V Rimu in Trstu bodo šli v drug krog županskih volitev

Na volitvah v Rimu je glede na rezultate vzporednih volitev slavil skrajno desni politik Enrico Michetti, a bo novi rimski župan znan šele v drugem krogu.
Fotografija: Kandidat za rimskega župana Enrico Michetti. FOTO: Remo Casilli/Reuters
Odpri galerijo
Kandidat za rimskega župana Enrico Michetti. FOTO: Remo Casilli/Reuters

Župansko tekmo v večnem mestu ob Tiberi je glede na vzporedne volitve italijanske radiotelevizije RAI dobil kandidat neofašistične stranke Bratje Italije Enrico Michetti. Zanj je glasovalo med 27 in 31 odstotkov volivcev. Drugo mesto je osvojil nekdanji gospodarski minister Roberto Gualtieri s podporo od 26,5 do 30,5 odstotka glasov.

image_alt
Favorit je sedanji župan, njegov izzivalec pa ima slovensko podporo


Dosedanja županja iz vrst populističnega Gibanja pet zvezd Virginia Raggi pa si glede na rezultate vzporednih volitev deli tretje mesto z nekdanjim ministrom za industrijo Carlom Calendo iz sredinske stranke Akcija. Vzporedne volitve obema napovedujejo med 16,5 in 20,5 odstotka podpore.
 

Drugi krog tudi v Trstu


V Trstu je največ glasov dobil dosedanji desnosredinski župan Roberto Dipiazza, ki je glede na rezultate vzporednih volitev prejel med 46 in 50 odstotkov glasov. Tako bo verjetno v Trstu potreben drugi krog županskih volitev, v katerem se bo z Dipiazzo predvidoma pomeril predstavnik leve sredine, podpredsednik deželnega parlamenta Furlanije - Julijske krajine in nekdanji senator Francesco Russo, ki je prejel med 29 in 33 odstotkov glasov.

V več drugih večjih mestih bodo župane verjetno dobili že po prvem krogu volitev. FOTO: Vincenzo Pinto/Afp
V več drugih večjih mestih bodo župane verjetno dobili že po prvem krogu volitev. FOTO: Vincenzo Pinto/Afp


Volitev v prestolnici FJK se je po poročanju tržaškega časnika Primorski dnevnik udeležilo 46 odstotkov volilnih upravičencev, kar je sedem odstotnih točk manj kot leta 2016.
 

Večinoma odločili v prvem krogu


V več drugih večjih mestih bodo verjetno župane dobili že po prvem krogu volitev, ki so se začele v nedeljo, končale pa danes. V Milanu se vnovična zmaga obeta dosedanjemu levosredinskemu županu Beppeju Sali, ki je prejel med 54 in 58 odstotkov glasov, kažejo rezultati vzporednih volitev, na spletu poroča RAI.

Lokalne volitve v Italiji so potekale v okoli 1300 občinah, na katerih je lahko sodelovalo 12 milijonov volivcev. V Kalabriji pa so potekale nadomestne volitve po smrti predsednika deželne vlade Joleja Santelija oktobra lani. Volitve so zaradi koronske krize enkrat že preložili.

Preberite še:

Komentarji: