Etiopija dobila prvo predsednico

Karierna diplomatka Sahle-Work Zewde bo imela kot šefica države sicer bolj ceremonialno vlogo, a kljub vsemu ne bo brez vpliva.
Fotografija: Sahle-Work Zewde je prva predsednica Etiopije. Foto AFP
Odpri galerijo
Sahle-Work Zewde je prva predsednica Etiopije. Foto AFP

Oseminšestdesetletna Sahle-Work Zewde je prva predsednica Etiopije. Karierna diplomatka, ki jo je soglasno izvolil parlament te afriške države, bo imela kot šefica države sicer bolj ceremonialno vlogo, kajti politična moč je v rokah premiera, vendar pa izbor sledi usmeritvi nove vlade k ekipi, uravnoteženi po spolu. Ženskam je namreč namenila polovico od 20 ministrskih položajev.

Kmalu po preoblikovanju vlade – vodi jo 41-letni Abiy Ahmed, trenutno najmlajši politični voditelj v Afriki – je odstopil predsednik Mulatu Teshome, sicer član Ljudske demokratske organizacije, ki ji pripadajo pripadniki etnične skupine Oromo. Na položaju je bil od leta 2013 in se pogosto zavzemal za bolj demokratično in vključujočo vlado v državi, ki so jo v zadnjih desetletjih pretresali politični prevrati in nemiri.


Za družbo, ki ne pozna razlikovanja


Sahle-Work Zewde se je rodila leta 1950 v Adis Abebi. Šolala se je v Franciji in kot poklicna diplomatka nanizala nekaj pomembnih položajev; bila je veleposlanica v Franciji, Džibutiju, Senegalu ter pri medvladni zvezi osmih vzhodnoafriških držav za razvoj, znani pod kratico Igad. Pred imenovanjem za predsednico države je bila tudi visoka predstavnica Združenih narodov pri Afriški uniji. V govoru pred parlamentom je poudarila predvsem premik države k družbi brez diskriminacije glede na spol, narodnost in vero.

Premier Abiy Ahmed je nazadnje imenoval Aisho Mohamed za obrambno ministrico, s čimer je država dobila tudi prvo žensko na čelu obrambnega ministra. Prav tako je ženska – Muferiat Kamil – prevzela vodenje novoustanovljenega ministrstva za mir, ki je pristojno za policijo in domače obveščevalne službe. Abiy je po prevzemu oblasti izpustil iz zapora številne zaprte novinarje, blogerje in politične zapornike ter s sosednjo Eritrejo dosegel sporazum, ki je končal dve desetletji trajajoče krvave spopade na meji med državama.

Komentarji: