Donald Trump dobil »darilo« za rojstni dan

Predsednik ZDA, ki danes praznuje 72. rojstni dan, ima nove pravne težave.
Fotografija: Donald Trump se je ostro odzval na tožbo. FOTO: Nicholas Kamm/AFP
Odpri galerijo
Donald Trump se je ostro odzval na tožbo. FOTO: Nicholas Kamm/AFP

New York – Newyorška pravosodna ministrica Barbara Underwood je predsednika ZDA na njegov rojstni dan »razveselila« s civilno tožbo zaradi poneverb njegove dobrodelne fundacije, pri katerih naj bi sodelovali tudi njegovi otroci Donald mlajši, Ivanka in Eric, zato toži tudi njih.

Gre za civilno tožbo in verjetno najmanjši pravosodni problem za predsednika ZDA, ki se je na novico o tožbi nemudoma silovito odzval na twitterju. »Sluzasti newyorški demokrati in njihov osramočeni (in iz mesta pregnani) pravosodni minister Eric Schneiderman delajo vse, kar morejo, da me tožijo zaradi fundacije, ki je sprejela 18,8 milijona dolarjev in dala v dobrodelne namene več, kot je dobila, 19,2 milijona. Te tožbe ne bom poravnal!« je zagotovil Trump.

V nadaljevanju je tvitnil, da si Schneiderman, ki je vodil kampanjo Hillary Clinton v New Yorku, ni nikoli upal nadaljevati te »smešne« tožbe, ki je stala v njegovi pisarni več kot dve leti. »Zdaj, ko je osramočen odstopil s položaja, so jo njegovi apostoli prinesli, ko je nočemo poravnati,« je tvitnil Trump.

Zgodba o Trumpovih nečednih poslih z njegovo dobrodelno fundacijo je stara in sega že v čas predvolilne kampanje leta 2016, ko je prišlo na dan, da poteka preiskava, ker je skupaj z otroci iz sklada jemal denar za lastne potrebe. Med drugim je naročil svoj portret, ki ga je dal v najem newyorškemu baru in za to zaračunaval mesečno najemnino.

Underwoodova v tožbi trdi, da je Trump skupaj z otroci fundacijo uporabljal tudi za nezakonito koordinacijo s svojo predsedniško kampanjo, kakor tudi transakcije v lasno osebno in poslovno korist. V tožbi zahteva, naj Trumpovi vrnejo 2,8 milijona dolarjev nezakonito porabljenih sredstev in ukinitev fundacije. Kazenskih sankcij v tem primeru ni.

Underwoodova je primer nasledila od Schneidermana, ki je pred kratkim odstopil s položaja, ko je prišlo na dan, da pretepa ženske. Schneiderman je do odstopa intenzivno preganjal Trumpa, ki si je po odstopu oddahnil, vendar, kot kaže, le za kratek čas. Trump je doslej že odmevno poravnal podobno tožbo zaradi prevare študentov njegove tako imenovane univerze, čeprav je v uvodu kljubovalno trdil, da tega ne bo storil.

Komentarji: