Etna poskrbela za spektakularno predstavo

K sreči večje nevarnosti ni, a pepel povzroča težave pri dihanju.
Fotografija: V ponedeljek je Etna najmočneje bruhnila te dni, saj je lavo pognala kar 1500 metrov visoko. FOTO: Antonio Parrinello Reuters
Odpri galerijo
V ponedeljek je Etna najmočneje bruhnila te dni, saj je lavo pognala kar 1500 metrov visoko. FOTO: Antonio Parrinello Reuters

Vulkan Etna je v teh dneh poskrbel za spektakularne prizore, ko je visoko bruhal lavo, kamenje in pepel. »Gre za najmočnejše eksplozije v južnem kraterju. Že leta ni tako močno bruhal, a k sreči ni večje nevarnosti za ljudi, seveda pa pepel otežuje dihanje, prav tako prekriva ulice in stavbe pod vulkanom,« je pojasnil Marco Neri, vulkanolog z italijanskega geološkega in vulkanološkega inštituta.

A sicer aktivnost vulkana ni neobičajna, je dodal vulkanolog Boris Behncke.

Lava k sreči ne ogroža mest pod vulkanom. FOTO: Antonio Parrinello Reuters
Lava k sreči ne ogroža mest pod vulkanom. FOTO: Antonio Parrinello Reuters


V ponedeljek je vulkan lavo dvignil kar 1500 metrov visoko v nebo, kamenčki pa so zaradi silovite eksplozije poleteli tudi nekaj kilometrov visoko. Etna po pojasnilih vulkanologov bruha primitivno magmo, kar pomeni, da gre za magmo, ki se po kompoziciji ni veliko spremenila od magme, ki nastaja v plašču. Izvira torej iz globljih plasti vulkana in je v njej ujetega več plina, ki ob sprostitvi povzroči močnejše eksplozije in material požene višje v nebo. Leta 1789 je vulkan lavo potisnil tudi do 3000 metrov visoko v nebo.

image_alt
Vulkan Etna ponovno izbruhnil


Koliko časa bo aktivnost Etne povečana, se ne ve. Lahko pa to traja tudi več mesecev ali celo let. Najmočnejši izbruh so sicer zabeležili marca 1669, ko je kombinacija lave in potresov uničila mesta v okolici.

FOTO: Antonio Parrinello Reuters
FOTO: Antonio Parrinello Reuters

Preberite še:

Komentarji: