Danska prepovedala burko in nikab v javnosti

Zakon je podprlo 75 poslancev, 30 jih je bilo proti. Predstavila ga je desnosredinska vlada, podprli pa so ga tudi socialni demokrati in skrajno desna Danska ljudska stranka.
Fotografija: Ni znano, koliko žensk na Danskem nosi burko ali nikab. FOTO Mads Claus Rasmussen/AP
Odpri galerijo
Ni znano, koliko žensk na Danskem nosi burko ali nikab. FOTO Mads Claus Rasmussen/AP

København – Danski parlament je sprejel zakon, ki prepoveduje zakrivanje obraza v javnosti. Zakon je usmerjen predvsem proti nošenju muslimanskih oblačil, kot sta burka ali nikab, s katerimi si muslimanke zakrivajo obraz.

Zakonska prepoved zakrivanja obraza ne velja le za burke in nikabe, ampak tudi za druga pokrivala, od kap, šalov, mask do čelad in celo umetne brade, ki bi preveč zakrivale obraz. Bo pa še naprej dovoljeno nositi šale v mrazu ali pa pustne maske v času karnevala.

Zakon bo začel veljati s 1. avgustom, predvidena globa pa je 1000 danskih kron (135 evrov). Za četrto kršitev se kazen lahko že podeseteri na 10.000 kron (1350 evrov).


Ali bo zakon sploh koga zadeval?


Od nikogar ne bodo na ulici zahtevali, naj sname burko, ampak bodo osebo po plačilu globe poslali domov, je pojasnil pravosodni minister Søren Pape Poulsen. Ni jasno, koliko žensk na Danskem sploh nosi burke ali nikabe in ali bo ta zakon koga sploh zadeval. Ministra pa to ne moti. »Ne vem, koliko ljudi nosi burko tu na Danskem. A tiste, ki jo, morajo računati na to, da bodo kaznovane z globo,« je dejal Poulsen.

Danska je nova država v Evropi, ki se je odločila za prepoved zakrivanja obraza v javnosti. Prva je bila leta 2011 Francija, lani jeseni pa je prepoved uvedla tudi Avstrija. Belgijski zakon je bil tudi na preizkušnji na Evropskem sodišču za človekove pravice in jo uspešno prestal.

Komentarji: