Danska kraljica Margareta II. presenetljivo napovedala odstop

Kraljica, ki ta naslov nosi že 52 let, je abdikacijo napovedala v prednovoletnem televizijskem nagovoru.
Fotografija: Margareta II. Danska med nocojšnjim nagovorom. Dancem vlada že 52 let in velja za najstarejšega evropskega monarha. FOTO: Keld Navntoft/AFP
Odpri galerijo
Margareta II. Danska med nocojšnjim nagovorom. Dancem vlada že 52 let in velja za najstarejšega evropskega monarha. FOTO: Keld Navntoft/AFP

Kraljica Margareta II. Danska je v nocojšnjem prednovoletnem televizijskem nagovoru sonarodnjakom sporočila, da se odpoveduje svojemu položaju, poročajo mednarodne novinarske agencije. Dancem vlada že 52 let.

image_alt
Edina vladajoča kraljica v Evropi

V nagovoru je kot razlog abdikacije navedla svojo starost in zdravstvene težave. Njena vladavina se bo končala 14. januarja, nasledil jo bo njen najstarejši sin, princ Frederik.

FOTO: Mads Claus Rasmussen/AFP
FOTO: Mads Claus Rasmussen/AFP

Najstarejša med evropskimi vladarji

Kraljica, rojena leta 1940, je bila po smrti kraljice Združenega kraljestva Elizabete II. edina še živeča monarhinja, s svojimi 83 leti pa je tudi najstarejša med aktualnimi evropskimi vladarji.

Margareta je že leta 1953 postala danska prestolonaslednica, ko je ustavna sprememba dovoljevala ženskam, da podedujejo prestol. Kot najstarejši otrok Friderika IX. Danskega in Ingrid Švedske je ob očetovi smrti 14. januarja 1972 postala tudi kraljica Danske. Tako je postala prva ženska vladarica Danske po Margareti I., ki je vladala skandinavskim državam v daljnem srednjem veku, med letoma 1375 in 1412 v Kalmarski uniji. 

Njena dolga vladavina ji je prinesla tudi status najdlje vladajočega danskega monarha za njenim prednikom Kristjanom IV. Poročila se je s Henrijem de Labordom de Monpezatom, ob omenjenem prestolonasledniku ima še drugega sina, princa Joahima.

Od leta 2018 je vdova, februarja je prestala operacijo na hrbtu.

Komentarji: