prevzeli pomoč. Spopadi so izbruhnili v mestih Urena, kjer je bilo ranjenih več deset ljudi. Tako v Ureni kot v drugem obmejnem mestu San Antonio je policija uporabila solzivec, da bi razgnala protestnike.

Spopadi so izbruhnili v mestih Urena, kjer je bilo ranjenih več deset ljudi. FOTO: AFP
Spopadi so izbruhnili v mestih Urena, kjer je bilo ranjenih več deset ljudi. FOTO: AFP



 

»Sprejem humanitarne pomoči ni beračenje«

 
Venezuela je v petek zaprla mejo s Kolumbijo v zahodni zvezni državi Tachira, potem ko je vodja opozicije Juan Guaidó kljub prepovedi potovanja tam prečkal mejo in se v bližnjem kolumbijskem obmejnem mestu Cúcuta udeležil dobrodelnega koncerta za pomoč Venezuelcem. Pred množico je zatrdil, da mu je pri prečkanju meje, skupaj s konvojem pomoči, pomagala venezuelska vojska. Če to drži, gre za pomemben podatek, saj je najmočnejši adut za ohranitev Nicolása Madura na položaju predsednika prav podpora vojske.

»Sprejem humanitarne pomoči ni beračenje. Prebivalci Venezuele ne beračijo, upirajo se diktaturi,« je dejal samooklicani začasni predsednik Venezuele, ki ga je priznalo okoli 50 držav, tudi ZDA.

V napetem ozračju so sicer trije člani venezuelske nacionalne garde pobegnili v Kolumbijo in zaprosili za pomoč kolumbijske oblasti.



Humanitarna pomoč na brazilski strani meje. FOTO: AFP
Humanitarna pomoč na brazilski strani meje. FOTO: AFP


Ni jasno, kako bodo šli mimo vojakov


Kako bo opozicija to pomoč spravila mimo vojakov, ki jih je na mejo poslal Maduro, ni povsem jasno. Prav tako ni jasno, na kakšen način bodo pomoč delili med ljudi. Da gre bolj za politični kot humanitarni dogodek, priča zavrnitev sodelovanja kolumbijskega Rdečega križa. Kljub temu se v Kolumbiji zavedajo resnosti problema, saj je iz Venezuele prišlo preko milijon ljudi, sedaj pa mnogi beračijo na kolumbijskih ulicah.



FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Začasno zaprtje vseh mostov


Maduro, ki zavrača svoj odstop, vidi v pomoči pretvezo za vojaško intervencijo ZDA in ji ne dovoli v državo. Izid današnjega dogajanja bo tako morda odvisen od vojske, ki varuje mejo.

Venezuelska podpredsednica Delcy Rodriguez je »začasno zaprtje vseh mostov« na meji zvezne države Tachira utemeljila z »nezakonitimi grožnjami kolumbijske vlade miru in suverenosti Venezuele«.

Komentarji: