Demokratski predstavniški dom jutri o zamenjavi predsednika Trumpa?

Zaprisežene nasprotnike republikanskega prvaka skrbijo stranski učinki zdravil proti covidu 19, ki jih jemlje.
Fotografija: Demokratska predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosti med današnjim pogovorom z novinarji. FOTO: Tasos Katopodis/AFP
Odpri galerijo
Demokratska predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosti med današnjim pogovorom z novinarji. FOTO: Tasos Katopodis/AFP

Washington – Predsednica ameriškega predstavniškega doma Nancy Pelosi za jutri napoveduje razpravo o 25. amandmaju k ustavi, ki govori o zamenjavi predsednika države v primeru smrti, odstopa ali nesposobnosti izpolnjevanja oblasti in dolžnosti svojega položaja.

»Pridite sem jutri, govorili bomo o 25. amandmaju,« je kalifornijska demokratka na Capitol Hillu pozvala udeležence tiskovne konference. O podrobnostih ni hotela govoriti, več zdravnikov pa je v minulih dneh izrazilo zaskrbljenost zaradi zdravil, ki jih po obolelosti s covidom 19 jemlje republikanski predsednik Donald Trump. Ti vključujejo močne steroide, ki naj bi povzročali nespečnost, manijo, hitre spremembe razpoloženja in izbruhe besa. 

Pelosijeva je svojo zaskrbljenost izrazila že po nedavnem Trumpovem odpoklicu pogajanj o novem paketu protikrizne pomoči državljanom in gospodarstvu, kar je republikanski prvak naredil kar po Twitterju. Preden se je odločil za ponovno ponudbo pogajanj predstavniškemu domu, so njegova sporočila dobro pretresla trge.

image_alt
Mike Pence in Kamala Harris se predstavita


Donald Trump je po prihodu iz bolnišnice demonstrativno odstranil zaščitno masko. FOTO: Erin Scott/Reuters
Donald Trump je po prihodu iz bolnišnice demonstrativno odstranil zaščitno masko. FOTO: Erin Scott/Reuters


V primeru predsednikove nesposobnosti izpolnjevanja oblasti in dolžnosti svojega položaja vrhovno izvršilno oblast v ZDA predvzame njegov podpredsednik, res pa tretji člen 25. amandmaja omenja predsednikovo pisno dekleracijo senatnemu predsedniku »pro tempore« in predsedniku predstavniškega doma o svoji nesposobnosti služenja. To je pred kolonoskopijo naredil nekdanji republikanski predsednik George W. Bush in da država v primeru njegove onesposobljenosti ne bi ostala brez vodstva, je bil v pripravljenosti podpredsednik Dick Cheney.

V Trumpovemu primeru si je to le težko predstavljati, nasprotno, v intervjuju s Foxovo Mario Bartiromo je sam sebe imenoval »popolni telesni primerek in izjemno mlad«. Če je mislil ironično, tega ni pojasnil. Že prej je priznal svoje zelo slabo počutje ob začetku bolezni ter okrevanje pripisal Regeneronovemu koktajlu protiteles, a so mu zdravniki predpisali tudi steroid deksametazon. Ustavni amandma pobudo za zamenjavo nosilca izvršne oblasti omogoča tudi podpredsedniku skupaj z večino vladnega kabineta, če bi predsednik temu nasprotoval, pa bi o tem odločal kongres.

Demokratska guvernerka Michigana Gretchen Whitmer. Foto Bill Pugliano Afp
Demokratska guvernerka Michigana Gretchen Whitmer. Foto Bill Pugliano Afp


O zaskrbljujočih dogajanjih poročajo tudi iz Michigana, kjer so zaradi načrtov za ugrabitev demokratske guvernerke Gretchen Whitmer ter sproženje državljanske vojne aretirali trinajst ljudi. Več naj bi pripadalo oboroženi skupini z nazivom »Wolverine Watchmen«, ki naj bi razmišljala o napadu na državni parlament v Lansingu, na koncu pa naj bi se odločili za ugrabitev demokratske guvernerke v njenem vikendu. Njihova posvetovanja je skrivaj snemal informant zveznega preiskovalnega urada FBI.

Komentarji: